Deși nici de această dată nu s-au obținut rezultate mulțumitoare, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița apreciază saltul procentelor de promovabilitate înregistrate la simularea examenelor naționale. Astfel, la clasa a VIII-a procentul mediilor peste 5 este de 48,28%, cu aprox. 7 procente mai mare decât anul trecut (40,94%). La simularea probelor scrise pentru examenul de bacalaureat, la clasa a XII-a procentul de promovare la nivel județean este de 36,45%, cu aprox. 3 procente mai mare decât anul trecut (33,63%).
Ierarhia unităților de învățământ din județul Dâmbovița la Evaluare Națională: Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești – 100%; Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu” – 98,51% și Colegiul Național ”Constantin Carabella” – 94,12%. La polul opus se află Școlile Gimnaziale Moroeni, Nr.2 Moreni, Jugureni Uliești, Bădulești Crângurile și Nr. 2 Șotânga cu 0% promovabilitate la clasa a VIII-a.
La simularea examenului de bacalaureat, pe primele trei locuri se clasează Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu” – 87,71%, Colegiul Național ”Constantin Carabella” – 70,89% și Colegiul Național ”Constantin Cantacuzino” – 55,74%. La trei licee procentul de promovare este 0%: Liceul Tehnologic ”Goga Ionescu” Titu, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto și Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncoveanu” Târgoviște.
Inspectoratul Școlar este foarte interesat de rezultatele simulării, întrucât ele sunt în măsură să ofere o reprezentare cât mai corectă a stadiului pregătirii elevilor în vederea susținerii examenelor naționale, sesiunea 2017. Au fost asigurate condiții similare cu cele ale unui examen real: subiecte unice, camere video, supraveghere și evaluare conform baremului de notare. Apreciem că prin aceste simulări, elevii sunt ajutați să-și depășească emoțiile inerente unui examen important, sunt conștientizați asupra stadiului real al pregătirii la acest moment, dar mai ales, sunt îndrumați spre aprofundarea cunoștințelor necesare.
Simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a și a probelor scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2016-2017 a urmărit familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, respectiv ale unui examen de bacalaureat național și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar, la finalul studiilor gimnaziale/liceale.
În școlile cu rezultate nesatisfăcătoare, ISJ va întreprinde măsuri de ameliorare prin organizarea unui control tematic ce se va desfășura în această săptămână. Controlul va fi conceput pe două domenii: asistență la orele de pregătire pentru examen și controlul documentelor școlare, a mapei profesorului care are ca atribuție asigurarea condițiilor optime de pregătire a elevilor. Totodată, vom urmări creșterea gradului de responsabilitate al elevilor, implicarea lor mai serioasă în accelerarea ritmului de pregătire, pornind de la premisa că educația este cea mai sigură cale de progres în societate.
Conducerea IȘJ Dâmbovița