Recent, Ministerul Educaţiei anunţa că, din anul şcolar 2013-2014, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând, astfel, la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Zilele trecute, o nouă măsură care îi vizează pe absolvenţii de gimnaziu vine să completeze cumva această decizie, contestată, însă, de unii. Astfel, începând cu anul 2015, doar elevii cu cel puţin media 5 vor fi admişi la liceu. Ceilalţi se pot înscrie la şcoli profesionale.
Acum, prin repartizarea electronică, sunt admişi şi elevii care iau note sub 5 la examene.
Anul acesta, în judeţul nostru, peste 300 de absolvenţi dâmboviţeni de gimnaziu au obţinut, la prima etapă de repartizare în licee, medii de admitere sub 5, 12 dintre ei primind doar nota 1 atât la română, cât la matematică, adică punctul oferit din oficiu.
O parte dintre ei au şi intrat la liceu cu aceste medii, multe licee tehnologice târgoviştene sau dâmboviţene având, ca în fiecare an, de altfel, medii sub 4 sau 3 ale ultimilor admişi. Este cazul liceelor “Nicolae Ciorănescu“, “Voievodul Mircea“, Transporturi Auto, “Constantin Brâncoveanu“, Spiru Haret şi “Nicolae Mihăiescu“, sau din judeţ, cum sunt liceele tehnologice Voineşti, Tărtăşeşti, “Goga Ionescu“ Titu, Petrol Moreni, “Dr.C. Angelescu“ Găeşti, “Udrea Băleanu“ Băleni, “Aurel Rainu“ Fieni.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceşti elevi, care nu vor obţine media 5 şi nu vor putea intra la liceu, dacă tinerii nu vor dori să meargă la şcolile profesionale, “calea pentru elevii slabi“, aşa cum le numeşte ministrul Remus Pricopie.
Asta a mai declarat că, din 2014, şcoala profesională va începe după terminarea clasei a VIII-a şi va dura trei ani”, devenind astfel o alternativă la admiterea la liceu, pentru cei care nu vor neapărat o diplomă de Bac cu care să meargă mai departe la facultate.
„Eu nu ştiu cum am putut să ajungem la o asemenea enormitate. Mai întâi îi duci în clasa a IX-a şi apoi îi convingi să se ducă la şcoala profesională. Şcoala profesională începe după clasa a VIII-a, iar acest lucru îl vom corecta în interiorul acestui an şi va fi valabil din 2014. Cât despre durata şcolii profesionale, în momentul de faţă avem doi ani şi ar trebui să avem trei ani”, a explicat Pricopie pentru adevărul.ro.