Teodora Ursu , Miss Valahia 2013: “Voluntariatul ocupă o parte importantă în viața mea”

Teodora Ursu, studentă la Facultatea de Jurnalism, care a câştigat anul acesta titlul de Miss Valahia, a fost de acord să ne vorbească despre ea şi despre ce cum i-a schimbat Târgoviştea viaţa, după ce a decis că nu va face facultate în Moldova, ci în România.

Vă oferim, în continuare, interviul acordat de Teodora, în exclusivitate, pentru Gazeta Dâmboviţei.ro. :

 R: – De ce ai ales să studiezi la Universitatea Valahia Târgovişte?

T: – Am ajuns să studiez la Valahia, într-un fel, din întâmplare, căci nu știam nimic, atât despre universitate, cât și despre oraș, dar cert e că acum sunt fericită că am ajuns aici.

 

R: -Cum ţi se pare sistemul nostru de învăţământ?

 T: – Sistemul de învățământ nu e prea diferit de al nostru. Am reușit să fac o lună de facultate și în Moldova și cred că atitudinea profesorilor e cam aceeași. Sigur că există unele diferențe, dar sunt mai vizibile în liceu. Spre exemplu, la noi, liceul începe în clasa a 10-a și nu avem ca obiect  de studiu Logica.

 R: -Ce părere ai despre municipiul Târgovişte? Ştiai ceva despre acest oraş înainte să vii aici?

T: – Târgoviște mi se pare un oraș foarte drăguț, chiar m-am îndrăgostit de el de când am venit. Îl iubesc pentru liniștea sa și pentru oamenii drăguți pe care i-am întâlnit aici. Când am depus dosarul nu știam nimic despre Târgovişte. Abia ajunsă acasă, am început să caut pe net câte ceva despre el. Văzând că e un oraș istoric, o fostă capitală, și că nu e mare, m-am gândit că ar putea să-mi placă aici, așa că am riscat și am venit.

R: – La ce facultate eşti studentă şi de ce ai ales domeniul respectiv?

T: – Sunt studentă la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, specializarea Jurnalism. Am ales acest domeniu, deoarece am avut puțină experiență care m-a făcut să înțeleg că îmi place sfera dacă și că aș vrea să continui pe această cale. Totul a început cu a-mi crea un blog (teosunny.wordpress.com), datorită proiectului Clubul Tinerilor Bloggeri din Chișinău.

R: -Vei rămâne să profesezi în ţară după absolvire sau te gândeşti să pleci în străinătate?

T: – Sunt printre oamenii visători, care cred în țara lor, în viitorul ei, așa că, sigur, aș vrea să rămân în țară, de fapt, să revin în țară după un master în străinătate.

R:  -Nu ţi-a fost greu să pleci atât de departe de familie?

T: -Sigur că a fost destul de greu să plec departe de familie, departe de toată lumea dragă. Aici am fost nevoită să iau totul de la început, căci nu cunoșteam pe absolut nimeni. A fost o adevărată provocare plecarea mea, dar a fost un risc pe merit.

R:  -Cum te înţelegi cu colegii de facultate, de cămin? Te-ai acomodat?

T: – M-am acomodat din prima zi. Chiar de pe 1 octombrie am fost aleasă şefă de grupă la facultate, am fost ajutată de colegii mei foarte drăguți cu orientarea prin oraș. Ne înțelegem foarte bine și cu colegele de cameră, și cu cei din cămin, am devenit prieteni foarte buni într-un timp scurt.

 

R:   -Unde vei petrece sărbătorile de Crăciun? Dar de Anul Nou?

T:  – De Crăciun este posibil să rămân aici, dar de Revelion plec acasă, chiar dacă premiul pentru Miss a fost o petrecere de revelion pentru doi.

R:  –Povesteşte-mi puţin despre cum petreceţi voi în Moldova de sărbători.

T:  – Sărbătorile în Moldova se petrec mai mult în sânul familiei. Majoritatea sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, adică pe 7 ianuarie, iar anul nou, la fel ca aici, pe 1 ianuarie. De Crăciun se merge cu colindul, în deosebi pe la bunei, unde se adună toată familia.

R:  -Mai ai fraţi. Dacă da, vor şi ei să vină să studieze aici?

T:  – Am o soră mai mare cu 8 ani, care a terminat déjà facultatea de mai mulți ani și este angajată în câmpul muncii în Moldova. O aștept cu nerăbdare să vină aici, dar din păcate doar în vizită.

R:  -De ce te-ai înscris la Miss Valahia? Ce înseamnă acest premiu pentru tine?

T:  – Cred că orice fetiță visează să devină Miss. Eu nu am fost excepție, fiind mereu fascinată de astfel de concursuri nu am putut să pierd ocazia de a participa. Cred că cel mai mult contează nu premiul, ci experiența pe care am căpătat-o. În plus, s-au legat niște prietenii foarte strânse cu unele din participante pe care le ador din tot sufletul.

R:  -Te gândeşti la o carieră? Am văzut că eşti implicată în diferite acţiuni de voluntariat, că ai fost în practică sau lucrat în presă. Crezi că un tânăr trebuie să fie tot timpul activ?

T:  – Sigur că vreau să-mi fac o carieră frumoasă, dar care să-mi permită să călătoresc foarte mult, pentru că e visul vieții mele. Tinerii, în general, sunt cei care pot aduce schimbarea spre bine, cred că este foarte important să fim implicați la maxim, să încercăm, să riscăm, să aflăm lucruri noi. Voluntariatul ocupă o parte importantă în viața mea, deoarece am învățat foarte multe făcând asta. Practic, voluntariatul este o boală (doar că una cu efect pozitiv), care devine cronică odată ce te-ai molipsit.

R:  -Ţi-ai făcut prieteni aici?

T:  – Sigur că mi-am făcut prieteni aici și sinceră să fiu, știu sigur că, chiar și în această scurtă vacanță de iarnă pe care o avem, o să-mi fie dor de ei și o să aștept cu nerăbdare să-i revăd.

R:   – Spune-mi trei puncte tari şi trei puncte slabe ale oraşului Târgovişte.

T:  – Sunt aici doar de două luni și e cam greu să spun care ar fi punctele tari și care sunt punctele slabe ale orașului, dar, totuși, mie îmi place, pentru că e mic, e liniștit (fără prea mare forfotă care te obosește, cum este Bucureștiul), este aproape de munți și poți găsi mulți oameni drăguți, gata mereu să te ajute. Puncte slabe: tinerii au mai puține oportunități de implicare, iar din alte puncte de vedere încă nu am reușit să cunosc orașul.

R:   -Unde te vezi peste 10 ani?

T:  – Nu prea știu unde aș putea fi peste zece ani, cert e faptul că o să fiu mereu în mișcare, o să continui să mă implic în viața socială și o să călătoresc la maxim.

teomiss teomiss (1) SONY DSC

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro