Elevii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea lor la colţ sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului.
Au fost stabilite şi amenzi pentru cadrele didactice, personalul administrativ şi auxiliar care procedează astfel, amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
Profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.
Profesorii spun, însă, că, cel puţin o parte dintre măsurile luate pentru elevii care nu respectă regulamentul şcolar nu pot fi numite degradante şi că trebuie să existe, totuşi, sancţiuni menite să îi disciplineze pe elevi.
„Cred că mai bine prevenim decât să ajungem la aplicarea de sancţiuni. Sigur, orice comportament care nu asigură dreptul la educaţie al copiilor trebuie sancţionat”, spune Cristina Marin, psihopedagog, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dâmboviţa.
„Din punctul meu de vedere, scoaterea elevilor din clasă în momentul când perturbă ora nu este o pedeapsă potrivită, din motiv că elevul pierde informaţiile din acea oră. Ca pedepse pentru elevii care nu sunt disciplinaţi în timpul orei le consider potrivite pe următoarele: ţinutul în picioare, la colţ, scoaterea în careu şi mustrarea. Nu sunt adepta pedepsirii elevilor, dar nici nu sunt de acord cu libertatea care le este acordată elevilor şi părinţilor. Elevul trebuie să respecte cadrul didactic şi să se comporte ca atare. În ultimul timp, se iau „măsuri” numai împotriva cadrelor didactice; se pare că la nivel înalt se vrea ca profesorul să tremure în faţa elevilor. Dar, dacă avem demnitate şi suntem uniţi, nu se va ajunge aici”, spune Cosmina Grecu, profesor pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială Tărtăşeşti.
„Să-i dai afară din clasă da, pentru că nu poţi să răspunzi de ei pe culoar, dar în clasă poţi să le dai altceva de făcut. Statul în picioare de ce este, însă, degradant. Păi dacă iese la tablă şi stă în picioare este o pedeapsă? Ar trebui să ne uităm puţin pe legislaţia străină, să vedem şi noi cum este la ei. Eu am văzut în alte ţări că îi izolau după ore. Cine nu îşi făcuse tema sau nu era cuminte, rămânea după ore, într-o cameră”, spune Daniela Gâtlan, directorul Şcolii Mihai Viteazul Târgovişte.
Aceasta spune că la şcoala al cărei director este elevii care nu respectă regulamentul sunt suspendaţi cinci zile de la şcoală, timp în care li se motivează absenţele doar dacă fac muncă în folosul şcolii, de la udat plante, până la măturat.
Directorul mai spune că ar trebui să se precizeze şi ce sancţiuni sunt acceptate, pentru a nu mai exista neînţelegeri şi nelămuriri de nici o parte.