Pe 12 decembrie 2024, a avut loc cercul metodic al profesorilor de științe socio-umane din județul Dâmbovița, întâlnire la care a fost abordată o temă de interes pentru educația modernă: integrarea inteligenței artificiale (AI) în predarea disciplinelor socio-umane.
Participanții au aflat de la prof. Carmen Rădulescu despre oportunitățile oferite de programul sustinut de Fundatia Asia-Europa – #ASEFClassNet17 – care facilitează anual colaborarea între profesori din Asia și Europa, iar pe de alta parte au fost familiarizați cu Diamond Framework, un model pedagogic inovator dezvoltat de echipa TRIO+, formată din 4 profesori din România, India, Brunei și China.
Diamond Framework este un model educațional în 7 pași, care a apărut din nevoia de a integra inteligența artificială (AI) în procesul de învățare într-un mod firesc și intuitiv. „În esență, modelul Diamond pornește de la premisa că învățarea este un proces complex și elaborat, care nu se petrece instantaneu, ci necesită timp, răbdare și condiții speciale pentru a se desfășura eficient. Deși tehnologia, în special inteligența artificială, evoluează într-un ritm accelerat, procesul de învățare umană rămâne unul gradual, care implică acumularea treptată a cunoștințelor, exersarea competențelor și consolidarea acestora. Astfel, integrarea AI în educație trebuie să respecte specificul acestui ritm natural al învățării, oferind sprijin în mod adaptat și sustenabil”, explică prof. Carmen Rădulescu.
Întâlnirea, care a inclus și un atelier dedicat aplicațiilor AI, s-a dovedit a fi o oportunitate valoroasă de a reflecta asupra modului în care inteligența artificială poate deveni un aliat real în educație, ca instrument pentru dezvoltarea abilităților cognitive și creative ale elevilor, într-un proces educațional inovator, adaptat nevoilor viitorului.