”De Centenar, ȘCOALA face UNIREA!”, la Cândești-Vale

 

 

Pe 2 decembrie 2018, la Școala Gimnazială ,,Matei Gr. Vlădeanu” din Cândești-Vale au fost sărbătorite împreună de dascălii școlilor de pe raza comunei Cândești, centenarul Marii Uniri și 110 ani de la înființarea școlii.

Nepotul învățătorului Matei Gr. Vlădeanu, domnul Matei Vlădeanu a onorat invitația școlii de a fi prezent la eveniment și a adus în atenția participanților viziunea împlinită a bunicului său de a schimba comunitatea prin școală, dar mai ales ne-a vorbit despre cât de important este să-ți pese de ceilalți, să-i aduci pe oameni împreună și să fi un model pentru oamenii din comunitatea ta, un om în care ceilalți au încredere. Un alt nepot al familiei, Domnul Vlădeanu Iulian a realizat diplomele oferite participanților la eveniment, marcând astfel grija și interesul pentru a menține flacăra vie a școlii și a ctitorului de comunitate, Matei Gr. Vlădeanu!

Pentru a promova valorile satului cândeștean, fiecare sală de clasă a fost transformată în sală atelier, unde au fost expuse: documente vechi ale familiilor din Cândești, inclusiv documente ale familiei Vlădeanu, costume populare vechi și noi, goblenuri, (mulțumim în mod special Grațielei pentru colecția de goblenuri) cusături și țesături vechi, obiecte de ceramică și lemn utilizate în gospodăriile țărănești, dar și atelier de quiling și atelier de îndemânare pentru copiii mici și foarte mici. De asemenea, în școală a fost realizată o mini expoziție de icoane pictate pe lemn. Cadrele didactice invitate la eveniment au participat activ la ateliere alături de elevii, părinții, profesorii școlii și au primit în dar un mic suvenir la plecarea din sala atelier.

Întâlnirea de suflet a dascălilor cândeșteni a oferit prilejul actualilor profesori ai școlii să-și arate recunoștința, să reia legătura cu oamenii care au contribuit la formarea și evoluția școlii și a comunității. Legătura aceasta dintre generații( foști profesori, actualii dascăli, părinți, elevi ) reprezintă liantul sentimental care hrănește suflete și contribuie la creșterea și educația sănătoasă a unor generații viitoare. Prezentă la eveniment, Georgiana Oprea, eleva școlii noastre și laureată a trofeului ,,Ileana Sărăroiu” ne-a umplut inimile de bucurie, prin cântul ei.

 

A fost prilejul să mulțumim, dar și să arătăm că școala are rolul de a uni comunitatea, de a forma și menține valorile comunității.
Organizatorii țin să mulțumească invitaților prezenți: foști profesori ai școlilor de pe raza comunei Cândești, foști și actuali elevi ai școlii, părinți, reprezentanți ai comunității. Școala s-a dovedit a fi încă o dată a comunității, un loc deschis pentru educația elevilor, dar și pentru cultivarea valorilor tradiționale și umane. A fost o zi superbă, de mare încărcătură emoțională, unde spiritul unității a dăinuit și am reafirmat împreună ,,ȘCOALA face UNIREA”

La mulți ani, profesorul meu! La mulți ani, România mea!

 

profesor Irina Constantinescu

Valeriana
Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro