Sâmbătă, 27 aprilie 2024, Amfiteatrul Liceului de Arte “Bălașa Doamna” din Târgoviște a găzduit ce-a de-a VI-a ediție a Festivalului Concurs Regional de Interpretare Vocală, Folclor și Tradiții cu participare Națională „Pe Plaiul Târgoviștei”. Peste 600 de elevi de clasele I-XII din 86 de instituții școlare, din județele Suceava, Botoșani, Mureș, Brașov, Prahova, Buzău, Argeș, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Dolj, Vâlcea, Drobeta Turnu-Severin, Ilfov, Dâmbovița au concurat la cele 7 secțiuni ale festivalului – solist vocal muzică populară și muzică ușoară, grupuri vocale muzică popular și muzică ușoară, duete muzică populară și muzică ușoară, solist vocal – doină/baladă (pentru clasele a VII-a – a XII-a). Trofeul însă a rămas în Dâmbovița, la Toma Cristina Florina, elevă în clasa a IX-a. Ea studiază canto din clasa a III-a și are în palmares numeroase premii și trofee la nivel județean, national și internațional.
Prestațiile concurenților au fost evaluate de un juriu format din profesori de specialitate: Felix Constantin Goldbach – lector universitar doctor în Departamentului de Arte – Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității “Valahia” din Târgoviște și inspector scolar în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (președinte juriu); Daniela Călineț-Petre – profesor canto în cadrul Clubului Copiilor Moreni; Justin Gropescu – profesor de muzică la Liceul de Arte “Bălașa Doamna” din Târgoviște; Doina Bădica – profesor de muzică la Liceul de Arte “Bălașa Doamna” din Târgoviște. „A fost o bucurie să fiu invitat de Palatul Copiilor Târgoviște ca președinte al juriului în acest festival de tradiție, alături de colegi din învățământul preuniversitar și să sprijin, prin experiența didactică și artistică desfășurarea în condiții de profesionalism a unui concurs de o așa mare amploare. Am descoperit sau redescoperit voci foarte bune și mă bucur că Universitatea Valahia din Târgoviște oferă tinerilor artiști posibilitatea de a-și perfecționa talentul muzical-interpretativ în cadrul programelor de licență și masterat pe care le pune la dispozție”, ne-a declarat lect. univ. dr. Felix Constantin Goldbach.
Festivalul este cuprins în Calendarul Activităților Educative Regionale al Ministerului Educației, poziția 817, iar participarea este fără faxă. Evenimentul este organizat de prof. Cristina Gheorghilaș, de la Cercul de Canto al Palatului Copiilor Târgoviște, cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița și al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița. “Mulțumesc juriului pentru că a răspuns afirmativ invitației mele și pentru profesionalismul de care a dat dovadă! A fost o luptă foarte mare între concurenți, drept urmare s-a decis dublarea premiilor la categoriile din secțiunea Soliști Muzică Populară. Toți participanții au primit diplome, iar profesorii adeverințe. Cei mai buni copii s-au întors acasă cu medalii și trofee”, ne-a detaliat prof. Cristina Gheorghilaș.
Ca noutate a acestei ediții este introducerea în program secțiunea Muzică ușoară – Solist Vocal, Grupuri Vocale și Duete, pentru care a existat cerere la edițiile anterioare.