kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Trei elevi de la C.N. ‘Ienăchiță Văcărescu’, admiși la Universitatea Oxford. Vezi cine sunt:

 

Un articol semnat profesor Nicolae Cecilian ISTRATE

 

Clasa a XII-a B, care va absolvi în iunie 2016 Colegiul Național ‘Ienăchiță Văcărescu’ din Târgoviște, va rămâne în amintirea mea ca fiind ‘Generația de aur‘ din întreaga mea carieră de cadru didactic.

De-a lungul timpului, în calitate de diriginte, am îndrumat mai multe generații de elevi, din mai multe licee târgoviștene. Dar, această generație se detașează prin înaltă valoare, foarte bună educație și rezultate deosebite. Toți elevii din această clasă învață foarte bine, au medii mari la toate materiile, au un comportament civilizat în școală și în societate și, în toți anii de liceu, au obținut premii la olimpiade, concursuri și  competiții.

Dintre acești elevi, trei au fost admiși la  University of Oxford !

Detaliile asupra acestui eveniment sunt prezentate în continuare chiar de către acești elevi deosebiți.

Marilena Beşcucă

Untitled

St Catherine’s College, University of Oxford

Computer Science

Condiţiile ofertei: 9 media generală la Bacalaureat, 9,50 la matematică în cadrul probei de Bacalaureat cât şi obţinerea unui certificat de limba engleză.

 

Premii obţinute în cadrul Olimpiadei Naţionale de Informatică:

Medalie de argint – clasa a IX-a

Medalie de argint – clasa a X-a

Menţiune şi medalie de argint – clasa a XI-a

 

Întregul proces de aplicaţie la Universitatea Oxford este o adevărată călătorie, în care te cunoşti pe tine însuţi şi în care descoperi cât de pasionată eşti de materia pe care doreşti să o studiezi. Cu toate acestea, o experienţă cu totul aparte a fost reprezentată de interviurile pe care le-am susţinut în Oxford, în perioada 12-16 decembrie. În număr de trei, au avut loc două la colegiul meu, St Catherine’s şi un al treilea la colegiul Balliol. Ele au fost centrate pe abilităţile mele academice şi constituite din probleme de natură algoritmică, pe care a trebuit să le rezolv, explicându-mi raţionamentul. O caracteristică importantă a lor a fost şi aceea că profesori şi doctoranzii care m-au intervievat au urmărit modul în care gândesc, în care mă adaptez pentru a rezolva problemele întâlnite pentru prima dată, şi nu cunoştinţele pur teoretice.

Am fost impresionată de tot ce presupune oraşul Oxford, o localitate încărcată de poveşti, legende şi construcţii impunătoare. Cel mai mult însă mi-a rămas în minte atitudinea oamenilor. Începând de la amabilitatea tuturor celor intervievaţi şi de la ospitalitatea elevilor din colegiu care ne-au ajutat să ne orientăm în acea perioadă până la respectul şi încrederea cu care erai tratat permanent, de către oricine.Marilena Beşcucă

 

Claudiu Săvulescu

Untitled

În urma interviului susținut în decembrie 2015, a primit o ofertă condițională pentru Chimie la Universitatea din Oxford, la Colegiul St Catherine’s.

Condițiile implică obținerea mediei 9 la examenul de bacalaureat, cu 9.50 la matematică și chimie și obținerea notei 7,0/9,0 la examenul de limba engleză IELTS. Pe cea din urma, a îndeplinit-o deja, întrucat a obținut 8,0 în urma sesiunii din iulie 2015 a examenului.

