kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Management eficient, în urma colaborării Inspectorat Şcolar Dâmboviţa-Casa Corpului Didactic, rezultate de calitate la Definitivat

 

Analiza rezultatelor obţinute de candidaţii din judeţul Dâmboviţa, la examenul naţional de definitivat, din anul 2015, ne-a determinat să acţionăm în echipă  – Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Casa Corpului Didactic Dâmboviţa – în vederea îmbunătăţirii acestui aspect. La acel moment, procentul de promovabilitate era de 45,95%. Acest rezultat nu era unul mulţumitor pentru judeţul Dâmboviţa.

Am pornit în căutarea de cauze posibile, pentru a putea identifica posibilităţi de rezolvare şi am organizat, în parteneriat cu Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Facultatea pentru Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar şi cu Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte, activităţi care au avut ca scop prezentarea stării de fapt şi analiza aspectelor, deloc de neglijat, pe care învăţământul preuniversitar dâmboviţean le întâlneşte atunci când vorbim despre integrarea eficientă a debutanţilor în unităţile de învăţământ. Casa Corpului Didactic Dâmboviţa a aplicat, la nivelul debutanţilor din judeţul Dâmboviţa, în anul 2015, un chestionar, identificând astfel neajunsuri pe care le semnalează tinerii absolvenţi atunci când îşi încep cariera didactică. Rezultatele centralizate au constituit puncte de plecare în discuţiile realizate. Un lucru era cert: cadrele didactice debutante nu se simţeau pregătite îndeajuns pentru a face faţă problematicii atât de complexe a profesiei de dascăl. Aspectul acesta se răsfrângea şi asupra rezultatelor obţinute la examenul naţional de definitivat, examen la care debutantul trebuie să facă faţă problemelor de specialitate, de psihopedagogie şi metodică, ultimele două corelându-se destul de mult cu experienţa de profesor. Mai mult, pentru a putea promova acest examen, trebuie să obţii cel puţin nota 8,00.

Începând cu anul şcolar 2015 – 2016, Casa Corpului Didactic Dâmboviţa a cuprins în oferta proprie, programe de formare continuă adresate debutanţilor din învăţământul preuniversitar, acestea abordând aspecte generale, specifice profesiei didactice, dar şi aspecte particulare, specifice fiecărei discipline. Programele de formare au fost elaborate în echipă, împreună cu inspectorii şcolari din Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, în urma unei analize detaliate care a vizat culegerea informaţiilor din cât mai multe surse (opinii ale debutanţilor, analiza rapoartelor de inspecţie şcolară, analiza informaţiilor cu privire la formarea iniţială, feed-back-ul cules de la absolvenţii programelor de formare continuă). Odată cu primirea avizului de la Ministerul Educaţiei, a început organizarea şi derularea activităţii de formare continuă, fiind mobilizate, prin intermediul directorilor unităţilor de învăţământ din judeţ, toate cadrele didactice debutante. Activitatea a presupus o mare mobilizare de resurse, dar rezultatele nu au întârziat să apară. Cursurile au fost susţinute de formatori ai Casei Corpului Didactic Dâmboviţa – inspectori şcolari, profesori metodişti, cadre didactice cu experienţă şi expertiză în domeniu. Pe lângă problematica specifică metodicii sau didacticii, cadrele didactice debutante au fost învăţate cum să abordeze tipuri de itemi, la toate disciplinele realizându-se rezolvarea de subiecte din anii anteriori sau propuse în vederea pregătirii candidaţilor.

Merită adăugată şi activitatea de consiliere individuală sau în grupuri mici, realizată de inspectorii şcolari şi de profesori metodişti ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa.

După un an de activitate susţinută, judeţul Dâmboviţa a înregistrat un rezultat de promovabilitate de 67,46%.

Strategia a continuat şi în anul şcolar 2016 – 2017, când am îmbunătăţit atât structura programelor de formare continuă (prin corelarea acestora cu modificările apărute în structurarea tipurilor de subiecte de examen), cât şi organizarea activităţii de formare (grad mai mare de omogenitate a grupelor de cursanţi, sub aspectul specializării; derularea activităţii de formare pe o perioadă mai mare de timp, care să ofere posibilitatea cursanţilor de a aplica la clasă achiziţiile dobândite; monitorizarea participării cursanţilor la activităţile programate). Munca a fost mai solicitantă pentru formatori, aceştia fiind conştienţi că trebuie să facă faţă provocărilor: spre deosebire de anii şcolari anteriori, când examenul se derula în luna august, în acest an şcolar, s-a derulat în luna aprilie, ceea ce presupunea o mai bună gestionare a tuturor aspectelor care vizau susţinerea examenului. De asemenea, introducerea unui element nou, portofoliul cadrului didactic, a reprezentat o altă provocare atât pentru candidaţi, dar şi pentru cei care s-au implicat în buna pregătire a acestora.

Rezultatul de promovare de anul acesta este de 71,22%, ceea ce ne situează peste media obţinută la nivelul ţării, de 66,90% (cea mai mare promovabilitate fiind înregistrată la Bistriţa – Năsăud, 77,8%).

La nivelul judeţului Dâmboviţa, s-au înregistrat 3 note de 10 (trei sectoare din Bucureşti având 6, 5 şi, respectiv, 4 note de 10) şi 16 note cuprinse între 9,50 şi 9,99.

Spiritul de echipă, strategia managerială care are în centru beneficiarul, dorinţa de progres, spiritul de colegialitate şi ajutor acordat celor aflaţi la început de carieră, simţul responsabilităţii, ne-au mobilizat şi ne-au făcut să credem că vom reuşi. Încununarea cu succes a muncii celor două instituţii ne onorează şi ne obligă să fim din ce în ce mai buni. Rezultatele obţinute reprezintă, pentru noi, un punct de plecare, într-un nou efort comun pentru anul şcolar următor.

 

ION Sorin, inspector şcolar general

ISTRATE Gabriela, inspector şcolar general adjunct

BARBU Daniela Luminiţa, director Casa Corpului Didactic Dâmboviţa

Distribuie:

Un comentariu la „Management eficient, în urma colaborării Inspectorat Şcolar Dâmboviţa-Casa Corpului Didactic, rezultate de calitate la Definitivat”

  1. fac ce fac profii și se pun în fruntea bucatelor cu aceeași limbă de lemn cu cari.
    dacă sînt atît de entuziaști de calitatea în creștere a managementului profesional, poate esplică (sîc!) și de ce crește alarmant procentul elevilor analfabeți funcțional – 40%?!?
    puneți elevul în fruntea bucatelor dacă vreți aplauze sau plecați! 🙁

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media