În perioada 4 – 6 martie 2015, Kauno Kolegija / University of Applied Sciences (Lituania) a găzduit cea de-a doua întâlnire transnaţională planificată în cadrul proiectului “Let’s make it better! Raising the awareness of the triad nutrition-health-food safety in school education”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus +, Acţiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice, Domeniul Educaţie şcolară.
Coordonat de către Universitatea Valahia din Târgovişte, proiectul se desfășoară între 1 septembrie 2014 – 30 august 2016. Parteneriatul include și alte cinci organizaţii – instituţii de învăţământ superior şi şcoli -, după cum urmează: University of Zagreb (Croaţia), Kauno Kolegija (Lituania), University of the Aegean (Grecia), IES Nº1 de Gijón (Spania) şi Asist Ogretim Kusumlari A.S. (Turcia).
Scopul principal al proiectului este acela de a revaloriza ştiinţa alimentelor în educaţia copiilor, astfel încât, pe termen lung, printr-o profundă conştientizare a relaţiei existente între nutriţia umană, siguranţa alimentelor şi starea de sănătate, viitorii adulţi să dobândească o calitate mai bună a vieţii.
Activităţile planificate în cadrul întânirii s-au concentrat asupra analizei efectuate de către parteneri cu privire la Curriculumul şcolar privind nutriţia, siguranţa alimentelor şi sănătatea, la nivelul învăţământului primar, gimnazial şi liceal din fiecare ţară. S-a apreciat astfel că printr-o evaluare riguroasă a informaţiilor provenite din diverse regiuni geografice ale Europei, atât din punct de vedere al obiectivelor cadru cât şi al conţinuturilor, prima activitate intelectuală s-a finalizat cu succes. Un rezultat valoros al acesteia este reprezentat de sistematizarea metodelor didactice care răspund mai bine unei reale nevoi de schimbare, şi care vor asigura o mai bună adaptare a conţinutului la profilul noilor generaţii de elevi. Predarea pe bază de probleme, predarea pe bază de întrebări sau experimentul ştiinţific vor încuraja gândirea critică şi vor conduce la formarea de deprinderi solide în rândul acestora.
La întâlnirea desfășurată la Kaunas a fost dezbătut programul de formare care va debuta în toamna acestui an, dar și modalitățile de elaborare a materialelor de formare (cursuri şi aplicaţii practice), structura laboratoarelor virtuale integrate, a video tutorialelor, care, în ansamblul lor, vor contribui la îmbunătăţirea demersului educaţional în scopul formării unui comportament responsabil şi sănătos.
În intervalul de timp mai sus menţionat, reprezentanţii instituţiilor partenere au participat şi la Conferinţa Internaţională “Tehnologii (ECO) inovative, antreprenoriat şi dezvoltare regională”, secţiunea Soluţii inovative în producţia alimentară şi educaţia pentru nutriţie sănătoasă, prin susţinerea de comunicări ştiinţifice. Temele abordate în cadrul prelegerilor au făcut referire la nutriţia umană, educaţia pentru sănătate, tehnologii durabile şi aplicaţiile acestora.
La finalul întâlnirii, privind cu amintiri plăcute către experienţa culturală, socială şi ştiinţifică trăită în Lituania, partenerii au agreat asupra următoarei întâlniri transnaţionale care se va desfăşura în luna septembrie a acestui an în Croaţia.
Proiectul îşi mai propune să readucă în atenţia tuturor factorilor interesaţi, precum şi a factorilor de decizie, pârghiile şi modalităţile de intervenţie în scopul corectării comportamentelor alimentare dezechilibrate, în scopul conştientizării riscurilor asociate alimentaţiei, în scopul întreprinderii de acţiuni, la nivel individual şi global, care să conducă la formarea unui stil de viaţă sănătos, la menţinerea unei populaţii sănătoase şi active.
În contextul mai sus menţionat, în următoarea perioadă de timp sunt planificate acţiuni de promovare a unor teme de larg interes. Acestea se vor desfăşura atât în săptămâna „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, sub forma unor vizite, împreună cu elevii, la diferite unităţi de obţinere a produselor alimentare din oraşul Târgovişte, cât şi în data de 7 Aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Vă aşteptăm să vă alăturaţi eforturilor noastre, orientate către promovarea cunoştinţelor corecte privind diverse aspecte ale alimentaţiei umane şi sănătăţii!