Educația are nevoie de perspective moderne și oameni dedicați. De aceea Universitatea Valahia din Târgviviște, prin Departamentul pentru Pregătirea Persoanlului Didactic a organizat anul acesta o nouă ediție a Conferinței Naționale pentru Studenți – „Școala – între tradițional și modern”, care a adus la un loc studenți și masteranzi, cadre didactice și diverși specialiști din domeniu sau din domenii conexe educației, pentru a cerceta împreună contextul actual și oportunitățile de dezvoltare pentru creșterea calității activităților de instruire și îndeplinirii obiectivelor educaționale.
Ieri, 14 mai, a avut loc prima zi a conferinței, ajunse la ediția a XVI-a. În deschiderea conferinței au transmis mesaje de bun venit, încurajare și reflecție asupra misiunii educaționale și a temei „Școala între tradițional și modern”, prof. univ. dr. habil. Marian Vîlciu, Prorectorul pentru probleme sociale și studențești din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște, prof. Sorina Ileana Toma, Inspectorul Școlar de Management Instituțional de la Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, conf. univ. dr. Ana-Maria Petrescu, Directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Denisa Nistor, Vicepreședințele Ligii Studenților din Universitatea „Valahia” din Târgoviște.
În prima zi, studenți din ciclurile de licență, masterat, doctorat și programe de studii postuniversitare, au susținut prezentări care au abordat teme educaționale de actualitate, de la dileme didactice și proiecte de prevenire a abandonului școlar, până la analize comparative ale sistemelor de învățământ și ale metodelor inovative de predare. Au avut loc de asemenea trei workshopuri interactive: „Voluntariatul de la teorie la fapte”, „Cu inima deschisă… Împreună pentru o educație incluzivă!”, „Integrarea Multimedia în activitatea didactică – Atractivitete și Eficiență”. În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea volumului „Ideologie și istorie în perioada comunistă”, semnat de Daniel Ionuț Chiva, absolvent al universității târgoviștene, moment de reflecție asupra trecutului, dar și de inspirație și motivare pentru a valorifica pasiunile și capacitățile individuale, în detrimentul impedimentelor, Daniel suferind de tetra-pareză spastică.
Astăzi, în cea de-a doua zi a conferinței, participanții au abordat și dezvoltat alte subiecte de interes pentru educația de azi, în aceeași atmosferă propice schimbului de idei și experiențe, un schimb benefic pentru inovație și dezvoltare.