kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Elevii își vor putea contesta notele primite. Vezi ce părere au dascălii dâmbovițeni:

Una dintre prevederile Regulamentului de organizare a unităţilor din preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial spune că elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor de la clasă, solicitând învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare.

În situația în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele, tutorele sau susținătorul legal poate solicita, în scris, directorului unității de învățământ, reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Noile prevederi mai spun că profesorii nu au voie să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii. Ei trebuie să aibă o ţinută morală demnă şi un comportament responsabil.

La rândul lor, elevii nu trebuie să aibă comportamente jignitoare şi discriminatorii. De asemenea le este interzis să participe la proteste care afectează desfăşurarea cursurilor.

Gazeta Dâmboviței a luat mai multe puncte de vedere ale dascălilor dâmbovițeni referitoare la posibilitatea contestării notelor de către elevi pe care vi le oferă în continuare, așteptând, de asemenea, punctele dumneavoastră de vedere.

Camelia Lepădat, profesor Liceul Petru Cercel Târgoviște: „Nu e o noutate absolută, întrucât și până acum în sistemul de învățământ, în privința notării, cred că a fost vorba de transparență, cel puțin în ceea ce mă privește, cât și în ceea ce-i privește pe colegii mei. Noi, profesorii, obișnuim să justificăm totdeauna o notă elevilor, ca ei să înțeleagă că sunt evaluați corespunzător și nu prea am întâmpinat, până acum, nemulțumiri. Orice măsură, dacă vine în sprijinul corectitudinii procesului de notare este bună, cu condiția să nu fie înțeleasă și aplicată abuziv, atât de o parte, cât și de cealaltă”.

Elisabeta Luise Mihălăhioiu, profesor  la Școala Vasile Cârlova Târgoviște: „Teoretic, pare a fi democratic, dar, cum democrația la noi are „valori” nebănuite, această reglementare va produce și mai mult haos decât există. Elevii și părinții vor contesta neîncetat atât note, cât și cadre didactice, ne vor „învăța” ei cum „trebuie” să predăm, notăm etc. Elevii și părinții par a nu mai fi interesați de cunoștințele predate, achiziționate, ci doar de note. Opinia mea este că notele sunt de mult prea mari în comparație cu ce știu elevii. Testele, evaluările, examenele au dovedit-o”.

Cătălina Georgescu, profesor Colegiul Național Vladimir Streinu Găești:Consider că această inițiativă va crea degringoladă și instabilitate în sistemul educațional. Profesorul anului 2015 pare să nu mai aibă nici un control asupra sistemului din care face parte!”

Aurora Zamfir, profesor Școala Mihai Viteazul Pucioasa După părerea mea, ca idee, atâta vreme cât notele sunt acordate corect, după bareme și criterii cunoscute, nu este nicio problemă că elevul își contestă nota. Ca principiu, cred că li s-a acordat un drept pe care s-ar putea să nu știe să-l dozeze… (Dar… problema cu limitele unui drept nu se aplică doar în cazul elevilor, din păcate…)”

Maria Negulescu, profesor la Școala Gimnazială Runcu: Părerea mea este că acest regulament înlătură și ultima frântură de autoritate pe care profesorii o mai au. Elevii sunt liberi și acum să conteste o notă, dar atâta timp cât dascălul evaluează după descriptori de performanță sau pe anumite criterii pe care le face cunoscute elevilor înaintea evaluării”.

Ion Busuioc, profesor Liceul teoretic I.L.Caragiale Moreni: ”Am citit noile modificări din ROFUIP și sunt de acord cu art. 122 (în speță, alineatul 2) din acest regulament. Fiecare elev trebuie să fie evaluat corect, iar dacă acesta se simte nedreptățit de valoarea unei anumite note, mi se pare logic să aibă acest drept de a contesta nota respectivă. Dacă se pot contesta notele de la examenele naționale, de ce să nu se poată contesta și notele de la testele sau de la tezele date la clasă? Se întâmplă ca, uneori, să mai greșim atunci când corectăm lucrările scrise și nu e bine să trecem în catalog note care nu sunt la adevărata valoare. De aceea, cel mai bine ar fi ca să nu se ajungă la astfel de situații și să rezolvăm problema în clasă, explicându-le elevilor nemulțumiți unde au greșit și de ce au primit acele note, că nu se întâmplă nimic rău dacă ne mai rupem din oră 10-15 minute pentru asta. Eu așa procedez de fiecare dată (și elevii mei vă pot confirma acest fapt)…Nu trec notele în catalog decât după ce elevii și-au văzut lucrările și după rezolvarea eventualelor contestații verbale. Este obligatoriu să-i justifici elevului nota (poate, pe viitor, nu va mai comite acele greșeli)…Și elevul va fi lămurit și va pleca acasă convins că nu l-ai păcălit la notă și eu, cadrul didactic, voi fi liniștit și voi pleca acasă convins că mi-am făcut datoria și că nu am nedreptățit pe nimeni”.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media