ortooxacell kiss2022.gif Flax

Povestea unui absolvent târgoviștean de 10, student în Anglia: Liviu Neagu

Așa cum v-am obișnuit în anii trecuți, vă prezentăm povestea unor absolvenți dâmbovițeni de liceu de nota 10, care au ales să studieze în străinătate. Astăzi, vă prezentăm, sub forma unui interviu, povestea lui Liviu Neagu, absolvent al Colegiului Național Ienăchiță Văcărescu Târgoviște, care a obținut media 10 la Bacalaureat și a fost acceptat să studieze la University College London, la Studii Politice și Sociale Europene.

  • Cum s-a schimbat viaţa ta de când ai plecat la studii în Marea Britanie?

Da, s-a schimbat într-o anumită măsură. Spre exemplu, s-a schimbat destul de mult în ceea ce privește munca depusă pentru școală, pentru că trebuie să îmi gestionez cât mai bine timpul și, câteodată, să renunț la lucruri care îmi plac. Sunt lucruri pe care cred că le-aș fi făcut cu mai multă ușurință în țară, dar faptul acesta mă motivează.

  • A fost greu să te adaptezi în noul sistem de învăţământ. în noul cerc de prieteni, în noua ţară?

Cu sistemul de învățământ eram oarecum obișnuit, deoarece am studiat în Regatul Unit și înainte, în clasa a XI-a. Deși sistemul universitar este diferit, adaptarea a decurs firesc. Inițial am fost puțin derutat, lucrurile pe care le am de făcut sunt diferite de tot ce mi s-a cerut până acum, dar m-am adaptat rapid noului sistem. Nu am avut decât mici probleme, de regulă de ordin administrativ.
Prieteniile s-au legat rapid, deoarece cursul pe care îl studiez are un număr destul de mic de studenți și am reușit să comunicăm foarte ușor. În „noua țară” m-am adaptat rapid, cred că mi se potrivește.

  • Mai ai colegi, prieteni români acolo?

Da, destul de multi romani studiază la UCL. Am avut norocul de a cunoaște o bună parte din aceștia cu ani în urmă și de a ne reîntâlni. Câțiva dintre prietenii mei buni studiază la aceeași universitate. Colegă cu mine, însă, este doar o prietenă foarte bună din Republica Moldova, pe care am cunoscut-o în urmă cu mai mulți ani. A fost o întâmplare fericită să devenim colegi, am aflat asta abia după ce amândoi aveam deja oferte de studiu.

  • Sunt diferenţe majore între modul nostru de viaţă şi modul lor de viaţă?

Da, categoric. Diferențele se văd și în cele mai mici lucruri. Chiar și așa, nu pot spune că prefer un mod de viață celuilalt. În amândouă mă simt confortabil, cu toate că vad lucruri care ar trebui schimbate și aici, dar mai ales acasă.

  • Cum se distrează studenţii britanici?

Nu diferit de studenții români. Ce mi se pare important e că își păstrează prietenii mult timp, că insistă să petreci timp cu ei, lucru pe care se pune mare preț.

  •  Care sunt aspectele care nu îţi plac sau cu care nu te-ai acomodat în Marea Britanie?

Nu știu, încă nu mi-am dat seama. Nici de vreme nu pot să mai spun că mă supără. E cald și plouă puțin.

  •  Este greu pentru un student român în Marea Britanie?

Este greu să fii student în Marea Britanie în general, indiferent de origine, pentru că au așteptări mari de la tine. Sistemul de notare este dur, taskurile destul de complicate.

  • Tu lucrezi pentru a te întreţine sau a-ţi plăti studiile ori beneficiezi de bursă?

Nu, am ales ca în primul an să nu lucrez, dar cred că lucrul acesta va deveni o necesitate în anii următori. Toți studenții din Marea Britanie și Uniunea Europeană au dreptul la o bursă în funcție de venitul părinților. Pe deasupra, taxa de școlarizare o plătesc printr-un imprumut restituibil în condiții favorabile.

  •  Poate un student să se descurce şi cu un serviciu în Marea Britanie?

Da, am prieteni care lucrează part-time. Am prieteni mai mari care lucrează chiar full-time, lucru de apreciat, având în vedere că programul anilor superiori e din ce în ce mai încărcat.

  • Cât de des vii acasă, în România? Te vizitează şi familia?

Acasă vin de sărbători, vacanțele sunt foarte mari aici. Până acum nu m-a vizitat familia, dar m-aș bucura să îi văd aici.

  •  Vei face şi un master acolo sau te vei întoarce în România?

E greu de spus. La momentul de față mă tentează ideea unui master într-o altă țară, nu neapărat europeană. După facultate nu exclud să mă întorc în țară, dar nu mă văd studiind acolo. Oricum, lucrurile se pot schimba oricând.

  •  Unde vrei să-ţi clădeşti o carieră?

O să-mi clădesc o carieră oriunde, în funcție de oportunitățile care mi se oferă. Sunt mulți factori care intervin în această decizie, de aceea mi-am planificat doar anii de studiu. Aș prefera să-mi clădesc o carieră undeva în Europa, țara e mai puțin importantă.

  • Mai ești implicat și în alte proiecte în afară de facultate?

Nu, dar am câteva planuri și idei și aștept momentul potrivit să le pun în aplicare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media