O echipă de cercetători de la Valahia a câştigat locul întâi la Concursul mondial de microrobotică de la Seattle

O echipă de tineri cercetători şi studenţi ai Universităţii „Valahia” din Târgovişte a obţinut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferinţe internaţionale de robotică şi automatică, ICRA 2015, desfăşurată în acest an la Seattle. Competiţia este dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică şi a reunit universităţi şi centre de cercetare din întreaga lume.

Concursul are loc în perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle, SUA şi a fost organizat în cadrul ICRA 2015 (International Conference Robotics and Automation), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care reuneşte 2700 de participanţi. Manifestarea se desfăşoară sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) şi a Societăţii de micro şi nanorobotică (RAS-MNRA).

Echipa Universităţii „Valahia” din Târgovişte a fost formată din conferentiarul Alexandru Ioan IVAN, lectorul Florin DRAGOMIR, doctorandul Valentin GURGU şi studentul în anul IV Nicolae RĂDULESCU. Participarea echipei a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, adică mai puţin de un sfert de milimetru.

Un concurs dificil

 

Obiectivele concursului de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale şi nanotehnologiilor. Aplicaţiile vizează domeniul biomedical, cum ar fi manipularea şi sortarea de celule, chirurgia minim invazivă sau asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică

Probele de concurs au constat în:

  • control automat – parcurgerea unor traiectorii de tip cerc, triunghi şi dreptunghi în mod automat, fără intervenţie umană, cu o precizie extrem de ridicată
  • micro-asamblare – introducerea unor microcomponente de geometrie triunghiulară într-un micro-canal de dimensiune submilimetrică. Dimensiunile triunghiurilor sunt de 0.200 x 0.350 milimetri. Pentru a exemplifica aceste dimensiuni, o suprafaţă de un milimetru pătrat poate fi ocupată de nu mai puţin de 28 astfel de obiecte triunghiulare. Proba urmăreşte operarea în canalele sangvine şi alte operaţii de chirurgie minim invazivă specifice viitorului.
  • soluţii inovatoare – evidenţierea noutăţii şi utilităţii ansamblului format din microrobot şi sistemul de comanda şi control al microrobotului.

Realizarea ansamblului, precum şi deplasarea echipei la concurs au fost finanţate de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării- UEFISCDI, prin proiectul numărul: PN-II-RU-PD-2012-3-0591 : http://micromag.valahia.ro/ şi prin aportul sponsorului Advanced Technology Systems (ATS- http://ats.com.ro/)

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro