1.Regele Spaniei Juan Carlos a abdicat, dar înainte de a-mi expune punctul de vedere aș vrea să fac o precizare: sunt monarchist, dar asta nu mă împiedică să nu fiu emoțional în fața unui asemenea eveniment. A fi emoțional nu înseamnă a nu face o analiză și a nu-și ajuta semenii care nu au făcut studii de specialitate să înțeleagă. Asta à propos de comentariile apărute la noi…
Și acum să revenim pe puncte…
1. Abdicarea Regelui Juan Carlos este un eveniment, dar nu atât de spectaculos cum se crede. Vă reamintesc că în ultimii ani am avut parte de trei abdicări: Regele Albert al II-lea al Belgiei, regina Beatrix a Olandei și Papa Benedict al XVI-lea (Suveranul Pontif este monarh absolut).
2. În repetate rânduri Juan Carlos declarase că sfârșitul domniei sale va coincide cu moartea sa. Și atunci cum se explică abdicarea? Domnia Sa a fost zdruncinată în ultimii ani de mai multe scandaluri (pe care nu mai are rost să le enumăr) iar încrederea spaniolilor în suveran era zdruncinată (sondajele vorbesc de 68 % dintre spanioli în favoarea abdicării). În plus, regele suferise în ultimii trei ani 8 intervenții chirurgicale. (Personal, mă deranja prezența Regelui Juan Carlos la „partidele” de vânătoare ale lui Ion Țiriac).
3. Monarhia, ca instituție, nu este atât de bine înrădăcinată în Spania precum se spune. Mulți spanioli se declarau „juancarliști” și nu monarhiști (ca o recunoaștere a meritelor incontestabile ale Regelui de a pacifica o societate zbuciumată după războiului civil și dictatura franchistă).
4. Noul rege are toate șansele să aducă un suflu nou, dar va trebui să restabilească încrederea în instituția monarhică. Este, alături de Regina Sofia, neatins de scandaluri. În plus, Filip este popular în Catalonia, unde merge fracvent și are abilitatea să vorbească în catalană cu interlocutorii săi locali. Să speram că și soția sa va reuși să își țină sub control temperamentul vulcanic.
2. La 10 iunie se împlinesc 70 de ani de la epica bătălie aeriană dintre aproape o sută de avioane de vânătoare americane P-38 Lightning și 26 de avioane românești IAR-80, grupul de vânătoare 6, Paris, cu aeroportul la Popești Leordeni, condus de căpitanul Dan Vizanti. Aviatorii români au reușit să dejoace toate planurile adversarilor, între care intrau distrugerea la sol a aviației militare românești, bombardarea masivă a Bucureștilor și Ploieștilor. Americanii au pierdut un sfert din efectiv, lucru nemaiîntâlnit până atunci. Grupul 6 de vânătoare a pierdut trei piloți. După această catastrofă, americanii au scos din acțiune avionul P-38. Avionul era foarte bun, era acoperit de glorie pe frontul din Pacific, dar până la acea dată nu se confruntase cu IAR-80. Iată ce pot face câțiva români curajoși, bine conduși de Dan Vizanti, cu tehnologia și produsele industriei românești! 100% Made in România!
3. Alegerile europene s-au terminat și cred că, în ciuda campaniei pentru prezidențiale, ar fi util să ne uităm unde se va situa România în noul peisaj politic european. Partidul Popular European a câștigat alegerile la nivelul Uniunii. Cu alte cuvinte, vom avea o Comisie Europeană orientată spre dreapta. Cuplul franco-german, cel care face jocurile în Europa, este dominat de centru-dreapta, cu mențiunea că victoria Frontului Național în Franța va avea consecințe importante asupra țărilor din afara spațiului Schengen și Euro (extrema-dreaptă a câștigat și în Danemarca, iar „euroscepticii” în Marea Britanie și în Cehia) și în relațiile cu Rusia. În regiunea noastră, în țări ca Austria, Polonia, Ungaria, Croația, Slovenia, Bulgaria, Cipru a câștigat dreapta. Stânga a obținut victorii doar în Italia, Grecia, Malta, Portugalia și Suedia. O primă concluzie arată că țara noastră va avea dificultăți în a-și face aliați într-o perioadă importantă pentru Europa. Este important ca oamenii pe care i-am trimis la Bruxelles să depășească barierele de partid și să se gândescă la faptul că înainte de toate sunt români. Uitându-mă la calitatea celor care au fost aleși îmi spun că avem nevoie în primul rând de mult noroc.
Ștefan POPESCU este doctor în istorie la Sorbona , profesor asociat la SNSPA și, desigur, absolvent de CARABELLĂ târgovișteană…