Aplicaţia tehnică ”Sistem inovant de micromanipulare pentru aplicaţii biomedicale şi microtehnologice” a fost aleasă pentru cea mai înaltă distincţie a evenimentului din peste 350 de invenţii înscrise pentru jurizare. Invenţia constă într-un ingenios sistem de prindere şi deplasare a obiectelor fragile cuprinse între 10 şi 50 micrometri, dimensiuni mult mai fine decât diametrul unui fir de păr. Dispozitivul este în curs de brevetare la OSIM. Fondurile de cercetare necesare obţinerii acestei realizări tehnico-ştiinţifice provin din finanţarea proiectului Dispozitive avansate pentru manipulare şi caracterizare la micro şi nanoscară (ADMAN), conducător de proiect conf.dr.ing. Ioan Alexandru Ivan.
Echipa de cercetare a prezentat sofisticatul prototip săptămâna trecută în California, la Conferinţa Internaţională pentru Microtehnologii Aplicate în Medicină şi Biologie (MMB 2013).
Conducerea Universităţii ”Valahia” din Târgovişte a ţinut să felicite echipa operativă, acordându-le diplome de excelenţă şi premii în bani: 1000 de lei pentru cadrele didactice (conf.dr.ing. Ioan Alexandru Ivan – Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei, ş.l.dr.ing. Mihai Ardeleanu – Facultatea de Ingineria Materialelor şi Mecanică, as.drd.ing. Veronica Despa – Facultatea de Ingineria Materialelor şi Mecanică) şi echivalentul unei burse de performanţă ştiinţifică în valoare de 700 de lei pentru cei doi studenţi (masterand ing. Valentin Gurgu – Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei, masterand ing. Marius Ioniţă – Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei).
La evenimentul de ieri au participat cadre didactice şi numeroşi studenţi, care au lansat ideea înfiinţării unui cerc tehnico-ştiinţific studenţesc, ca va avea echipe de lucru pe diverse domenii: radio-amatorism, electronică, racheto-modelism, astronomie, automobil electric, etc.