kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

ITM Dâmbovița, discuții cu principalii angajatori din domeniul construcțiilor din județ

Comunicat de presă

Cu prilejul Zilei Internaționale a Securității și Sănătății în Muncă (28 aprilie) și în contextul derulării Campaniei naționale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor – cod. CAEN 41, 42, 43, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat, ieri, 29 aprilie 2024, o întâlnire cu principalii angajatori din domeniul construcțiilor din județ.

Au participat la acțiunea informativă peste 50 de antreprenori, cărora reprezentanții ITM Dâmbovița le-au prezentat ultimele modificări legislative, din domeniul legislației muncii și al securității și sănătății în muncă, inclusiv noutățile aduse de Reges online. De asemenea, angajatorii au avut ocazia de a pune întrebări cu privire la neclaritățile lor și de a vorbi despre provocările cu care se confruntă în activitatea desfășurată, printre care fluctuația mare de personal, forța de muncă slab calificată sau refuzul angajaților de a utiliza echipamentele de protecție care le sunt puse la dispoziție.

ITM Dâmbovița le-a oferit antreprenorilor broșuri informative, tipărite în cadrul campaniei naționale, în care aceștia pot regăsi principalele obligații legale în vigoare, în domeniul construcțiilor, pentru a facilita înțelegerea legislației muncii și a principalelor măsuri de protecție a muncii ce trebuie implementate pe șantier pentru crearea unui mediu de lucru sigur și eficient.

Dintre acestea, reamintim  câteva reguli specifice pentru domeniul construcțiilor:

– delimitarea si semnalizarea santierului, in special a a zonelor periculoase;

–  asigurarea cailor de acces si evacuare;

–  stabilirea punctului de prim ajutor si a planului de interventie in caz de pericol grav;

–  asigurarea stabilității structurilor temporare, schelelor si echipamentelor de ridicat;

– prevenirea căderilor de la înălțime prin utilizarea de plase de siguranță, balustrade, centuri de siguranță;

–  interzicerea depozitării materialelor la marginea platformelor;

– controlul lucrului cu utilaje grele – operatorii trebuie să fie calificați și instruiți corespunzător;

–  gestionarea substantelor periculoase (solventi, adezivi), conform Fiselor de Securitate.

Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul construcțiilor a debutat la finalul lunii martie, va continua până la finalul anului și are ca obiectiv diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a dispozițiilor legale privind relațiile de muncă și condițiile de muncă.

Pe parcursul lunii aprilie, ITM Dâmbovița a organizat în special acțiuni informative, urmând ca, în perioada mai – noiembrie 2025, să aibă loc acțiuni de control la societățile de profil, care activează pe raza județului.

Marius Lixandru

Inspector șef

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media