Elevi din România şi alte două ţări europene au învăţat la Mătăsaru despre conservarea biodiversităţii

Lafarge România şi WWF-România au susţinut, la invitaţia Școlii cu clasele I-VIII din comuna Mătăsaru, un atelier privind biodiversitatea şi importanţa reciclării deşeurilor. Localitatea Mătăsaru face parte din aria proiectului „Zona Mătăsaru – O nouă viață pe malul râului Argeș”, inițiat de cele două organizații în anul 2010. La prezentare au participat 30 de elevi români, italieni şi polonezi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani şi 15 profesori.

Proiectul, denumit Hand in hand for a happier world, face parte din programul european de educaţie Comenius, şcoala din Mătăsaru fiind partener alături de alte instituţii de învăţământ din Ungaria, Spania, Italia, Turcia şi Polonia. După atelier, copiii şi profesorii au vizitat zona reabilitată Mătăsaru, unde au putut vedea modul în care fosta balastieră a fost transformată într-o arie naturală protejată, prin intermediul proiectului implementat de Lafarge în parteneriat cu WWF.

„Colaborarea cu Lafarge România nu a început o dată cu acest proiect”, a spus Violeta Lăzărescu, coordonatoarea proiectului Hand in hand for a happier world. „Ea există de mai mult timp, școlile din comuna Mătăsaru participând la mai multe acțiuni de educație ecologică inițiate de companie (ex. „Lumea ta? Curată!”). Era firesc ca această bună colaborare să continue la un alt nivel, prin implicarea companiei în programul multilateral Comenius. Un alt motiv al parteneriatului nostru este acela că Lafarge România este singura companie din zonă care a luat măsuri concrete pentru protejarea mediului și pentru transmiterea unui mesaj cu privire la importanța unui mediu curat pentru viitorul comunității locale.”

„Ne-am bucurat când şcoala din Mătăsaru ne-a anunţat că şi-a ales ca temă de discuţie pentru atelierul organizat în cadrul programului Comenius biodiversitatea”, a spus Andreia Petcu, Manager Mediu & Reabilitări, Lafarge România. „Acest proiect este cu atât mai util, cu cât elevii şi profesorii invitaţi au participat activ la partea teoretică printr-o serie de aplicaţii, dar au văzut şi modul în care noi, ca producător de materiale de construcţii, contribuim la conservarea şi reabilitarea zonelor în care ne desfăşurăm activitatea.”

„Ne face plăcere să ne alăturăm acestei activități educaționale, care se înscrie în obiectivele trasate pentru proiectul model „Zona Mătăsaru – O nouă viață pe malul râului Argeș”, al cărui scop este de a dezvolta şi implementa un model de reconstrucţie ecologică şi conservare a biodiversităţii într-o zonă folosită în trecut pentru extragerea agregatelor minerale”, a declarat Ioana Bușilă, Corporate Relations Coordinator la WWF-România. „Pe lângă folosirea zonei pentru cercetare și educație, proiectul comun Lafarge – WWF presupune şi acțiuni de monitorizare a creșterii biodiversităţii în zonă, pentru a măsura impactul lucrărilor de reconstrucție ecologică și implicarea comunităţilor locale pentru a gestiona problemele de mediu din zonă.”

Programul Comenius se derulează în perioada septembrie 2011 – iulie 2013. Printre acțiunile desfășurate până în prezent se numără plantarea de copaci, întreținerea unui lot experimental, organizarea zilei curățeniei şi a săptămânii economisirii energiei, realizarea unui eco-calendar şi a unui eco-dicționar multilingv. De asemenea, au avut loc discuții pe teme privind protecția mediului şi a fost pusă în scenă o piesă de teatru. Tot în cadrul acestui program, se vor organiza o călătorie cu bicicletele, noaptea Comenius şi ziua mondială a mediului.

Lucrările de conservare în zona Mătăsaru au fost demarate de Lafarge România, cu sprijinul WWF-România în anul 2010. Inclusă în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000, zona reabilitată are o suprafaţă de circa 100 de hectare şi face parte dintr-o exploataţie balastieră veche de 50 de ani. Lucrările au vizat plantarea a 13.000 de copaci în vederea creării unei perdele forestiere, controlarea speciilor invazive de plante, crearea unui habitat de tip insulă de 1.500 m2, conectarea a două lacuri şi gestionarea problemelor reprezentate de deşeuri şi pescuit intensiv.

Obiectivul acestui proiect este să dezvolte şi să implementeze un model de reconstrucţie ecologică a zonelor unde au loc activităţi de extracţie a agregatelor minerale. Intenţia companiei este să continue şi în următorii ani implementarea unor acţiuni de menţinere, creştere a biodiversităţii şi monitorizare a zonei şi să desfăşoare programe de conştientizare a membrilor comunităţii cu privire la importanţa conservării mediului.

 

Despre Lafarge

Lider mondial în materiale de construcții, Lafarge are 65.000 de angajați în 64 de țări și o cifră de afaceri de 15,8 miliarde de Euro în 2012. Din poziția sa de jucător de top în industria cimentului, agregatelor și betoanelor, Lafarge contribuie la construcția orașelor în întreaga lume, prin intermediul soluțiilor sale inovatoare pentru clădiri și spații de locuit mai numeroase, mai compacte, mai durabile, mai frumoase și mai bine conectate. Având cel mai performant laborator de cercetare pentru materiale de construcții din întrega lume, Lafarge plasează inovația în fruntea listei sale de priorități, contribuind astfel la construcții mai durabile și mai prietenoase cu mediul și facilitând creativitatea arhitecturală. Din 2010, Lafarge Group este parte a Indicelui de Sustenabilitate Dow Jones, primul etalon pentru măsurarea și recunoașterea acțiunilor de dezvoltare durabilă.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de 15 ani şi activează pe 3 linii de activitate integrate: ciment, agregate şi betoane. Compania are o acoperire geografică extinsă la nivelul întregii țări prin cele 40 de site-uri industriale unde lucrează peste 1.000 de angajaţi/colaboratori. În 2011, Lafarge România a înregistrat o cifră de afaceri de 893.222.660 RON, excluzând activităţile de Gips şi tranzacţiile între companii.

Despre WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

DSC00451

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro