ACREDITARE ERASMUS PENTRU MOBILITĂȚI ERASMUS+ ÎN DOMENIUL „EDUCAȚIE ȘCOLARĂ”
Număr de referință : 2021-1-RO01-KA121-SCH-000009842
2021-2027
Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște a obținut in 2021 ACREDITARE ERASMUS pentru mobilități în domeniul “Educație școlară” (Număr de referință : 2021-1-RO01-KA121-SCH-000009842).
Motto-ul nostru este: “Viitorul unei națiuni este hotarat de modul în care aceasta îşi pregăteşte tineretul“ (Erasmus)
În perioada 2021-2027, 57 de profesori și 91 de elevi beneficiază de mobilități de învățare. Cadre didactice deschise față de oportunitățile Erasmus, dornice de a-și îmbogăți experiența profesională prin dezvoltarea unor competențe pe care le au deja sau de a dobândi altele noi, experiența lingvistică și culturală, de a lucra în echipă cu elevi/profesori din alte țări, de a cunoaște alte culturi, sisteme educaționale, de a spori permanent motivația elevilor pentru învățare printr-o abordare creativă, activ participativă a demersului didactic și pedagogic vor participa la activităti/cursuri în domeniul educației digitale, educației pentru dezvoltare sustenabilă, abordării curriculumului STE(A)M și vor integra în activitatea curentă activități de învățare care să dezvolte elevilor competențele secolului XXI, spiritul de inițiativă și antreprenoriat.
Elevi cu vârste între 15-19 ani, cu atitudine pozitivă față de valorile europene, participă la schimburi interșcolare pe diverse teme (cetățenie activă, antreprenoriat, educația pentru dezvoltare sustenabilă, dialog intrecultural, multiculturalitate, bullying, cyberbullying, stil de viață sănătos, formarea unor comportamente preventive în situații de risc). Aceștia vor avea șansa de a învăța într-un cadru multicultural, multilingvistic, de a cunoaște alte culturi, alte popoare, de a dobândi competențe necesare cetăţeniei active, de a se implica în definirea şi abordarea problemelor comunităţii şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii, de a dobândi competențe, deprinderi și atitudini specifice competențelor cheie la nivelul Europei, necesare dezvoltării personale și, mai târziu, profesionale, pentru o mai bună inserție pe piața muncii la nivel european.
În perioada septembrie 2021- octombrie 2022, au fost realizate 31 mobilități astfel: 6 cadre didactice la cursuri de formare (Spania și Belgia) care corespund primelor două obiective din Planul Erasmus (O1. Dezvoltarea capacității cadrelor didactice de a aborda educația digitală în procesul de predare-învățare-evaluare, O2. Dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din ariile curriculare Matematică și științe, Arte și Tehnologii de a aborda STE(A)M în practica curentă), 3 cadre didactice in vizită pregătitoare (Turcia) pentru mobilitățile elevilor și 18 elevi însoțiți de 4 cadre didactice (Turcia și Spania) care au contribuit la atingerea obiectivului O7: Dezvoltarea cetățeniei active, a spiritului democratic și civic, a dialogului intercultural, spiritului de inițiativa și antreprenoriat.
Trei cadre didactice au participat în perioada 13-17 iunie 2022, la Bruxelles, la un curs de formare „INNOVATIVE MATH & SCIENCE APPLICATIONS” organizat de ANATOLIA EDUCATION. Cursul a avut ca obiectiv formarea de competențe prin activități & experimente STE(A)M. Activitățile propuse au pornit de la observații și experimente simple explicate cu ajutorul științelor și al tehnologiei. Participanților le-au fost prezentate instrumente WEB 2.0 extrem de utile în procesul de învățare și evaluare, metode și aplicații inovatoare în predarea matematicii și științelor în școli, exemple de bune practici despre predarea matematicii și științei. Dobândirea de competenţe în domeniul STEM este un obiectiv important. Acestea vor deveni indispensabile în societatea viitoare. Educaţia ştiinţifică nu mai poate fi privită ca pregătire de elită pentru oamenii de ştiinţă sau pentru viitori ingineri, ci ca o necesitate a societăţii moderne. Oamenii societăţii moderne au nevoie de capacităţi de gândire critică şi creativă pentru a rezolva probleme şi pentru a dezvolta soluţii inovatoare. Competenţele STEM sunt deja considerate o formă de alfabetizare de bază şi implică echiparea tinerei generaţii europene cu aptitudinile și cunoştinţele care să îi permită să participe la dezvoltarea societăţii, să influenţeze şi să modeleze viitorul şi să participe la activităţi economice specifice epocii în care trăim.