 

Termenul-limita pentru aplicatie a fost 15 octombrie 2015. Aceasta a constat intr-un eseu personal motivational si o recomandare de la un profesor. La mijlocul lunii noiembrie am primit invitatia pentru interviurile de la Oxford, la care au participat elevi din toata lumea. Acestea s-au desfasurat in perioada 13-16 decembrie in Oxford. Universitatea ne-a oferit cazarea si astfel am putut vedea facilitatile oferite de colegiu. Ambele interviuri au durat 20 de minute si au constat in intrebari diverse din domeniul chimiei. Ceea ce mi-a placut foarte mult a fost faptul ca toate intrebarile se bazau mai mult pe gandire si pe abilitati analitice, si nu pe cunoasterea unor informatii exacte dinainte. De exemplu, am fost intrebat in cat timp lipsa de oxigen ar reprezenta un pericol pentru organismul nostru, daca am fi ramasi izolati ermetic in camera in care se desfasura interviul. Celelalte intrebari au fost mai teoretice. In general, exercitiile depaseau nivelul examenului de bacalaureat si se apropiau de nivelul materiei de la olimpiada.  Examinatorii erau profesori universitari sau doctoranzi. Cursul de Chimie dureaza 4 ani, 3 ani de licenta si 1 an de master. Cel de-al patrulea an implica realizarea proiectului de master pe baza cercetarii individuale, sub supravegherea unui profesor universitar, ceea ce constituie un mare avantaj oferit de universitate.  Departamentul de Chimie al Universitatii Oxford se claseaza pe locul 2 in Europa si pe locul 5 in lume, din punct de vedere academic.

Am aplicat si la alte universitati din Marea Britanie, printre care si Imperial College Londra, la Inginerie Chimica. Am sustinut un interviu in luna noiembrie si la aceasta universitate si am primit ulterior o oferta conditionala care implica obtinerea mediei de 9,60 la bacalaureat, cu 9,70 la chimie si 9,80 la matematica, dar si conditia de cunoastere a limbii engleze. Interviul de aici a fost bazat pe intrebari de matematica si chimie, dar si pe intrebari despre motivatia mea in legatura cu subiectul ales. M-au impresionat foarte mult facilitatile oferite, printre care laboratoarele moderne si performante. De asemenea, facultatea detine un simulator de fabrica, cel mai mare de acest tip din lume,  prin intermediul caruia, in timpul facultatii, studentii pot pune in practica teoriile invatate si pot acumula foarte multa experienta pentru viitoarea cariera. Intre anul al III-lea si anul al IV-lea, facultatea ofera un program de internship pentru toti studentii, la cele mai mari companii de inginerie chimica din Marea Britanie, pentru a obtine experienta in domeniu. O parte din studenti realizeaza proiectul de master pe baza unui internship prelungit pana la jumatatea  anului IV. Modalitatile de invatare sunt foarte moderne. Studentii invata sa proiecteze aparatura necesara pentru fabricile chimice, prin intermediul unui software special. Departamentul de Inginerie Chimica al Imperial College Londra se claseaza, la randul sau, pe locul 2 in Europa si pe locul 6 in lume.

         Pentru admitere, au contat si rezultatele obtinute la olimpiadele scolare : Premiul al II-lea la Olimpiada Nationala de Chimie in clasa a VII-a, Mentiune in clasa a VIII-a, Premiul I in clasa a IX-a, Mentiune speciala in clasele a X-a si a XI-a, Medalie de Aur la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene in clasa a X-a si calificarea in lotul largit al Romaniei pentru Olimpiada Internationala de Chimie in clasa a XI-a.  Pe langa acestea, de-a lungul timpului, am participat si la Olimpiadele de Stiinte pentru Juniori, Stiintele Pamantului, Matematica si Geografie pana la faza nationala.-Claudiu Săvulescu

 Emanuel Dumitru

Untitled

Colegiul: Balliol College, University of Oxford;

                Engineering Science;

Cerințe: – Engleza: IELTS cu media cel puțin 7.0 si cel putin 7.0 la fiecare secție;

                – Bacalaureat: media cel putin 9.0 și cel putin 9.0 la matematică și fizică.

