Interviurile Gazetei: “Încet, noi ne reîntoarcem în România Mare!”- Ion Scripnic, primarul comunei Ciorescu, Republica Moldova

În contextul discuțiilor tot mai intense despre unirea Republicii Moldova cu România, am încercat să aflăm care este părerea unui primar dintr-o comună de dincolo de Prut, înfrățită la începutul acestui an cu localitatea Bezdead din județul Dâmbovița. Aflat împreună cu o delegație din primăria pe care o conduce, la Ziua Localității Bezdead, edilul comunei Ciorescu (zona Chișinău) Ion Scripnic, ne-a răspuns la câteva întrebări despre acest subiect de actualitate.

 

R: -Care este părerea dumneavoastră despre unirea Republicii Moldova cu România?

I.S.-N-am să mă declar un istoric, dar am spus-o permanent: în anul 1918, organ de stat ales a votat  reuniunea celor două țări și, repet, nu o cer ca un istoric, vreau să văd alt document unde se scrie despre separarea acestor două țări și ar trebui mers în judecată să vedem dacă noi suntem astăzi legal sau ilegal separați. Să ni se arate abrogarea Sfatului Țării.

R: -Dar, dacă s-ar găsi acel document de unde să reiasă separarea, ați accepta?

I.S:-Eu vreau să știu dacă suntem legal separați.

Mama mea a fost deportată în Siberia de regimul comunist. Bunicii tatălui au murit ambii în urma represaliilor, duși la concentrare, dar și noi, cei tineri, tot am trecut prin calvarul acesta comunist. Mătușa mea și-a sfârșit zilele în România, tata este român cu acte în regulă, mama regretată româncă cu acte în regulă.

R:-Unii români, când merg în R.Moldova, spun că basarabenii nu mai vorbesc limba română, pentru că nu vor, dar alții îi contrazic și cred că nu e vorba de opțiune, ci de impunere.

I.S.: -Așa este. Dacă nu știai rusa, erai nu știu cum. Eu nu am nimic cu popoarele, cu regimurile, nu am nimic cu poporul rus. Stimă și respect față de dânsul!  Însă îmi place când merg la grădiniță sau la școală și mi se spune: „Vai, dar eu nu pot să vorbesc rusa”. Vă spun cinstit, eu mă bucur. Nu atâta că nu cunosc o limbă, ci de faptul că, încet, noi ne reîntoarcem în România Mare. Eu sunt pentru unire, că, dacă nu eram, nu aș fi fost aici (n.r.la Bezdead) și tot neamul meu este pentru asta, fiindcă aceasta este țara noastră.

A consemnat Lavinia Oprescu

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro