kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Impresii de la o studentă dâmboviţeancă, despre valul de studenţi români care au ales să studieze PR la Universitatea Westminster

Andreea Caraveţeanu, o tânără dâmboviţeancă ce studiază, începând cu acest an, cursuri de PR la Universitatea Westminster din Londra a realizat un mic studiu printre colegii săi şi a remarcat că majoritatea sunt români.

Astfel, potrivit acesteia, la Universitatea Westminster din Londra, peste 10% dintre aplicaţiile la cursul de PR provin de la studenţi români. Cursul de Relaţii Publice, spune tânăra “se dovedeşte a fi cel mai popular, judecând după faptul că 6 din 45 de studenţi în primul an sunt români. Reprezintă aceste statistici dezamăgirea elevilor români faţă de propria ţară? Oare aleg să plece pentru că România nu le oferă un viitor? “, se întreabă studenta dâmboviţeancă.

Pentru a găsi răspunsul, Andreea a realizat un mic sondaj printre colegii săi, iar mai apoi un interviu cu o  absolventă româncă a Universităţii Westminster, care s-a întors să aplice ceea ce a învăţat la Londra, în România.

“Am abordat acest subiect cu românii care studiază aici, iar foarte mulţi dintre aceştia resping acest context. Ei îşi motivează alegerea, punând accent pe dorinţa de a-şi îmbogăţi atât experienţa de viaţă, cât şi profesională, descoperind locuri şi culturi noi.  În acest mod, bagajul de cunoştinţe va fi îndeajuns de bogat, astfel încât se vor întoarce cu o pregătire academică deosebită şi cu încredere în sine de nedărâmat pentru a aplica ceea ce au învăţat în România. Diana a studiat Relaţii Publice la Universitatea Westminster, iar după terminarea studiilor s-a întors  în Romania pentru a lucra. Sperăm ca povestea ei să vă inspire şi să vă încurajeze“, spune Andreea. Mai jos, vă prezentăm interviul pe care Andreea i l-a luat Dianei Paroiu (foto 2, centru), fostă studentă la Londra.

ANDREEA CARAVEŢEANU: De ce-ai ales să studiezi la Westminster?

DIANA PAROIU: Am ales Westminster pentru că îmi doream să învăţ PR în UK, iar cursul era predat în cadrul unei facultăţi bine cotate printre facultăţile de media din ţară. Faptul că universitatea era în Londra a contat mult – Londra e un PR hub şi ştiam că o să pot găsi stagii de practică acolo în timpul studiilor. Mă gândeam că profesorii vor fi lucrat în PR în Londra şi aveau să ne înveţe chestii practice. Am ales Westminster şi pentru că universitatea mi-a oferit o bursă de merit care îmi acoperea în totalitate taxele de şcolarizare şi care îmi dădea şi 800-1000 lire pentru alte cheltuieli pe an.

ANDREEA CARAVE ŢEANU:  Cum te-a sprijinit Universitatea în a te adapta mai repede noului sistem?

DIANA PAROIU: Am ales să stau în camin, iar asta m-a ajutat să mă adaptez rapid. Am cunoscut foarte mulţi oameni stând în campus. În săptămâna de dinaintea începerii cursurilor, am avut fresher’s week, adică săptămâna în care toţi bobocii pot merge la evenimente de socializare organizate de universitate. Tot  în cadrul fresher’s week au avut şi fresher’s fair, un târg în care îţi erau prezentate toate serviciile de la Westminster: biroul care te ajuta să îţi găseşti part-time job, biroul care te consulta pe probleme financiare, specialiştii cărora le poţi cere sprijinul în vederea redactării eseurilor şi pregătirii pentru examene şi altele. Ne-au fost prezentate informaţii cu privire la bibliotecă, sports centre, asociaţiile studenţeşti, barurile, cantina şi clubul facultăţii.

ANDREEA CARAVEŢEANU:  Cum ai caracteriza relaţia elev-profesor? Se diferenţiază faţă de România?

DIANA PAROIU: Profesorii de aici se aşteaptă să fii disciplinat, să îţi depui toate proiectele la timp şi să prezinţi argumente bazate pe teoria citită. Nu poţi petrece foarte mult timp în afara orelor consultând profesorii, dar te poţi adresa lor în timpul ‘contact hours’  – fiecare profesor are 1-3 contact hours pe săptămână când vorbeşte 1-to-1 cu studenţii care au nelămuriri cu privire la materie, proiecte sau examene.

ANDREEA CARAVEŢEANU: Care este atitudinea britanicilor faţă de români?

DIANA PAROIU: Normală! Ne tratează ca pe orice alt european.

ANDREEA CARAVEŢEANU:  Ţi-a influenţat cariera diploma obţinută la Westminster?

DIANA PAROIU: Nu ştiu exact cât diploma în sine m-a ajutat la obţinerea unui job, ci mai degrabă faptul că pregătirea de la Westminster a fost una bună. La Westminster cursul de PR a fost practic; de exemplu, proiectul final de PR a constat într-o campanie reala în cadrul căreia am targetat presa din România. Am lucrat un an de zile în Londra după finele studiilor de licenţă şi până să merg la master în Scoţia şi am realizat în acel an de muncă faptul că proiectele de la Westminster îmi erau de mare ajutor. Ştiam foarte mult şi puteam să fac foarte multe taskuri în urma celor trei ani de facultate.

ANDREEA CARAVEŢEANU:  Ce sfaturi le-ai da liceenilor?

DIANA PAROIU: Să studieze foarte bine ofertele de studiu din UK, să se uite pe ranking-ul  universităţii, dar şi pe cel al facultăţii în cadrul căreia doresc să studieze, să se gândească la aspectul financiar (cam cât ajung să plătească pe an într-un oraş comparat cu un altul; ce burse oferă universitea/ facultatea; posibilitatea de a-şi găsi un part-time job cu menţiunea că în oraşele foarte mici trebuie să începi să cauţi job dinainte să înceapă cursurile) şi să se gândească dacă îşi doresc stagii de practică în timpul facultăţii. Nu în ultimul rând, dacă au întrebări, să intre pe paginile de facebook ale universităţilor şi să se adreseze direct acestora sau să trimită email persoanelor de contact de pe site.

uk2

andreea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media