Şcoala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi, proiect cu patru țări europene, pentru dezvoltarea creativității și a competențelor artistice ale elevilor

 

Din 2015 până în prezent, Şcoala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi desfășoară proiectul „Coloured by the Sun, United by the Sea” (2015-1-LT01-KA219-013452), finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, acțiunea cheie KA2, în parteneriat cu ţări din Uniunea Europeană (Letonia-coordonator, Danemarca, Portugalia și Franţa- Guadeloupe).

Proiectul își propune dezvoltarea creativității și a competențelor artistice ale elevilor prin intermediul muzicii, dansului și artelor, îmbogățirea cunoștințelor despre cultura țărilor partenere, motivarea elevilor pentru învățarea unei limbi străine și încurajarea lor pentru a crea o Europă fără granițe.

Mobilitatea din Portugalia (schimb de elevi) a avut loc în perioada 9-13 aprilie 2018. De la școala noastră au participat patru elevi și două cadre didactice. Această întâlnire a fost dedicată artei, mai exact aprofundarea tehnicii mozaicului. Mozaicul poate fi considerat o tehnică de artă decorativă, o parte a designului de interior sau un simbol cultural și spiritual. Procedeul e minuțios și necesită timp, dar pentru noi nu a fost o corvoadă, ci doar felul în care ne-am putut folosi imaginația și creativitatea.

Întâlnirea a debutat cu un program artistic prezentat de elevii portughezi care, pe lângă dansuri și melodii tradiționale, au prezentat imnul și dansul proiectului. Au urmat prezentări care au vizat rezultatele și activitățile realizate de fiecare partener în ultimul an de proiect, informații despre fiecare școală, țară și regiune de proveniență.

Întreaga săptămână, atât elevii, cât și cadrele didactice, au lucrat cot la cot pentru realizarea mozaicului final al proiectului. Imaginea reprezentată de acesta a fost aleasă în urma votului partenerilor, Lituania obținând locul I. Astfel, desenul realizat de ei a prins contur pe pereții școlii din Madeira. Nu a fost deloc ușor, însă, ne-am demonstrat încă o dată că munca în echipă dă roade. Produsul final a fost un real succes, fiind apreciat de elevi, părinți, profesori și autoritățile locale.

Pentru a ne ajuta să cunoaștem mai bine istoria și tradițiile din Madeira, gazdele noastre au organizat o vizită la parcul tematic Santana. Aici am văzut o expoziție interesantă care a inclus proiecții pe ecrane de mari dimensiuni, efecte de sunet și lumină, precum și diverse sisteme multimedia, care oferă spectatorilor posibilitatea unei călătorii în perioada de început a istoriei insulei. În același timp, explică o serie de simboluri specifice Madeirei, cum ar fi pălăriile „gorro de orelhas”.

Vizita de proiect a fost una plină de activități noi și informații utile. Elevii au învățat să își exprime creativitatea într-un mod inedit și au descoperit cultura unei noi țări. În sfărșit, Madeira a devenit pentru ei nu doar locul de naștere al lui Christiano Ronaldo, ci și o insulă plină de farmec, istorie, cultură fascinantă și mulți prieteni.

Proiectul se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+. Informațiile prezentate reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect.

Prof. Sorina PÎRVU- coordonator proiect

 

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro