Elevii Colegiului Naţional ,,Nicolae Titulescu” Pucioasa, în plină campanie de promovare a drepturilor europene

În contextul în care 2013 a fost declarat Anul european al cetăţenilor, un grup de elevi de la Colegiul Naţional ,,Nicolae Titulescu” din Pucioasa desfăşoară campania ,,Drepturile noastre în Uniunea Europeană”. Campania se derulează în cadrul Competiţiei naţionale Euroscola, organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Câştigarea competiţiei înseamnă o vizită a membrilor echipei la Strasbourg. Aici vor afla cum funcţionează Parlamentul European şi vor simula activitatea deputaţilor europeni: vor iniţia legi, vor lucra în comisii, vor vota.  De asemenea, vor avea ocazia de a cunoaşte alţi tineri din Europa şi de a învăţa despre modul de viaţă, despre viziunile şi aşteptările lor.

Îndrumaţi de doi profesori de istorie, Gheorghe Stănescu şi Adrian Nicoară, liceenii din Pucioasa şi-au început campania încă din luna mai, atunci când au fost stabilite obiectivele şi decise acţiunile ce urmau a fi desfăşurate. Ei şi-au propus să le ofere tinerilor din oraş şi din comunele limitrofe informaţii despre drepturile şi oportunităţile pe care le au ca cetăţeni europeni, să dezvolte comportamente civice responsabile şi să încurajeze participarea la alegerile euro-parlamentare din 2014. Pregătind campania,  echipa de proiect  s-a întâlnit, la 4 iunie 2013, cu Vlăduţ Andreescu, managerul Centrului Europe Direct din Târgovişte şi s-a informat asupra specificului voluntariatului şi calităţilor necesare desfăşurării unei asemenea activităţi.

Valorificând experienţa câştigării de către Colegiul Naţional ,,Nicolae Titulescu” a două dintre ediţiile anterioare ale competiţiei, echipa de proiect a iniţiat şi desfăşurat o gamă largă de acţiuni. În primele două săptămâni ale lunii iunie, împărţiţi în grupuri de câte 4-5 membri, liceenii  din Pucioasa au organizat, împreună cu elevi ai altor instituţii de învăţământ din oraş şi din comunele apropiate (Liceul Tehnologic, Şcoala nr. 1 ,,Mihai Viteazul”, Şcoala nr. 4 ,,Elena Donici Cantacuzino” etc.), dezbateri referitoare la cetăţenia europeană. S-au prezentat modalităţi de implicare activă în societate a elevilor care se consideră prea mici pentru a se simţi cetăţeni (de exemplu, Parlamentul tinerilor), s-au distribuit materiale informative.

Tot în iunie, au fost realizate un Ghid al drepturilor cetăţeanului european şi un pliant cu informaţii despre Parlamentul European. Pliantul îi îndeamnă pe cetăţeni să nu trateze cu indiferenţă alegerile europene din mai 2014 şi să-şi exercite dreptul de a vota. În lunile iulie-august, aceste materiale informative au fost distribuite în comunitate.  Experienţa a fost interesantă şi instructivă: mulţi cetăţeni i-au lăudat pe liceeni de la ,,Nicolae Titulescu” pentru iniţiativa lor. Uneori însă, membrii echipei de proiect au avut de întâmpinat indiferenţa celor cărora le erau oferite materialele informative, ceea ce demonstrează cu atât mai mult necesitatea organizării unei astfel de campanii.

Pe 24 septembrie urmează să se desfăşoare, la Centrul Cultural ,,I. Al. Brătescu Voineşti”, acţiunea-cheie a campaniei: o întâlnire cu locuitorii oraşului. Pornind de la ideea că trebuie să participăm cu toţii la construcţia propriului viitor, liceenii vor oferi publicului informaţii despre cetăţenia europeană şi vor încerca să stimuleze interesul acestuia faţă de alegerile europene. Cu aceeaşi ocazie, va putea fi vizitată şi expoziţia de desene şi alte forme de artă grafică ,,Sunt cetăţean european!”. Cele mai interesante lucrări vor fi premiate de echipa Euroscola.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro