Începând cu 1.09.2019, Liceul de Arte “Bălașa Doamna” a derulat, cu elevii ciclului liceal, activități multiple, în cadrul proiectului de schimb interșcolar Erasmus+, cu titlul “Transmitting Our Cultural Heritages to New Generations”, proiect care se va încheia la 31.08.2022.
Coordonator al proiectului a fost Odemis Ticaret Odasi Anadolu Lisesi din Turcia, iar ca parteneri am avut alte patru instituții de învățământ preuniversitar: Liceo Scientifico Statale „Marie Curie” din Italia; Olaines 1.Vidusskola din Letonia; Amar Terra Verde Lda din Portugalia; Stredna Odborna Skola Elektrotechnicka, Sibirska 1, Trnava din Slovacia.
Parteneriatul școlar și-a propus, pe de-o parte să conștientizeze elevii cu privire la moștenirea culturală a fiecărei țări, să-i facă pe aceștia să descopere ceea ce înseamnă bogății culturale tangibile și intangibile ale lumii, iar pe de altă parte, să le îmbunătățească abilitățile de colaborare, de comunicare în limba maternă și în limba engleză și să le crească stima de sine.
Elevii din Liceul de Arte au avut prilejul să învețe lucruri noi și utile, prin participarea prima întâlnire transnațională, care a avut loc în Turcia, la Odemis Ticaret Odasi Anadolu Lisesi, în luna noiembrie, a anului 2019. Aceasta a inclus, nu numai asimilarea de informații, de către elevi, prin vizitarea orașelor Birgi, Ődemiș, a cetăților din Smirna și Efes, prin participarea la workshop-uri susținute de profesori universitari de la Universitatea Pamukkale și de cercetători ai Muzeului Național de Arheologie, ci și dezvoltarea unor abilități și competențe, prin realizarea de cercetări și de lucrări într-un sit arheologic, apoi în laboratorul Muzeului de Arheologie din Ődemiș, precum și prin participarea la ateliere de pictură în stilul artei Ebru.
În săptămâna 2-6 martie 2020, gazda activităților din proiect a fost Liceul de Arte Bălașa Doamna. Toți elevii și profesorii din școlile partenere au avut prilejul să ia parte atât la câteva workshop-uri, oferite de către profesorii universitari de la Universitatea “Valachia”, Târgoviște, apoi să participe la mai multe concerte de muzică tradițională, să se bucure de o paradă de costume populare românești, cu o vechime de peste 100 de ani și să asculte câteva doine, parte a patrimoniului cultural mondial UNESCO, elevii noștri punându-și în valoare calitățile și abilitățile, în cadrul tuturor acestor activități. Tot elevii Liceului de Arte au oferit partenerilor informații despre moștenirea culturală românească, în timpul vizitelor derulate la Complexul Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște, Muzeul Satului Golești, Muzeul Național al Țăranului Român, Castelul Bran, Biserica Neagră. Totodată, ei i-au ajutat pe elevii din școlile partenere să învețe un cântec tradițional românesc și să realizeze obiecte artizanale, în cadrul unor ateliere de încondeiere de ouă și de pictură pe sticlă.
Timp de un an, din cauza pandemiei cu Covid19, nu s-au realizat deplasări transnaționale, astfel că, abia în vara anului 2021, coordonatoarea proiectului a hotărât prelungirea acestuia, cu încă un an. Pentru stabilirea tuturor activităților ce urmau să fie realizate cu elevii, s-a organizat, în săptămâna 12-16 iulie, o întâlnire la școala parteneră din Slovacia, Stredna Odborna Skola Elektrotechnicka, Sibirska 1, Trnava, la care au participat și doi membri ai echipei de management din Liceul de Arte. Pe parcursul celor cinci zile, s-au derulat ședințe de lucru, care au vizat realizarea unei analize SWOT a stadiului de implementare a activităților prevăzute în formularul de aplicație, în sensul stabilirii direcțiilor de acțiune pentru anul școlar viitor, astfel încât să fie îndeplinite toate obiectivele proiectului, așa cum au fost aprobate inițial. Totodată, s-au realizat și vizite de informare pe baza temei alocate partenerului slovac – Legende și mituri slovace.
În prima săptămână din luna noiembrie, a anului trecut, elevii noștri s-au deplasat la școala parteneră Amar Terra Verde Lda, din Portugalia, pentru a se implica în realizarea activităților specifice din proiect. Participând la workshop-uri având ca temă aspecte ale moștenirii culturale portugheze și lucrând alături de colegii din alte țări, pentru a descoperi aspecte istorice, arheologice și arhitecturale din țara-gazdă, precum și modurile diverse de conservare a acesteia, elevii noștri și-au îmbunătățit abilitățile de lucru în echipă și au exersat limba engleză. Totodată, luând parte la diferite ateliere de lucru, elevii au învățat să picteze, folosind tehnica tradițională din țara-gazdă, “Azulejo Tiles”. Rezultatul final a fost produsul asamblării tuturor pieselor pe care aceștia le-au realizat, pentru a sublinia interculturalitatea, comunicarea, capacitatea elevilor de a-și pune în valoare abilitățile.
În luna februarie a acestui an, elevii echipei de proiect au participat la deplasarea din Letonia și la activitățile din școala Olaines 1.Vidusskola. Întâlnirea transnațională le-a dat elevilor prilejul să asimileze bogate informații, nu numai despre cultura țării-gazdă, dar și despre originea și evoluția dansurilor tradiționale și a obiceiurilor de iarnă, specifice ale tuturor țărilor partenere. Dincolo de vizitarea unor spații culturale și a unor comunități arhaice, intrate în patrimoniul UNESCO, elevii români au descoperit frumusețea și bogăția culturală autohtonă, iar prin participarea la numeroase ateliere, în cadrul cărora au lucrat în grupuri multiculturale, și-au exersat abilitățile lingvistice, de comunicare, și-au pus în evidență calitățile, și-au dezvoltat competențele
Ultima întâlnire a proiectului a avut loc în Italia, la Liceo Scientifico Statale „Marie Curie„, în luna aprilie. Această deplasare a fost un prilej pentru elevii Liceului de Arte de a descoperi noi aspecte ale istoriei țărilor partenere, dar și de a-și pune în valoare capacitățile organizatorice, lingvistice, cele de analiză și sinteză, odată cu prezentarea, în fața elevilor și a profesorilor, a muncii de cercetare pe care au întreprins-o pentru a sublinia valorile naționale și moștenirea culturală românească. Totodată, elevii noștri au descoperit valorile naționale ale țării-gazdă, având ocazia de a intra în contact direct cu fondul cultural autohton. Nu în ultimul rând, și-au adus contribuția, valorificându-și talentul artistic, la toate activitățile derulate în fiecare zi și s-au remarcat prin seriozitatea și profunzimea cu care au înțeles și asimilat esența proiectului, noțiunile de europenism și multiculturalitate, dezvoltându-și spiritul civic.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2, proiecte de schimb interșcolar. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Prof. Carmen Antonescu
Prof. Denisa Marinela Toader
Liceul de Arte “Bălașa Doamna”, Târgoviște