 

Premii la Olimpiada Națională de Fizică:

Premiul II și medalie aur clasa X;

Mențiune și medalie aur clasa IX;

Mențiune și medalie argint clasa XI;

Calificare lot lărgit clasa XI.

 

Pentru inceput trebuie sa precizez ca aceasta calatorie la Oxford a fost pentru mine prima iesire din tara si primul zbor cu avionul. Am fost foarte entuziasmat de ocazia care s-a ivit pentru acestea. La 6:15 dimineata Bucurestiul ramanea in urma iar eu ma gaseam pe scaunul micutei aeronave (cel putin asa mi s-a parut) nedormit dar totusi voios si cu o senzatie foarte ciudata la nivelul simturilor generata de acceleratiile orientate in toate directiile. Calatoria a fost placuta, in parte si datorita prietenilor de la alte olimpiade pe care i-am intalnit. Cand am ajuns insa m-am trezit brusc intr-o tara ploioasa, cetoasa (sper din tot sufletul ca nu e tot timpul asa!) dar curata si verde.  Asa cum se spune, singurul lucru care ar trebui schimbat in Anglia e vremea! Abia acum am simtit multele ore nedormite si mi-a ramas aceasta oboseala pana seara cand am coborat in fata portilor seculare(~1270) ale colegiului.

Arhitectura, cladirile, strazile orasului Oxford, toate mi-au parut replica fidela a castelelor din antologiile cu basme pe care le citeam odata. Camera calda, masa gustoasa, si oamenii profesionisti dar foarte prietenosi care ma asteptau au creat o atmosfera deosebit de confortabila. Totul era foarte bine aranjat astfel incat un student sa invete si sa se dezvolte din toate punctele de vedere. Poate si din aceasta cauza a doua zi ma simteam foarte bine, netensionat si cu o minte limpede inainte de interviuri. Cumva eram convins ca ma voi descurca si voi raspunde tuturor cerintelor si chiar am facut-o. Examinatorii, niste persoane relaxate si relativ tinere, dupa o foarte scurta intrebare cu privire la motivatia mea, mi-au pus in fata niste probleme din sfera ingineriei destul de complicate dar cu mare aplicabilitate in tehnologia de astazi. Acestea imbinau fizica cu matematica si se refereau la principii precum functionarea unei masini electrice sau frecventele emise de o toba mai mult sau mai putin acordata. Lucruri destul de avansate care nu se prea studiaza in Highschool-ul englez, insa la noi in liceu da. De aceea nu mi-au ridicat probleme prea mari si nu cred ca ar fi trebuit s-o faca pentru niciun elev pasionat de stiinta si care vrea sa o inteleaga nu doar s-o cunoasca.

Interviurile au fost in numar de trei dintre care ultimul a avut loc la un colegiu foarte apropiat de Balliol, Wadham. Acesta a reprezentat un fel de asigurare in ce priveste admiterea mea. Daca nu as fi fost acceptat la Balliol as mai fi avut o sansa in plus la Wadham. Cele trei examinari au fost concentrate in aceeasi zi, o programare deosebit de eficienta.   

Seara, am iesit cu ceilalti doi colegi sa vizitam cladirile construite aproape acum opt secole si ne-am bucurat de posibilitatile nelimitate si atmosfera calda ale orasului. Un loc in care se regasesc studenti veniti de pe tot Globul Pamantesc si in care imi doresc sa am prilejul sa studiez si sa-mi incep o cariera.- Emanuel Dumitru

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Un comentariu la „Trei elevi de la C.N. ‘Ienăchiță Văcărescu’, admiși la Universitatea Oxford. Vezi cine sunt:”

  1. Felicitari parintilor si profesorilor pentru acesti copii ai elevi.Succes mai departe. Domnule Istrate ,in anul 1978 acest liceu a dat o „Generatie de Aur ” cand una sau doua clase terminale au dat 42 din 42 reusiti la institutiile de invatamant superior din Romania.Ce elevi,ce dascali !

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media