Sindicatele din învățământ salută apariția Legii 185/2020 care reglementează numărul de elevi dintr-o clasă! Se merge pe varianta reducerii numărului de copii la clasă, lucru benefic pentru atât elevi pentru că în acest fel crește și calitatea procesului educațional, cât și pentru profesori care nu mai trăiesc cu teama pierderii locului de muncă din cauza comasărilor tot mai dese de clase și școlii, ca urmare a faptului că numărul de copii este din ce în ce mai mic de la un an la altul.
,,Legea în sine este bună în sensul că reglementează oarecum problema posturilor cadrelor didactice, pentru că scade în permanență numărul claselor, al școlilor ca urmare a comasării, lucru care reprezintă un real pericol pentru personalul didactic în perioada care urmează. Sindicatele susțin, dar și legea prevede acest lucru… Clasele de gimnaziu să aibă 22-23 de copii, la clasa a IX, la liceu și la profesională s-a stabilit un număr de 28 de elevi, dar Federația Sindicală cere 24 de elevi. Legea a fost adoptată, dar discuții pe marginea ei au loc în continuare.
A rămas să se stabilească numărul de elevi pentru clasa a IX –a. Se reglementează prin această lege o serie de elemente din sistemul de învățământ, pentru că scăderea numărului de copii la clasă are un efect benefic pentru că în felul acesta se înființează mai multe clase, se conservă niște posturi în învățământ în condițiile în care se reduce numărul copiilor la clasă. Nu mai vorbim că și calitatea educației elevilor este alta, cu un număr mai mic de copii într-o clasă.
Deci legea reglementează numărul de elevi la clasă, modul de constituire al catedrelor, atât cu ore din specialitate cât și din alte arii curriculare, astfel încât catedra/norma să nu fie formată numai din profesori care predau disciplina la momentul acesta, adică să i se poată completa norma și cu ore de pregătire, cu afterschool, cu activități remediale, pentru cei care au nevoie de așa ceva, sau pentru cei care vizează performanța. Deci sunt măsuri prevăzute în această lege 185/ 2020… Suntem în așteptarea normelor de aplicare la această lege care este foarte importantă pentru cadrele didactice’’, a declarat președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLÎ) Dâmbovița, prof. Emil Poamă.