Joi, 10 decembrie 2015, începând cu ora 10:00, Universitatea Valahia din Târgoviște a participat, în calitate de promotor al proiectului “ROKIDAIR – Spre o protecție eficientă a copiilor la riscul de poluare a aerului din zonele urbane ale României”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE)2009-2014 la Conferința internațională “Achievements and future steps”, desfășurată la Hotel RAMADA Plaza din București.
Organizată de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare – ANCSI, în calitate de Agenție de Implementare a programului „Cercetare în cadrul sectoarelor prioritare”, conferința a oferit un cadru extins de prezentare a celor 23 de proiecte de cercetare finanțate prin mecanismul SEE, precum și rezultatele și indicatorii obținuți după un an și jumătate an de cooperare.
Conferința a beneficiat de prezența Excelenței Sale, Doamna Tove Bruvik
Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei pentru România și Moldova și a fost destinată promotorilor și partenerilor de proiecte din România și statele donatoare, reprezentanților entităților naționale coordonatoare și celor din statele donatoare, precum și altor organisme interesate, implicate în programele de cercetare în cadrul SEE și Granturilor norvegiene. Scopul principal al conferinței a fost acela de a facilita schimbul de opinii, crearea de rețele de parteneriat, precum și schimbul de cunoștințe și bune practici acumulate până în prezent între promotorii și partenerii de proiecte.
Universitatea Valahia din Târgoviște a fost prezentă la eveniment în calitate de promotor al proiectului “ROKIDAIR -Spre o protecție eficientă a copiilor la riscul de poluare al aerului din zonele urbane ale României”, derulat în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Calitatea Aerului (NILU), Universitatea Petrol Gaze din Ploiești și Universitatea Politehnica București.
Echipa de cercetare a proiectului Rokidair reprezentată de Prof.univ.dr. Ştefania Iordache, Conf.univ.dr. Daniel Dunea, Dr. Hai-Ying Liu, Leif Marsteen, Prof. univ.dr. Mihaela Oprea, Prof. univ. dr. Tom Savu, a prezentat in cadrul evenimentului rezultatele tehnice și științifice obținute până în prezent (prototipul microstației de monitorizare, sistemul informațional geografic dedicat, algoritmii de inteligență artificială pentru predicția poluanților, articolele științifice în fluxul principal de publicații internaționale) – http://www.rokidair.ro/ro/publicatii.
Proiectul ROKIDAIR se concentrează în principal pe efectele poluanților atmosferici asupra sănătății copiilor și are ca scop îmbunătățirea activităților de monitorizare și prognoză a calității aerului, luând in considerare vulnerabilitatea receptorilor și caracterizarea detaliată a acestora în ceea ce privește efectul particulelor PM2.5 asupra sănătății copiilor în două orașe din România, și anume Târgoviște și Ploiești. Aceste aglomerări urbane vor servi ca zone pilot pentru a dezvolta și testa un sistem de monitorizare împreună cu structura informațională aferentă, bazat pe micro-stații fiabile și algoritmi de inteligență artificială care vor fi dezvoltați în cadrul proiectului.
Adresându-se unuia dintre cele mai vulnerabile grupuri ale societății, proiectul va permite creșterea gradului de conștientizare privind impactul poluării aerului asupra sănătății și va contribui la susținerea noilor măsuri ale CE pentru îmbunătățirea calității aerului în mediul urban.
Proiectul ROKIDAIR (www.rokidair.ro) este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (85%) și bugetul de stat (15%), în cadrul Programului „Cercetare în Sectoare Prioritare”. Valoarea totală a proiectului este de 1.120.000 Euro, iar perioada de implementare este cuprinsă între 1 iulie 2014 și 30 aprilie 2017.