kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Olimpicii naționali la informatică din Dâmbovița aduc o viziune modernă în educație

Dâmbovița se mândrește cu mulți tineri care fac performanță în pasiunile lor și reprezintă cu brio județul la nivel național, iar unii chiar la nivel internațional. Dintre ei, vă prezentăm astăzi olimpicii naționali la domenii conexe informaticii și tehnologiei informației și a comunicațiilor, de anul acesta. Sunt tineri, dar ancorați bine în realitate. Știu să-și valorifice și timpul, și potențialul și știu, din propria experiență, că performanța necesită o altă abordare în educație.

„Am învățat de unul singur și cu AI”

Andrei-Lucian Dulea este elev al Colegiului Național “Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște și a obținut medalie de aur la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială, concurs pentru care nu există manuale sau programă școlară. “Este doar o medalie, dar în spatele ei este foarte multă muncă, multe ore în care am învățat de unul singur și cu AI”, ne-a mărturisit el. S-a pregătit căutând pe internet informații și vizează o carieră legată de inteligența artificială (AI), fără de care nu poate vedea viitorul. La fel și Teodor Marina, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Pucioasa, particpant și el la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială. “Pentru mine a fost o problemă, că nu este o materie predată în școală și nu avem o programă fixă. Cel mai mare ajutor pe care l-am primit a fost din partea Inteligenței Artificiale – ChatGPT mi-a sintetizat materiale și mi-a explicat anumite aspecte. Olimpiada fost o experiență frumoasă și de-abia aștept să particip și anul viitor. Inteligența Artificială este un domeniu în dezvoltare, o să apară joburi noi și le aștept”, spune încrezător Teodor.

Cei doi reprezintă vocea unei generații care este ancorată în realitate, într-o realitate în care educația nu se poate face fără ajutorul Inteligenței artificiale. Dar nici fără studiu individual sau fără îndrumarea profesorilor de specialitate dedicați. George-Emil Bobirică, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Constantin Carabella” din Târgoviște a participat și el la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială și a obținut medalie de argint. Secretul succesului crede că este studiul individual. “Medalia obținută a fost rezultatul pasiunii mele pentru tehnologie și a multor ore depuse pentru învățare. Sunt motivat să contnui în acest domeniu, mai ales că fac parte din niște grupuri de cercetare-dezvoltare și vreau că continui să studiez calculatoare și tehnologia informației” spune acesta, recunoscător și profesorilor care au avut încredere în el. La fel și Andrei Axinte, elev în clasa a IX-a, la Liceul “Voievodul Mircea” din Târgoviște. El a obținut medalie de argint la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației 2025, după prima sa participare la un concurs de acest nivel. În plus s-a calificat la un alt concurs – la etapa națională a Olimpiadei de Inovare și Creație Digitală InfoEducație, pentru care se pregătește cu informații de pe youtbe și cu AI, pentry a fi cât mai la curent cu noutățile din domeniu. Ca și ceilalți elevi, chiar dacă nu ar fi reușit fără ajutorul AI, Andreri a ținut să mulțumească profesorilor care l-au sprijinit și spune că AI-ul nu poate acoperi sprijinul emoțional pe care îl oferă cadrele didactice.

“Sunt mulți profesori cu care aș dori să colaborez pe viitor, care ne pot ajuta să facem din vis realitate”

Profesorii i-au fost de ajutor în obținerea perfoarmențelor și lui Ștefan Daniel Neculae, clasa a XII-a la Colegiul Național “Vladimir Streinu” Găești, spune el. Elevul a obinut medalie de argint la Olimpida Națională de Tehnologia Informației 2025, dar mai are în portofoiu o medalie de bronz la Olimpida Națională de Tehnologia Informației 2023 și alte premii la concursuri județene, din anii anteriori. “Cu cât lucrezi mai mult, cu atât lucrezi mai bine” este el convins și încurajează elevii ce vin din urmă să ceară îndrumare și lucreze continuu ca să participe la olimpiade. “Astfel de concursuri școlare te ajută să-ți faci o idee despre cum ar trebui să te pregătești pe termen lung, iar premiile/medaliile obținute te pot ajuta concret la facultăți”, completează și Alexandru Popa, elev în clasa a X-a, la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” Pucioasa. El a obținut și anul acesta, și anul trecut medalie de argint la Olimpida Națională de Tehnologia Informației. Pregătirea pentru astfel de concursuri necesită sacrificii, spune el, dar sacrificiile făcute aduc șansa unor rezultate deosebite. Andres Ioan Ene, clasa a X-a la Colegiul Național “Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște, medalie de bronz la Olimpiada de Informatică Aplicată AcadNet aprobă evidențiază faptul că pasiunea face ca pregătirea să vină firesc și să fie numai o etapă în pregătirea profesională.

Am lăsat la final rezultatul și experiența lui Denis Mărășescu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național “Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște. Nu pentru că este mai puțin important, ci pentru că vine ca o concluzie. Denis lucrează cu o echipă de elevi olimpici din țară pentru a crea o platformă educațională pe bază de inteligență artificială care se adaptează la stilul de învățare al fiecărui elev pentru a-l susține în dezvoltare. Cu acest proiect – Edu Way – a câștigat anul acesta locul I la Concursul Pluridisciplinar Prosoft@Nt, secțiunea web și a primit deja oferte pentru a dezvolta această aplicație. El dorește să continue să lucreze în domeniul de dezvoltare aplicații în zona educației și consideră esențial sprijinul cadrelor didactice de specialitate în astfel de demersuri. “Consider că modul de abordare al educației are nevoie de o schimbare și o să trag cât de mult pot să fac ceva pentru viitori elevi. Sunt mulți profesori cu care aș dori să colaborez pe viitor, care ne pot ajuta să facem din vis realitate”, este el de părere.

Acești tineri, elevi la instituții de învățământ din diferite localități ale județului, ne arată o dată în plus că paradigma educației se schimbă, cu necesitatea adaptării la noile nevoi și interese ale copiilor și tinerilor, un proces care necesită nu numai instrumente moderne precum inteligența artificială, dar și experiența profesioniștilor în educație. Iar implicarea și eforturile elevilor ar trebui să motiveze, la toate nivelurile de răspundere, spre găsirea celor mai bune soluții pentru un act educativ de calitate.

Oana Berliba-Soare

eu si olimpicii

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media