Chiar şi dascălii, cei care încearcă să le transmită elevilor cunoştinţele necesare în sala de clasă, s-au adaptat noilor medii on line de comunicare şi sunt “prieteni“ acum şi virtual cu cei în faţa cărora se prezintă la şcoală.
Am încercat să stăm de vorbă cum mai mulţi dascăli dâmboviţeni şi, chiar dacă fiecare dintre ei are opinia lui despre gradul de importanţă al comunicării în mediul on line, în special a celei pe reţeaua de socializare facebook, toţi sunt de acord că nu trebuie neglijată.
Florina Pletea este profesor de limba română la Şcoala Coresi Târgovişte şi spune că este important ca profesorii să ţină pasul cu este important ca profesorii să ţină pasul cu noile forme de comunicare, “însă acest tip de comunicare indirectă este clar că nu ține loc celei interpersonale care poate influenţa mult mai mult comportamentul, prin care poți să-ți exprimi sentimentele“.
Profesoara spune că trebuie menţinut un echilibru între comunicarea reală şi comunicarea on-line, însă nu pot fi negate avantajele pe care noile medii de comunicare le oferă. “Avantajul acestui tip de comunicare este că poți să îți cunoști elevii și altfel de cum îi descoperi în sala de clasă. Mi-am creat acest cont la un curs și atunci ni se cerea să răspundem cam la aceeași întrebare: Dacă este benefic ori ba, acest tip de comunicare. Este într-adevăr un mod plăcut de a te reîntâlni cu foștii elevi, de a-i urmări și după ce își iau zborul din școală, însă tot categoric, această ”prietenie” virtuală nu poate fi omologată celei reale! Comunicarea la distanţă nu este un substitut al celei concrete, ci doar o formă de a face absenţa ei suportabilă. Cred că noul mediu de comunicare are un caracter paleativ, dar în niciun caz unul normativ, definitiv. Avem nevoie să fim oameni între oameni, și nu indivizi ascunși în spatele unor monitoare, creându-ne imagini de multe ori superificiale și îndepărtate de realitate. Cred că este bine să ne păstrăm echilibrul și să nu lăsăm rețelele de socializare să ne mănânce timpul“, spune Florina Pletea.
Florina Pletea le oferă, însă, se pare, în acest mediu de comunicare, un exemplu foarte bun elevilor, prin versurile sau pasajele de texte celor mai cunoscuţi scriitori români, publicate cu regularitate pe pagina de facebook, fotografiile în care se vede că are o relaţie excelentă cu elevii săi şi nu numai.
Alăturat, vă oferim o galerie foto preluata de pe pagina de facebook a doamnei profesoare Pletea, în care sunt surprinse momente petrecute alături de elevii săi, dar şi postari care demonstrează ceea ce am scris de mai sus.