În perioada 6-24 martie 2017, elevii din clasa a X-a C, învățământ profesional cu durata de 3 ani, domeniul electric, selectați în proiectul de mobilitate privind formarea profesională, au realizat lucrări practice pe parcursul a 90 de ore la Tellus Education Group, centru de formare profesională din Plymouth, Anglia. Competențele profesionale dobândite de către cei doisprezece participanți în proiect de la Liceul Tehnologic Voinești, vor fi utile viitorilor absolvenți în realizarea de instalații electrice de iluminat interior și exterior în domeniul casnic și industrial utilizând aparate electrice de comandă, reglaj și protecție de joasă tensiune. Elevii sub îndrumarea tutorelui de stagiu au executat în atelierul electric al centrului de formare profesională, diferite tipuri de instalații electrice, respectând reguli de securitate și lucru valabile pentru instalațiile electrice (Requirements for Electrical Installations) din Marea Britanie
Pregătirea inițială a participanților s-a desfășurat la nivelul liceului și a avut ca obiective: dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză, pregătirea pedagogică care se referă la prezentarea generală a programului Erasmus + și a proiectului, precum și pregătirea privind viața culturală și socială din regiunea Devon, Anglia.
Formarea profesională din Anglia este importantă pentru acești elevi, cum afirmă și coordonatorul acestui proiect cu titlul ,,New Skills Through a European Mobility” și profesorul însoțitor pentru grupul de participanți, domnul Constantinescu Ion, ,,cei doisprezece elevi înscriși la învățământul profesional sunt conștienți de importanța pregătirii profesionale pentru viitorul lor, iar experiența dobândită în domeniul lor de pregătire pe parcursul celor 90 ore în atelierul electric din Tellus Education Group, reprezintă un câștig pentru tineri, o șansă în plus de a ocupa un loc de muncă pe piața europeană a muncii”.
Cazarea participanților pe toată perioada de trei săptămâni a fost asigurată în familii, în Plymouth, și a reprezentat un alt avantaj major pentru acești tineri privind îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză și cunoașterea stilului de viață englez.
Cunoștințele, abilitățile și competențele, aceste rezultate ale învățării dobândite de către fiecare participant în cele 90 ore de lucru în atelierul electric vor fi transferate, recunoscute și acumulate prin intermediul Sistemului European de Credite pentru Educație și Formare Profesională–European Credit System for Vocational Education and Training(ECVET). În baza unui acord de învăţare între Liceul Tehnologic Voinești și Tellus Education Group s-au stabilit bazele cooperării pentru perioada de mobilitate a fiecărui participant; acest acord stabileşte scopul perioadei de mobilitate, rezultatele învăţării, cum contribuie acestea la obţinerea calificării pentru care se pregăteşte participantul; acordul de învăţare stabilește cum este evaluat participantul şi cum pot fi recunoscute rezultatele învăţării.
De asemenea, pentru aceste rezultate ale învățării, s-a obținut în cadrul centrului de formare profesională din Plymouth, creditul ,,Responsible Work Practice”. Tellus Education Group este acreditat pentru calificarea/programul ,,Preparation for working life”‚ de către Ascentis, instituție din Anglia care asigură recunoașterea calificărilor.
În data de 24 martie 2017, după evaluarea finală a lucrărilor practice executate de către participanți, aceștia au primit documentul de mobilitate Europass Mobility care înregistrează rezultatele învățării dobândite în această experiență profesională, dar și un alt document important emis de către Tellus, și anume Certificate of Work Experience.
Acest grup de elevi este al doilea în cadrul proiectului, primul grup au realizat mobilitățile de formare profesională în anul 2016, luna aprilie. Deprinderea competențelor profesionale de către 24 de elevii din clasa a X-a, în domeniul pregătirii de bază electric, prin mobilități în Anglia, s-a realizat prin acest proiect al Programului Erasmus +, un program al Uniunii Europene pentru educație, formare profesională, tineret și sport, în perioada 2014-2020.
În final, domnul profesor Constantinescu Ion subliniază că proiectele de mobilitate în scopul formării profesionale a elevilor au o contribuție majoră în creșterea inserției profesionale și îmbunătățirea perspectivelor de carieră pentru viitorii absolvenți de licee tehnologice și școli profesionale din România.