Modernizarea şi ridicarea calităţii şcolii româneşti la nivelul standardelor educaţionale europene cere o atenţie sporită formării prin educaţie a tânărului cetăţean european, care să deţină competenţe-cheie. Experienţa arată că formarea acestora este mai rapidă, mai profundă şi mai persistentă în timp dacă elevul participă efectiv la procesul de achiziţie al cunoştinţelor şi al deprinderilor. Aplicarea strategiilor activ-participative duce la interiorizarea acestor competenţe, iar apoi, la transformarea lor în atitudini definitorii ale tânărului cetăţean european.
Pornind de la aceste premise, marți, 21 martie a.c., Liceul de Arte “Bălașa Doamna”, Târgoviște, a organizat Simpozionul Interjudeţean Calitate și performanță educațională în școala românească, în parteneriat cu CCD Dâmbovița, ISJ Dâmbovița și 13 unități de învățământ, 7 din județul nostru și 6 din alte județe.
Ajuns la a VI-a ediție, acest simpozion a constituit o alternativă la nevoia de formare continuă a personalului didactic, oferind astfel un spaţiu optim schimbului de idei şi de experienţe didactice. Prin cele cinci secțiuni ale simpozionului s-a urmărit implicarea deopotrivă a cadrelor didactice de la toate nivelurile: preșcolar, primar, gimnazial şi liceal, precum şi a bibliotecarilor și secretarilor. De asemenea, au fost vizate atât valorificarea experienţelor de bună practică în domeniul managementului calităţii, al pregătirii în domeniul artistic, al utilizării unor strategii moderne în procesul didactic, precum și evidențierea rolului educației nonformale și informale în devenirea personalității individului. Activitatea s-a înscris pe una dintre direcțiile prioritare de formare continuă, ale CCD Dâmbovița pentru anul școlar 2015-2016 și anume valorizarea experiențelor de succes ale personalului didactic din învățământul preuniversitar, beneficiar al programelor de formare continuă.
La simpozion au 49 de participanți, 40 cu participare directă, iar 9 cu participare indirectă. Dintre aceștia 6 au fost din mediul rural, 43 din mediul urban, 1 participant din învățământul preșcolar, 5 din învățământul primar, 13 din cel gimnazial și 30 din învățământul liceal.
Activitatea din Liceul de Arte a început la ora 9.00, în prezenţa doamnei prof. Livia Grigorescu, metodist al CCD Dâmboviţa şi a doamnei prof. pentru învățământul primar Laura Bălan, director-adjunct al liceului. După discursul de bun venit al doamnei prof. Carmen Antonescu, responsabilul activității, a urmat prezentarea lucrărilor, al căror conținut a demonstrat seriozitatea cu care a fost tratată tema simpozionului, modul în care s-au implicat participanții, precum și felul în care experiența de la clasă a fost valorificată și împărtășită tuturor colegilor. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au vizat atingerea obiectivelor acestei activități, precum îmbunătăţirea capacităţii cadrelor didactice de a presta servicii de calitate, prin participarea la activităţi de formare continuă, creşterea rolului cadrelor didactice ca multiplicatori de educaţie, dar și împărtășirea de exemple de bună practică și crearea de modele de activităţi didactice.
Participanţii la simpozion, profesori din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial și liceal, au susţinut lucrări cu o tematică variată, ce au vizat stimularea îmbunătățirea calității procesului didactic și a rezultatelor învățării, diversificarea strategiilor didactice – condiție a performanței și a succesului școlar, caracterul atractiv și adaptativ al educației nonformale și informale în procesul de învățare pe tot parcursul vieții, precum și rolul educației artistice în dezvoltarea creativității elevilor. Interesantă a fost abordarea profesorilor de specialitate muzică ai Liceului de Arte din Târgovişte privind rolul educației muzicale în dezvoltarea creativității în interpretarea instrumentală. Un punct de vedere inovator a vizat tratarea interdisciplinarității artelor plastice cu alte domenii (fizică, biologie, literatură).
Doamna Livia Grigorescu, profesor metodist al Casei Corpului Didactic Dâmboviţa, a subliniat faptul că diversificarea ofertei de formare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar duce la creşterea eficienţei profesionale a acestora, la promovarea excelenței, la creativitate și inovare, precum și la cooperare și comunicare între profesori.
A fost evidențiată, pe tot parcursul desfășurării simpozionului, atitudinea profesorului în relaţia cu elevii, ce implică schimbări importante, atât în mentalitatea profesorilor, cât şi în ceea ce priveşte metodele de educare şi instruire.
Tot în cadrul simpozionului s-a desfășurat workshopul cu tema Bune practici în educația nonformală, susținut de domnul Vlăduț Andreescu, formator în cadrul CCD Dâmbovița. Activitatea a vizat importanța educației nonformale în dezvoltarea personalității elevilor și s-a bucurat de implicarea și aprecierea cadrelor didactice participante.
Simpozionul s-a încheiat odată cu evaluarea activităţii, prin intermediul unui chestionar de feedback al activității, care a fost prelucrat și interpretat de responsabilul acesteia, profesor Carmen Antonescu.
Putem concluziona, aşadar, că desfășurarea activităților științifice și metodice trebuie încurajată şi cultivată, fiind însăşi exprimarea de sine a profesioniștilor din școala românească.
Responsabil activitate,
Prof. Antonescu Carmen