kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Liceul de Arte “Bălașa Doamna”, proiect Erasmus cu opt țări partenere

Liceul de Arte “Bălașa Doamna” Târgovişte implementează un proiect european, pe durata a doi ani, între 1.09.2016 și 31.08.2018, prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene și este coordonatorul acestui parteneriat strategic între școli, care are titlul The Virtual Universe We Want (TVUWW). Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană cu suma de 159.340 euro, pentru toate cele 8 școli partenere, din care 26.780 euro revin Liceului de Arte “Bălașa Doamna”. Școlile partenere sunt: Institut Antoni Cumella – Spania; Kėdainiu Profesinio Rengimo Centras – Lituania; Zespół Szkół w Pobiedziskach – Polonia; Istituto di Istruzione Superiore “E. Fermi” – Italia; Abbas-Sıdıka Çalık Anatolian High School – Turcia; Rigas31.Viduskolla – Letonia; Agrupamento de Escolas de Vila Real de Santo Antonio – Portugalia

În perioada 6-10 februarie 2017, a avut loc a doua deplasare transnaţională din proiect, în Granollers, Catalunya, Spania, la care au participat, din Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”  Târgovişte, 3 profesori din echipa de management a proiectului: Nicolae Mihaela, Pintea Cristina, Toader Denisa şi 3 eleve: Lupu Daria (clasa a X-a A), Popescu Oana şi Mihăilă Teodora (clasa a XI-a C).

Toate ţările participante au fost reprezentate atât de elevi, cât şi de profesori. Cei mai mulți dintre elevi au fost găzduiţi de familii, aceștia având ocazia să cunoască noi aspecte culturale, dar şi să-și exerseze abilităţile lingvistice.

Programul de lucru a ȋnceput luni dimineaţa, cu o vizită în şcoala parteneră, Institut Antoni Cumella, nivel liceal. O parte dintre elevi implicaţi ȋn derularea proiectului au putut participa la orele de curs, alături de elevii ţării-gazdă. După-amiază, a avut loc ceremonia de deschidere a activităţilor, discursurile oficiale apaținând directorul şcolii organizatoare, primarului oraşului Granollers, precum și altor reprezentanți ai Primăriei. Profesorul coordonator al proiectului, din școala spaniolă, a prezentat, pe scurt, informații despre proiect, marcând importanța acestuia în viața tinerilor din comunitate. Intervenţii au fost şi din partea elevilor şi a profesorilor. Ȋn continuare, elevii tuturor şcolilor partenere au prezentat PPT-uri ale şcolilor şi oraşelor de provenienţă.

A doua zi, activităţile au fost conduse de către coordonatorul proiectului, prof. Mihaela Nicolae. S-au verificat existenţa, funcţionalitatea şi vizibilitatea colţului Erasmus+, în fiecare școală, datele despre publicarea primului articol referitor la activitățile din proiect, modul cum s-a susţinut prima lecţie pe tema agresiunii virtuale, în școlile partenere. De asemenea, au fost discutate aspecte privind dificultăţile ȋntâmpinate ȋn cadrul derulării activităţilor. Coordonatorul a prezentat planul de management, planul de evaluare şi monitorizare, planul de diseminare, oferind modele de lucru celorlalţi coordonatori din şcolile partenere.

Ȋn acest timp, elevii au participat la propriile lor activități, derulate în cadrul proiectului, conform formularului de candidatură aprobat de către Agenția Națională: lucrând pe grupe, alcătuite din elevi din toate școlile partenere, au creat fluturaşi şi postere, pornind de la draft-uri pe care le creaseră anterior în școlile de unde proveneau, despre problema agresiunii virtuale. La finalul acestei activități, elevii au realizat o campanie stradală, în cadrul căreia au distribuit materialele create și au interpretat chestionare pe care le-au completat cetățenii de diferite vârste. Ȋn timpul derulării campaniei stradale de către elevi, profesorii au participat la turul ghidat al oraşului.

Ziua Siguranţei pe Internet, 7 februarie, a fost marcată printr-o ceremonie organizată de elevii şcolii-gazdă, care a inclus atât oferirea de informații tuturor elevilor și profesorilor prezenți, cât și un spectacol, prin intermediul căruia s-a atras atenţia cu privire la riscurile potenţiale ale navigării pe Internet, prin recitări de poezii, cântece și dramatizări.

Miercuri, a treia zi, activităţile s-au desfăşurat ȋn Barcelona, având în vedere că s-a precizat, în raportul de candidatură că vor fi realizate activități cu persoane specializate din anumite centre care au programe privind siguranța pe Internet, precum Red.es și Spanish National Cybersecurity Institute. Elevii şi profesorii au participat  la un workshop comun, pe tema siguranţei pe Internet, cu specialiști în domeniu și cu reprezentanți ai poliţiei locale. Activitatea a inclus prezentarea unor aspecte ale agresiunii virtuale, a unor informații deosebit de importante care privesc această problemă, în special în școli, dar și a unor cazuri reale,

A patra zi de lucru a debutat cu discuţii despre studiile privind legile naţionale privind siguranța pe Internet. S-au prezentat rezultatele studiilor și cercetărilor comparative despre cyberbulling, despre cazuri concrete existente în fiecare țară parteneră și despre legile care vizează această problemă, evidențiindu-se modul cum au fost predate la clasele de elevi lecțiile despre cyberbulling și s-au tras concluziile referitoare la aceste lecții. De asemenea, s-a discutat tematica celei de-a doua lecţii despre siguranţa pe Internet, precum şi comunicarea eTwinning între partenerii de proiect. Ȋn acest timp, elevii au avut activități, în cadrul cărora au prezentat PPT-urile realizate de ei ȋnşişi privind legislaţia referitoare la cyberbullying, au conceput o listă cu prescurtările cel mai des utilizate de către adolescenţi  în mediul on-line și un set de 10 reguli de navigare în siguranță pe Internet.

În ultima zi a întâlnirii, coordonatorii din fiecare școală au prezentat schițele de planuri ale lecțiilor despre cyberbulling ce urmează a fi predate în școli, așa cum au fost gândite anterior, împreună cu echipa de proiect. S-au stabilit sarcinile ce trebuie ȋndeplinite ȋn lunile februarie, martie, aprilie, s-au discutat aspecte organizatorice privind următoarea ȋntâlnire transnaţională din Polonia, Pobiedziska, 29 mai-2 iunie. S-au completat fişe de evaluare a activităţii şi fişe de reflecţie. Astfel, responsabilii cu diseminarea au avut suficient material pentru organizarea, în fiecare școală, după finalizarea întâlnirii de proiect, a unei sesiuni de diseminare și valorizare a rezultatelor participării la această activitate.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2, parteneriate strategice în domeniul şcolar. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P. și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

 

Prof. Denisa Toader, responsabil cu informarea și diseminarea în cadrul proiectului,

Prof. Mihaela Nicolae, coordonator al proiectului,

Liceul de Arte “Bălașa Doamna” Târgoviște,

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media