Trei cadre didactice au participat în perioada 9-13 mai 2022, la Alcala de Henares, Madrid, la un curs de formare “INNOVATIVE SKILLS IN ITC THROUGH COLLABORATIVE AND PROJECT BASED TEACHING AND LEARNING” organizat de CERVANTES TRAINING.
Cursul i-a ajutat pe participanți să înțeleagă mai bine învățarea și predarea și să extindă și să dezvolte cunoștințele anterioare, utilizând o serie de metodologii practice prin învățare colaborativă și sarcini bazate pe proiecte. Participanților li s-au prezentat noi domenii ale metodologiilor de predare și învățare și tehnici, utilizând metode practice si experiențiale prin intermediul muncii colaborative și bazate pe proiecte. Obiectivele nu sunt doar de a ajuta profesorii să reflecteze asupra propriilor metode și contexte de predare și să adapteze noi activități de colaborare, ci și de a susține profesorii să își dezvolte abilitățile de predare folosind o varietate de metode și tehnici și de a face schimb de informații pedagogice, bune practici și cunoștințe într-un context multicultural.
Cursul a creat contextul de îmbunătățire şi aprofundare a cunoştințelor despre metode de colaborare în vederea rezolvării unor sarcini de lucru în echipă și a condus la acumularea de informații teoretice și practice despre modul în care se pot folosi elemente din jocuri video (gamification), aplicații și instrumente TIC în cadrul orelor de curs. Oportunitatea formării profesionale într-un cadru de nivel european pe tema educației digitale a fost o reuşită experiență profesională.
Mobilitatea Erasmus a oferit elevilor noștri posibilitatea de a învăța despre sistemul educațional al altor țări și de a intra în legătură cu colegii de vârstă similară, cu perspective diferite asupra vieții, dar dornici deopotrivă de a deveni cetățeni activi ai Europei. Unii dintre ei nu avuseseră niciodată șansa să călătorească în străinătate înainte, așa că această experiență nu numai că i-a determinat să învețe într-un nou sistem școlar, ci și să-și părăsească orașul natal și să se întoarcă apoi în țara de origine, ceea ce le-a sporit siguranța de sine și capacitatea de a relaționa cu alți adolescenți din țări destul de diferite.
Jurnalele reflexive ale elevilor au dovedit că mobilitatea a fost un succes și a făcut o impresie de durată asupra participanților, ceea ce va influența cu siguranță hotărârea acestora de a face unele schimbări pozitive în viața lor și a celorlalți.
În anul al doilea al Acreditării, care a demarat la 1 iunie 2022, o mobilitate a elevilor a fost deja realizată (10 elevi însoțiți de 2 cadre didactice – octombrie 2022 – Spania). Pentru anul al doilea avem planificat să participe la mobilități: 9 cadre didactice la cursuri de formare, 3 cadre didactice la job-shadowing, 21 de elevi însoțiți de sașe profesori și 6 cadre didactice în vizite pregătitoare).
Având vechime și experiență în programul Erasmus, ne exprimăm convingerea că toate proiectele desfăşurate în școala noastră au îmbunătățit calitatea educației și au consolidat dimensiunea europeană în educație. Noul program perseverează în motivarea elevilor și a cadrelor didactice pentru învățărea limbilor străine, încurajează cooperarea transnațională între școli, promovează conștiința interculturală și inovația în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale utilizate.