Lobby și advocacy în Târgoviște: De ce plâng clădirile vechi? Gânduri de la specialiști!

Problema clădirilor de patrimoniu începe, din fericire, să ajungă la un public cât mai larg.

Se întâmplă și la Târgoviște, unde știm bine că există foarte multe clădiri suferinde. V-am mai vorbit despre  „Lobby și Advocacy în Cetatea Târgoviștei”, un proiect care vizează rezolvarea cât mai multor probleme care împiedică în prezent păstrarea unei istorii cât mai bogate, însă de această dată revenim cu detalii din partea unor specialiști.

Arhitectul Cornel Ionescu și Andrei Scărlătescu, artist plastic grafician și restaurator de pictură medievală au făcut câteva mărturisiri prea puțin știute de autorități, de proprietarii clădirilor de patrimoniu și chiar de simplii cetățeni ai urbei.  Toate acestea s-au întâmplat la o cafenea publică, o întâlnire deschisă, cu scopul de a găsi noi factori favorabili dezvoltării acțiunilor. Sâmbătă, 27 octombrie 2018, cei doi invitați, elevii participanți, dar și mentorii lor au fost pentru două ore oaspeți ai Colegiului Economic „Ion Ghica” din Târgoviște, partener al proiectului Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zdurile – Lobby și Advocacy în Cetatea Târgoviștei.

Cu privire la metodele de restaurare utilizate în zilele noastre, specialistul Andrei Scărlătescu a povstit celor prezenți că “oamenii nu prea au înțeles care e structura materialelor și au folosit materiale incompatibile în restaurări”. De ce se degradează zidurile ar trebui să fie una din întrebările care să ne macine pe toți, mai spunea el, iar răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de trist. Umiditatea este “vinovată” în majoritatea cazurilor, iar faptul că metode care se foloseau chiar și în secolul al XIX-lea au fost înlocuite acum cu ciment sau alte noutăți doar de dragul de a fi la modă este îngrijorător. Este vorba despre un placaj de tencuială care conține numai var și nisip. Amestecul a fost dat uitării, la fel cum s-a întâmplat cu o altă rețetă care ar face minuni în cazul restaurărilor.  Cazeina, un amestec de pastă de var și brânză de vaci, ar fi formula ideală pentru a conserva bucăți de istorie. Andrei Scărlătescu a povestit că încă mai folosește acest amestec pentru a scoate la iveală și pentru a păstra diverse valori arhitecturale, însă în cazul restaurărilor unor proprietăți private aceste tehnici autentice lipsesc.

Arhitectul Cornel Ionescu, unul dintre profesioniștii cu cea mai mare experiență din zona noastră, consideră o “boală a momentului” faptul că se optează frecvent pentru ferestrele termopan. Acestea dăunează oricărui tip de încăpere, dar creează pagube majore în încăperile cu pereți pictați, cum ar fi bisericile, muzeele  sau casele boierești.

Mai mulți dintre mentorii proiectului Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile – Lobby & Advocacy  în Cetatea Târgoviștei au adresat întrebări  interesante specialiștilor despre starea clădirilor de patrimoniu din oraș pentru a putea dezbate mai apoi mai amănunțit cu elevii posibile soluții ale remedierii problemelor.

Manina Leașu (Mentor al proiectului și om de radio): Domnule architect, ce șanse au casele din Târgoviște să fie restaurate cu metode vechi?

Cornel Ionescu (Arhitect): E foarte greu pentru că s-au schimbat opțiunile astăzi. Omul este o săgeată având în timp un singur sens.

Carmen Rădulescu (Mentor al proiectului și Profesor la Colegiul Economic “Ion Ghica”): Cum vi se pare orașul Târgoviște?

Cornel Ionescu: Plânge! Aceste clădiri de patrimoniu ar trebui îngrijite cu multă atenție.

Manina Leașu: Ce putem face noi?

Cornel Ionescu: Să ținem aprinsă flacăra!

Steluța Ionescu (Mentor al proiectului și Profesor al Facultății de Drept a Universității „Valahia” din Târgoviște) : Casa nu este doar a proprietarului, ci și a societății, așa este?

Cornel Ionescu: Da! Casa are două componente: cea  interioară, adică cel care locuiește în ea, și cea exterioară, cum se prezintă casa și ce înseamnă ea pentru întreaga societate.

Tot Arhitectul Cornel Ionescu ne-a povestit și cum Carta Internationala de la Veneția, o lucrare dedicată principiilor restaurării, neglijează aspectele din zonele mai reci, cum este România, iar în condiții climatice dificile ruinele nu rezistă. „Casa Nifon-Mânăstirea Stelea am restaurat-o în stare de ruină”, spune arhitectul despre care Andrei Scărlătescu crede că este singurul care a făcut o asemenea acțiune în zona noastră.  Arhitectul se declară însă dezamăgit de autoritățile din Târgoviște, care nu s-au ocupat temeinic de conservarea ruinelor din Parcul Mitropoliei, scoase la iveală chiar de domnia sa: ,,Îmi pare rău ca le-am scos,  dacă le lăsam sub pământ ele s-ar fi conservat mai bine, dar mă consolez, totuși, când văd tinerii că ies de la școală și se duc să stea de vorbă pe acele ziduri, e un prilej de socializare. ”  Trebuie amintit faptul că numai doi arhitecți din zonă au drept de restauratori: Cornel Ionescu și Doina Petrescu. Sperăm ca pe parcursul proiectului să vă putem împărtăși gânduri și din partea celui de-al doilea arhitect, sau chiar a mai multor specialiști, așa cum este Andrei Scărlătescu.

Întrebată care este stadiul demersurilor și ce urmează să se întâmple, Corina Leca, coordonatorul proiectului, a recunoscut că încă nu s-a ajuns acolo unde își propusese, dar că se cercetează, se merge la arhive: „Nu avem încă un foc care să ne încălzească pe toți! Urmează întâlniri cu autorități, o să ne consultăm cu specialiști să ne spună dacă ar fi realist ce vrem să facem. Ne dorim să organizăm și un concert de muzică clasică și o expoziție de fotografie, evenimente care să atragă. Se va mai merge și în școli și în alte instituții, am încercat să contactăm proprietari ai clădirilor, unii vor să vândă și de aceea nu se pot analiza încă situațiile tuturor caselor.”

Proiectul „Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile. Lobby și Advocacy în Cetatea Târgoviștei” este în plină desfășurare. Dacă simți că poți fi de ajutor cu o informație, cu un gând, cu o faptă, te poți alătura echipei.

Te așteptăm pe https://lobbyandadvocacy.weebly.com

Material realizat de Roxana Clopotaru și Florin Tudor, voluntari „Lobby & Advocacy în Cetatea Târgoviștei”.

Mentor: Cristina Dinu

Proiectul „Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei” este  finanțat de Fondul pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries. El se va încheia în martie 2019.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro