Interviurile Gazetei: Emil Poamă, lider SLÎ Dâmbovița, despre protestul din învățământ și o posibilă blocare a anului școlar

Protestul profesorilor de săptămâna trecută, la București, nu a însemnat finalul nemulțumirilor acestora față de guvernanți, iar  la mijlocul acestei săptămâni sindicatele urmează să decidă dacă vor bloca anul școlar.

Despre acest subiect am stat de vorbă cu liderul Sindicatului Liber din Învățământ, Emil Poamă, într-un interviu din care veți afla de ce sunt nemulțumiți dascălIi și care a fost rezultatul protestului din stradă de la București, unde au participat și din Dâmbovița 300 de profesori.

R:-D ce au ieșit profesorii în stradă la București?

E.P.: -Iată că am ajuns din nou la acțiuni sindicale pentru că, între timp, situația s-a deteriorat pentru cei din învățământ, în sensul că, dacă inițial s-a luat în discuție problema rezolvării dezechilibrelor care se află în grilele de salarizare, ulterior s-a decis altceva. Ordonanța de urgență pe care o pregătește acum Guvernul are ca scop rezolvarea acestor dezechilibre apărute în grila de salarizare, dezechilibre care constau în faptul că oameni cu aceeași pregătire, aceeași vechime, aceeași funcție au salarii diferite. Datorită majorărilor salariale acordate anul trecut și creșterii salariului minim pe economie, la 1250 de lei au apărut dezechilibre în grila de salarizare. De fapt, mișcarea pe care am pornit-o noi nu a avut la bază nevoia sau dorința unei creșteri salariale, ci realizarea acestei echilibrări în cadrul grilei respective, numai că Guvernul a făcu diferențieri. Rezolvarea problemei presupune fonduri suplimentare, pentru că nu îl poți duce pe cel cu salariul mai mare la nivelul celui cu salariu mai mic și atunci trebuie să îl duci pe cel cu salariul mai mic, la nivelul celui mai mare.

Pentru cei din Sănătate, Guvernul a găsit resursele necesare pentru rezolvarea aceste probleme, pentru cei din învățământ au zis că se poate rezolva în timp, abia în anul 2017. Așa a fost inițial oferta. Între timp au avut loc negocieri. Noi am lansat niște propuneri, deși nu sunt cele echitabile, folosite la Sănătate. Cu toate acestea, ultima variantă pe care ne-a propus-o Guvernul a fost tot pe o perioadă foarte îndelungată. Au zis că ne dau 5% anul acesta și alți 5% în decembrie anul viitor, ceea ce nu este deloc corect.

Pe lângă acestea au apărut nemulțumiri care se acumulaseră, dar nu erau exprimate în această formă cum a fost marele miting de la București, așa cum i-au spus, mai ales că a fost făcut doar de un segment al sistemului bugetar.

Cele mai importante revendicări, în afara problemei cu Ordonanța de Urgență sunt faptul că sistemul de învățământ, ani de-a rândul, a fost subfinanțat, deși Legea 1 din 2010 prevede 6% din PIB, iar acest procent nu a fost primit niciodată de învățământ.

Apoi, lipsa finanțării a determinat ministerul să ia o serie de măsuri pentru a putea acoperi necesarul de finanțare, adică au început să treacă la comasarea școlilor, ceea ce înseamnă plecarea cadrelor didactice, absenteism și abandon școlar, deci analfabetism.

Elevii au fost pentru prima dată alături de noi în stradă, cerând decontarea navetei la timp, acordarea de burse, dotarea unităților de învățământ în mod corespunzător, plus părinții, cu doleanțele lor.

-Care a fost participarea Dâmboviței la acest miting?

-Mitingul a avut loc miercuri, deși nu prea ne-au lăsat să facem un miting cu discursuri. Ne-am adunat în fața Guvernului în Piața Victoriei, la ora 11. A fost un marș de la Piața Victoriei, la Cotroceni, unde știam că este pionul de bază. Din păcate, a fost primită la Cotroceni o delegație formată din reprezentanții celor trei federații din învățământ, FSLI, Alma Mater și Spiru Haret, de către o doamnă consilier, care nu avea nicio putere de decizie. În acest timp, domnul președinte Johannis, într-o cameră alăturată, a primit o delegație a copiilor. Nu îl acuză nimeni de nimic dar, când sunt în stradă 15.000 de oameni, care au ceva de spus, sta înseamnă sfidare și este dureros că vine din partea unui fost cadru didactic.

Au fost aproape 14.000 de dascăli la acest miting, dintre care 300 din Dâmbovița. Am stat într-un soare dogoritor, după care am mers într-un marș pe o distanță de aproape 5 kilometri și nu am reușit să sensibilizăm.

R:-Se pune problema blocării finalului de an școlar?

E.P.: -Deja am început o consultare a colegilor din teritoriu în privința posibilității de a bloca anul școlar. Este vorba de examenul de Bacalaureat. Trebuie să avem 51% dintre colegi care să-și dorească acest lucru. Miercuri, în colegiul liderilor FSLI se va lua decizia dacă vom bloca anul sau nu.

R:- Ce v-ar putea determina să renunțați la acțiunile sindicale?

E.P.: -E vorba de Ordonanță în primul rând. Că celelalte nu se pot face imediat. Trebuie rezolvată în primul rând problema grilei de salarizare. Dacă dânșii o țin pe varianta 2017, nu vom renunța. Nu avem intenția diabolică de a bloca anul școlar, dar nu avem cum altfel să obținem de la ei această majorare.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro