kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Profesorii vor recupera în decembrie 2014 drepturi salariale câștigate în instanță

Profesorii au câştigat în instanţă mai multe dintre procesele iniţiate împotriva statului, pentru a obţine o serie de drepturi salariale. O parte a sumelor a fost recuperată, altele se speră să fie recuperate, susţin sindicaliştii dâmbovițeni din Educaţie.

 Este vorba despre cei 50% majorare de salariu,  pe care cadrele didactice trebuie să o primească, potrivit Legii 221, votată în anul 2008 de Parlamentul României, bani pe care nu i-au primit integral, ci eșalonat. 15% din acești bani au fost acordați cadrelor didactice pe vremea premierului Tăriceanu, în anul 2008, urmând ca restul, de 35%, să fie primiți de profesori la salarii în anul 2009. Nu a fost așa, iar sindicatele din învățământ au acționat în instanță. „Am făcut un prin proces, pentru intervalul octombrie 2008-decembrie 2009, prin care urma să obținem o creștere salarială de 34, 5%, proces pe care l-am câștigat. Apoi, am mai făcut un proces în continuarea acestuia, adică din ianuarie 2010, până în mai 2011. Acesta este pe Legea 330, prin care s-a reglementat salariul câștigat în instanță, în continuare. Deci, sunt două procese câștigate pe aceste drepturi bănești, dar pe neaplicarea legii 221. Când au văzut că avem hotărâri judecătorești, onorații au dat o lege prin care au eșalonat acești bani câștigați prin hotărâri judecătorești în 5 tranșe anuale, cu 5% din suma câștigată, în primul an, 10% în al doilea, 25% în al treilea, 25% în al patrulea și 35% în al cincilea an. La momentul acesta, suntem pe Legea 221, pe primul proces, la tranșa a treia, din 2014, adică 25%. Celălalt proces, pe care l-am început mai târziu, a  început anul acesta și am luat doar 5% în 2014. Deci, 25% dintr-un proces și 5% din alt proces am luat în 2014. Am luat, impropriu spus, pentru că abia acum s-a primit tranșa a patra din 2014. Până anul acesta, ne-au dat tranșele anuale. Anii trecuți,  s-au dat acești bani cum au vrut primăriile, pentru că prin primării ne vin nouă banii, pentru că sunt ordonatorii de credite și, având această calitate, ne joacă uneori cum vor ei, unii primari. Anul acesta, Legea bugetului prevedea clar ca banii să se dea în patru tranșe trimestriale egale, obligatoriu. Am primit trei tranșe până la momentul acesta și la salariul lunii noiembrie vom primi ultima tranșă de anul acesta, adică 25% din procesul pe Legea 221 și 5% din procesul pe Legea 330 ”, a explicat Emil Poamă, liderul SLÎ Dâmbovița. Acesta a adăugat că pe anul 2015 profesorii ar fi trebuit să primească alți 25% pe Legea 221 și 10% pe Legea 330, însă premierul le-a promis dascălilor, înainte de alegeri, că, deoarece există excedent bugetar, vor primi acești bani până în decembrie 2014.

Săptămâna trecută a fost dată în acest sens o ordonanță de urgență, după o a treia rectificare de buget, iar sumele pentru plata hotărârilor judecătorești, dar și pentru salariile lunii noiembrie ale profesorilor, iar banii au fost deja trimiși consiliilor locale care, acum, așa cum spune liderul SLÎ, trebuie să se întrunească de urgență pentru a face rectificarea de buget și la nivel de localitate.

Poamă a mai spus că existau semnale că unii primari nu ar fi fost dispuși să convoace consiliul local pentru rectificarea de buget în timp util pentru plata drepturilor salariale. Acesta spune că urma să meargă la prefect, pentru a face o adresă primăriilor, prin care să li se solicite urgentarea procedurilor, însă astăzi a fost convocată o videoconferință la prefectură, cu primarii, sindicaliștii, și directorul de la Finanțe, unde toate instituțiile responsabile au fost informate ce responsabilități au pentru ca profesorii să-și primească banii în timp util. Mâine, și primarii vor participa la o astfel de videoconferință. Dacă toți cei responsabili de aplicarea legii își vor îndeplini sarcinile, până pe 19 decembrie, profesorii ar trebui să-și primească banii, iar în județul nostru este vorba de aproximativ 5000 de membrii de sindicat.

Liderul de sindicat din județul nostru spune că există și profesori nemulțumiți că nu vor beneficia de astfel de drepturi, pentru că nu sunt membri de sindicat și nu au fost trecuți.  „Toate procesele noi le-am plătit cu bani din cotizația de sindicat a oamenilor”, spune Emil Poamă. În Dâmbovița sunt 6000 de cadre didactice înscrise în SLÎ, dar aproximativ 1000 nu vor beneficia de banii câștigați în urma acestor procese, pentru că reprezintă personal auxiliar, care nu beneficiază de legea salarizării din învățământ. Liderul de sindicat spune, însă, că se fac eforturi pentru ca aceștia să beneficieze de aceleași drepturi salariale cu ale profesorilor. De fapt, se pare că aceşti angajaţi vor beneficia de o majorare de 35% în următorii doi ani.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media