Gabriela Istrate, inspector școlar: ”Sunt multe voci care pledează în favoarea păstrării clasei pregătitoare la învățământul primar”

Concurs de admitere la liceu pe bază de merit, clasa pregătitoare trecută la grădiniţă cu denumirea „grupa mare pregătitoare“, învăţământ profesional de doi ani, şi retragerea de la ora de Religie prin cerere ca înainte. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile proiectului noii Legi a Educaţiei care ar trebui să reformeze sistemul din temelii.

În ceea ce privește clasa pregătitoare, inspectorul școlar general adjunct, Gabriela Istrate, este de părere că nu ar trebui să se întoarcă la grădiniță, din mai multe motive:

„Sunt multe voci care pledează în favoarea păstrării clasei pregătitoare la învățământul primar……Doamnele învățătoare au fost instruite în cadrul unor cursuri în perioada vacanței de vară, pentru a-și adapta demersul didactic la specificul activității cu această vârstă școlară mică. Referitor la infrastructură, școlile au fost pregătite, li s-a acordat un mobilier special pentru acest tip de clase, chiar și jucării. S-au amenajat spații speciale pentru dozarea timpului în domeniul instrucției, dar și pentru activități recreative. Nu ar fi bine să răsturnăm situația și să ne întoarce. Deja noi am făcut un pas înainte. Copilul la clasa I vine cu niște deprinderi, pe care le-a dobândit pe parcursul clasei pregătitoare. În primul rând, vorbesc de deprinderea de a sta în bancă 50 sau 45 de minute, deprinderea de a ridica mânuța și de a cere permisiunea de a răspunde și de a participa la lecție, deprinderea de a colabora în echipă, de a asculta un adult în fața clasei. Cred eu că e un progres bine realizat în acești doi ani care s-au derulat deja”-Gabriela Istrate, inspector școlar general adjunct IȘJ Dâmbovița.

Inspectorul spune că în Occident, în unele țări, copilul este școlarizat chiar de la 5 ani, iar clasa pregătitoare a fost un pas înainte pentru țara noastră, în acest sens.

În anul 2014-2015 au funcționat în județ 233 de clase pregătitoare în învățământul de masă și una pentru învățământul special, iar pentru următorul an școlar sunt aprobate 235 de clase pentru învățământul de masă și una pentru învățământul special.

 

 

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro