Continuăm astăzi seria de articole despre profesorii care ţin pasul cu noile medii on line de comunicare, în special reţeaua facebook. De data aceasta, facem cunoscută opinia directorului unuia dintre cele mai bune licee din judeţ şi anume Colegiul Naţional “Nicolaie Titulescu“ Pucioasa.
Dana Mircea, directorul acestui colegiu dâmboviţean, este de acord că profesorii trebuie să ţină pasul cu noile medii de comunicare, care reprezintă, în principal, o sursă de informare, comunicare şi socializare. “Esenţa aceasta este, însă. Am început să utilizez computerul şi internetul cu ani în urmă. Din nevoie şi curiozitate, apoi a devenit un instrument indispensabil, atât în viaţa profesională, cât şi particulară. Reţele de socializare? Da, aproape un rău necesar. Mi-am creat un cont cu ani în urmă pentru a fi în pas cu elevii mei (aşa cum am citit Harry Potter sau am ascultat muzica “lor”, de exemplu), dar şi pentru a-i avea mai aproape, pentru “a pune umărul” la crearea unui spaţiu public virtual mai elegant, mai curat, mai interesant. Adică am încercat să mi-i apropii, să mă bucur de evenimentele publice din viata lor, să postez şi eu lucruri interesante, să comunicăm un pic altfel. Şi, cred eu, suntem pe drumul cel bun“.
Iar feedback-ul pe care îl primeşte de la elevii săi, prin comentariile de pe pagina susţin această afirmaţie.
Directorul spune că acest mediu on line de comunicare, care a revoluţionat lumea, reprezintă mijlocul perfect de a ţine legătura şi cu colegi, prieteni sau colaboratori şi, atâta timp cât este folosit pentru a completa într-o modalitate constructivă comunicarea reală, nu reprezintă un pericol, ci este un instrument util, chiar dacă sunt şi opinii contra : “Am avut bucuria şi de a-mi revedea, virtual desigur, foşti elevi sau colegi, de a ţine o legătura plăcută cu actuali colegi profesori, prieteni din alte ţări europene, colaboratori sau parteneri de proiecte ( cum aş fi reuşit altfel ?), de a-mi ocupa timpul petrecut în faţa computerului plăcut şi relaxant. Nu toţi colegii mei, profesori, sunt de acord cu deţinerea unui astfel de cont pe facebook sau alte reţele de socializare, dar atâta timp cât încerci să transformi un spaţiu virtual într-o mică “viaţă socială”, fără a uita sau neglija adevărata relaţie umană, apropiată şi reală, nu cred că este un rău foarte mare. Dincolo de toate acestea, însă, internetul rămâne un instrument de lucru pentru orice profesor, o resursă didactică inepuizabilă, un mediu pentru schimburi de idei, bune practici, un instrument de lucru la clasă, dar şi un spaţiu de… lectură, divertisment şi relaxare“.