Continuăm astăzi seria de articole despre profesorii care ţin pasul cu noile medii on line de comunicare, în special reţeaua facebook. De data aceasta, aducem în faţa dumneavoastră opinia unei educatoare, fost profesor pentru învăţământul primar, Olimpia Iordănescu, de la Grădiniţa Măgura Bezdead.
Educatoarea spune că rolul tehnologiei digitale joacă un rol tot mai important în viaţa şi educaţia copiilor, devenind chiar un element cheie.
“Trăim într-o epocă în care copiii au o receptivitate uluitoare în ceea ce priveşte tehnologia digitală. Integrarea tehnologiilor informatice și comunicaționale în procesul de predare- învățare-evaluare , a devenit în ultimele două decenii o prioritate a politicilor educaționale pe toate meridianele lumii întrucât se deschid noi orizonturi pentru practica educației- facilitarea proceselor de prezentare a informațiilor, de procesare a acesteia de către elevii, de construire a cunoașterii. Mediile virtuale de învățare conduc la creșterea gradului de implicare a elevilor, cât și a cadrelor didactice. Platformele de e-learning oferă avantaje multiple, profesorii pot posta materiale, sarcini cu termene limită, teste. În lipsa platformelor de e-learning , se pot utiliza bloguri, viki, de pe yahoo sau facebook, retelele locale din laboratoare. În mediul virtual elevii își valorifică cunoștințele dobândite , munca lor fiind apreciată nu numai de colegii de clasă dar și de utilizatorii mediului respectiv. Rolul cadrului didactic din învățămîntul tradițional , de transmițător al informației, se poate transforma în cel de facilitator al învățării prin regândirea propriei misiuni – crearea unui ambient ( scop, informații, resurse, strategii) care să-i permită elevului să-și construiască / dezvolte cunoașterea, cu ajutorul mediului virtual“, spune Olimpia Iordănescu.
Printre avantajele pe care educatoarea le vede la acest mediu de comunicare se numără posibilitatea de comunicare şi în afara clasei, primirea unor reacţii cu privire la produsele la care lucrează, exersarea comunicării utilizând limbajul scris; implicarea în discuţii interactive, la distanţă; lucrul în comun la un proiect, în timp real, în grupuri sau în perechi; schimbul de informaţii bazate pe text, documente şi alte resurse; dar şi receptarea unor informaţii de la diverse persoane.
Dezavantajele, în opinia educatoarei, sunt următoarele: necesită experienţă în domeniul utilizării calculatoarelor, dependenţa ( de timp ), lipsa creativităţii şi originălităţii.
Olimpia Iordănescu spune că ţine legătura cu foştii elevi, dar şi cu părinţii actualilor elevi, care nu pot ajunge la grădiniţă: “În ultimul timp, comunic prin intermediul facebook-ului în mod special cu foşti elevi, dar şi părinţi ai elevilor, care sunt plecaţi în diverse ţări şi sunt dornici să afle cât mai multe informaţii din comunitatea natală, prin postarea de amintiri dragi tuturor“.
Felicitari!