În acest an, mai mult ca niciodată, cadrele didactice aflate în prag de pensionare s-au grăbit să iasă din sistemul de învățământ pentru a merge la pensie! Aproximativ 140 – 150 de dascăli s-au retras din activitate în 2020, față de 110 – 120 în 2019. În opinia vicepreședintelui Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Dâmbovița, Adrian Dragna profesorii nu s-au pensionat masiv de teama neadaptării la sistemul de învățământ online, așa cum s-a vehiculat în unele medii, ci din cauza unui indice de corecție aplicat la calculul pensiei, extrem de favorabil, care le-a permis să aibă o pensie mai mare în 2020, față de colegii lor care s-au pensionat anul trecut.
,,S-a încercat să se acrediteze ideea că oamenii, nepricepându-se la lucrul online, au preferat să iasă la pensie. Nu este adevărat. Noi cunoaștem foarte mulți oameni, cu o vechime foarte mare, care s-au adaptat foarte repede, au învățat, mai ales că ei cunoșteau calculatorul și până atunci. Îi cunosc și știu că lucrează excepțional… și la vârste înaintate. Deci nu asta a fost problema, problema a fost acest indice de corecție. Anul acesta indicele de corecție la pensie este 1,41, față de 1,22, cât a fost anul trecut și care, dacă ar fi după calcule, ar fi cel mai mare din această perioadă.
Pentru anul viitor se prognozează că indicele o fie undeva pe la 1,20, dar nu este foarte sigur pentru că nu se știe ce se va întâmpla la Curtea Constituțională, pe 13 ianuarie, atunci când se va decide ce se va întâmpla cu legea pensiilor. Dacă legea pensiilor va fi mărită, conform hotărârii Curții Constituționale, cu 40%, atunci vom avea un indice de corecție, dacă nu se mărește vom avea alt indice de corecție. Deci lucrurile nu sunt foarte clare.
Oamenii ce au făcut? Când au văzut, pentru că au aflat, și-au făcut calcule și au văzut că diferența este importantă la pensie, mai ales că pensiile din învățământ sunt mici, și când au văzut că anul acesta există posibilitatea să obțină niște pensii mari și mai ales când au văzut deciziile celor care s-au pensionat la 1 septembrie și au văzut că sunt pensiile mult mai mari decât ale celor de anul trecut au ieșit pe bandă la pensie. Era firesc să se întâmple așa ceva.
Noi le-am spus… ,,aveți grijă că în 2018 s-a modificat legea 263 și la art 170 s-a adăugat un alineat 3 care spune că dacă indicele de corecție din anul respectiv este mai mic decât cel din anul precedent se folosește cel din anul precedent’’. Însă, atâta balamuc este în legislația nostră, toată instabilitatea politică pe care o vedem cu toții… au creat așa de multă neîncredere în rândul oamenilor încât au spus ,,gata, ies acum că ce-i în mână nu-i minciună’’, cum se spune. Acesta este motivul pensionărilor numeroase din acest an, 99% acesta este motivul’’, a declarat Adrian Dragna, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) în cadrul unei recente conferințe de presă.