ortooxacell kiss2022.gif Flax

Elevii dâmboviţeni pot învăţa despre arta paleolitică. Iată cum!

Ei pot participa la atelierul de pictură Tehnici din preistorie, la Muzeul Evoluţiei şi Tehnologiei în Paleolitic, în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, din perioada 7-11 aprilie.

Activitatea are ca obiectiv principal stimularea interesului pentru cunoaşterea artei paleolitice. Se va prezenta succint o cronologie a artei paleolitice şi a tipurilor umane implicate şi vor fi expuse cele mai spectaculoase peşteri pictate din lume (Lascaux, Niaux, Chauvet, Gargas – Franţa, Altamira – Spania etc.) inclusiv România (Cuciulat, Coliboaia).
Într-o primă fază, activitatea se va desfăşura sub forma unei poveşti vizuale, bine ilustrată prin intermediul căreia participanţii vor descoperi atât modul de viaţă a omului paleolitic, cât mai ales formele de manifestare artistică, dovadă a complexităţii şi sensibilităţii omului preistoric. Vor fi prezentate metode si tehnici folosite în paleolitic pentru realizarea de reprezentări grafice precum şi modalităţi de obţinere a pigmenţilor şi a uneltelor utilizate.
În a doua parte a atelierului, elevii sunt provocaţi, folosindu-se de cunoştinţele dobândite, dar şi de imaginaţie, să realizeze propriile picturi pe piatră sau pe suporturi accidentate care imită pereţii peşterilor. Pe astfel de suporturi vor reprezenta diverse animale preistorice (mamuţi, bizoni, cai, urşi, reni etc) dar şi amprente (mâini pozitive sau negative) sau motive geometrice inspirate din arta paleolitică. Vor încerca să îşi pregătească singuri pigmenţi prin pisarea de cărbuni, ocru, etc. şi amestecarea cu diverşi lianţi: grăsimi, salivă etc. Vor confecţiona obiecte necesare picturii (de exemplu pensule din păr de animale), vor manevra obiecte şi materiale asemănătoare celor folosite de omul paleolitic (os, piatră, cărbune, coloranţi etc.). Modalitatea de lucru aleasă permite valorificarea informaţiilor, dezvoltarea imaginaţiei dar şi formarea unor abilităţi practice.
Atelierul se desfăşoară în colaborare cu Centrul de arheologie experimentală.
Pentru a participa la acest proiect cadrele didactice vor contacta muzeul pentru realizarea unei programări la telefonul 0736.394086 (între orele 8.00 – 16.00). Taxa de participare este de 5 lei/elev/atelier, cu excepţia preşcolarilor care participă gratuit.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media