Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

Interviurile Gazetei: Luminiţa Mihai, asistent instructor în arte marţiale mixte la 59 de ani

Luminiţa Mihai ne învaţă că nu există limite, atât timp cât ai voinţă şi faci ce-ţi place. Ea a reuşit să intre în elita instructorilor Clubului Sportiv Ager din Târgovişte după doi ani de antrenamente şi examene în stagii naţionale de pregătire. Face trei antrenamente pe săptămână, iar de câteva luni are câte cinci antrenamente pe săptămână cu proprii elevi.

Cum aţi început să practicaţi arte marţiale mixte?

Am venit la modelare corporală acum doi ani pentru că începusem să mă îngraş. Uşor-uşor mi-am dorit să fac arte marţiale. A fost o provocare. La început mi-a fost jenă. Toţi băieţii se uitau la vârsta mea. Încet-încet au început să lucreze cu mine. Dacă nu găseşti colectivul care să te ajute, nu reuşeşti. Aici e ca o familie.

Cum v-aţi descurcat la exemenele de grad?

A fost greu examenul pentru prima centură, în noiembrie 2015, cu sihan Leonardo Voinescu. Am avut vreo 7 ore de antrenamente şi nu am cedat. Iar ei au văzut ambiţia mea. La a doua centură la fel, toţi se uitau la vârsta mea şi erau curioşi cum mă voi descurca. Iar anul acesta, la a treia centură – albastră, am fost cea mai în vârstă. Nu mă gândeam să ajung aici.

mmihai luminita la examen de grad 2016

La examenul de grad din această vară

Nu oricine intră în echipa de instructori Ager. Cum aţi început să predaţi?

Antrenorul meu, sensei Viorel Staicu, mi-a zis că prin felul meu de a fi aş putea să dau viaţă altor persoane. A trebuit să demonstrez că pot. Prima dată am fost reticentă, dar mi-a dat încredere în mine. Am început ca instructor clase de pensionari şi clase de adulţi – fete/femei. Nu e uşor, dar e frumos. E la fel ca şi cu copiii. Nimeni nu ştie să crească un copil, dar el te învaţă. Elevii te învaţă ce să le spui şi cum să-i ajuţi.

Care este scopul dumneavoastră ca instructor de arte marţiale?

Îmi doresc să mobiliez mai multe persoane de vârsta mea să facă mişcare pentru sănătate. Am elevă o doamnă de 65 de ani. Are probleme cu genunchii şi am grijă să facă exerciţii pentru problema ei. Îmi doresc să ajungă să nu mai dea banii de medicamente şi să facă în schimb mişcare pentru sănătate. Ea n-a făcut niciodată sport, dar se descurcă bine şi se simte mai bine. Sportul îţi dă altă motivare de viaţă.

Ce mesaj aveţi pentru persoanele de vârsta dumneavoastră?

Boala ne-o căutăm noi. E moarte curată să stai în casă, să te uiţi la telenovele. Dacă faci puţină mişcare cu tot sufletul e cel mai frumos. E o joacă, dar care te scapă de kilograme şi medicamente. O spun din experienţă. Când am venit la sală aveam 87 kg. Mă dureau genunghii, mă durea mijlocul, nu era bine deloc. Acum am 71 kg şi am scăpat de dureri

Până unde aveţi de gând să mergeţi cu artele marţiale?

Merg cât îmi va lăsa Dumnezeu puterea şi gândirea. Nu am de ce să mă opresc. Vreau să ajung la centura neagră. E mult de lucru.

mmihai luminita alaturi de antrenorul ei

Alături de antrenorul ei, sensei Viorel Staicu

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media