S-a încheiat exercițiul internațional Carpathians Blueshield 2018! O parte din activități s-au desășurat la Ochiuri

 

În perioada 18-28 iunie 2018 Jandarmeria Română a organizat la Centrul de Perfecționare a pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri (CPPCJ Ochiuri) Exerciţiul Comprehensiv Carpathians Blueshield 2018 în cadrul proiectului Antrenamentul Serviciilor de Poliţie din Uniunea Europeană – EUPST  II (European Union Police Service Training).

Exerciţiul a reprezentat cea mai amplă activitate de acest gen organizată la nivelul Jandarmeriei Române, la acesta participând peste 300 de ofiţeri şi subofiţeri din 13 ţări (România, Bulgaria, Cipru, Franța, Italia, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia,  Spania, Elveția, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) şi 4 organisme internaţionale (Uniunea Europeană, CEPOL, Forța de Jandarmerie Europeană și Eucap Sahel Niger), precum şi reprezentanţi din toate structurile cu atribuţii în domeniul securităţii şi ordinii publice din România.

Acesta s-a desfășurat în baza unor scenarii adaptate după fapte reale petrecute în alte regiuni ale lumii în care Uniunea Europeană execută misiuni de menținere a păcii și a pus un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanților ce provin din structuri diferite, pentru gestionarea mai eficientă a misiunilor la care acționează în comun. Totodată, a implicat folosirea de forțe în teren și s-a desfășurat pe teritoriul a 6 județe (Dâmbovița/CPPCJ Ochiuri, Prahova/Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, Brașov/Gruparea de Jandarmi Mobilă “Burebista” Brașov, Harghita/ Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni, Covasna și Ilfov/Școala de Aplicație pentru Ofițeri “Mihai Viteazul”).

Exercițiul a debutat în ziua de 18 iunie a.c. cu o ceremonie  militară care s-a desfășurat în Piața “Mihai Viteazul” din municipiul  Târgoviște în prezența conducerii Jandarmeriei Române și a unor oficialități publice central și locale.

În prima săptămână la sediul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri, condus de locotenent-colonel Teodor Constantin CERNAT s-au desfășurat activități teoretice și practice de pregătire și antrenament cu toți participanții la exercițiul internațional.

În cea de-a doua săptămână o parte din forțele participante la CPPCJ Ochiuri au fost dislocate în celelalte locații prevăzute în scenariu din cele 6 județe.

Aspectul de noutate al exercițiului a constat în corelarea activităților de conducere, planificare și organizare specifice Statului Major cu activitățile practice de antrenament, în special în domeniul asigurării și restabilirii ordinii publice. Astfel, subunități formate din jandarmi români, polițiști polonezi, ucrainieni, jandarmi și polițiști francezi, au fost puse în situația de a se antrena sub comandă unică, iar în această săptămână au pus în aplicare rezultatele antrenamentului pentru rezolvarea unor situații de tulburare a ordinii publice, comunicate în timp real, concomitent în cele șase județe care au participat la exercițiul internațional (Dâmbovița, Prahova, Brașov, Harghita, Covasna și Ilfov). Forțele aflate în teren au fost coordonate în mod unitar de către Statul Major de la CPPCJ Ochiuri.

În ultima zi a stagiului de pregătire s-a desfășurat un exercițiu complex și combinat cu implicarea tuturor forțelor multinaționale, acesta constând în asigurarea și restabilirea ordinii publice, în urma apariției unor situații neprevăzute de tulburare gravă a climatului de ordine și siguranță publică, precum și rezolvarea acestora în mod spontan de către conducătorii forțelor din teren și efectivele aflate în Statul Major.

Activitatea a fost de un real succes fiind atinse principalele obiective generale și anume:

 • înțelegerea și aplicarea unei abordări globale a operațiunilor internaționale de gestionare a crizelor în ceea ce privește PSAC a UE;
 • promovarea înțelegerii reciproce, a încrederii, a cooperării și a interoperabilității între toate forțele, organizațiile, birourile și personalul implicat și afectat;
 • dezvoltarea abilităților privind activitățile specifice TMMA (instruire, mentoring, monitorizare, consiliere);
 • dezvoltarea abilităților și dobândirea de noi cunoștințe în interacțiunea cu alți participanți într-un sediu multinațional;
 • dezvoltarea abilităților necesare pe timpul efectuării de TTP-uri (tehnici, tactici, proceduri) în domeniul muncii de poliție;
 • respectarea dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului umanitar etc.

Exercițiul internațional a culminat astăzi, 28 iunie pe platoul CPPCJ Ochiuri, cu susținerea ceremoniei militare de încheiere în prezența conducerii Jandarmeriei, ocazie cu care colonel Gheorghe-Sebastian CUCOȘ, inspector general al Jandarmeriei Române a înmânat distinșilor oficiali plachete și diplome pentru participarea la Carpathians Blueshield.

 

***

Informații suplimentare:

După succesul EUPFT (formarea Forțelor de Poliție ale Uniunii Europene 2008- 2010) și EUPST I (formarea serviciilor polițienești din Uniunea Europeană 2011-2013), ca urmare a Consiliilor Europene de la Feira din iunie 2000 și Goteborg în iunie 2001, Uniunea Europeană s-a angajat să contribuie la consolidarea capacităților civile pentru a sprijini eforturile de stabilizare în țările care au ieșit dintr-o situație de criză politică. Aceasta a stabilit obiective concrete de capabilitate în patru domenii prioritare: poliția, statul de drept, administrația civilă și protecția civilă.

EUPST II 2015-2018 informații generale despre proiect:

În cadrul acestui proiect au fost organizate cinci exerciții compacte în scopul dezvoltării capacității ofițerilor de poliție și a unităților de poliție care urmează să desfășoare misiuni sub egida UE, după cum urmează:

 • în perioada 04 – 15 aprilie 2016, în Baza de Instruire din Weeze, Germania;
 • în perioada 19 – 30 septembrie 2016, în cadrul Centrului din Vicenza, Italia;
 • în perioada 13 – 24 martie 2017 în cadrul Centrului din Logrono, Spania;
 • în perioada 19 – 30 iunie 2017, în cadrul Centrului din Saint-Astier, Franța;
 • în perioada 18 – 28 iunie 2018, în cadrul Centrului Ochiuri, România.

EUPST este un proiect finanțat de Uniunea Europeană care urmărește antrenarea în comun a forțelor de poliție și jandarmerie înainte de a fi trimise în misiuni internaționale, pentru îmbunătățirea și uniformizarea procedurilor de lucru, precum și pentru cunoașterea și respectarea prevederilor legislației internaționale, în special în ceea ce privește drepturile omului și egalitatea de șanse.

 

Informare, Relaţii Publice și cu Publicul

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro