kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

ULTIMA PĂLĂRIE – Dorin TUDORAN – Semne de februarie…

  1. Trei gânduri…

Florian Coldea despre Doru Trăilă:Trăi-l-ar Dumnezeu!

Noi două nu suntem de la Nordis. Noi am avut alte succesuri.

udrea

 

Nu înțeleg de ce noi, românii, susținem că nu avem mari oameni politici cum au avut și au alții.

mazare

 

 

2.Pressler

 

    În urmă cu doi ani se stingea din viață, la 99 de ani, un mare pianist și profesor extraordinar. Prima oară mi-a vorbit despre el Matei Călinescu, când l-am vizitat în Indiana, căci Menahem Pressler a fost, multă vreme, profesor la Bloomington University.

https://music.indiana.edu/…/menahem-pressler-100.html

    Acordați-i câteva minute lui Pressler și vă veți simți mai bine, mai alții…

 

2

 

  1. O reamintire… De la tracomanie la dacopatie până la victoria finală!

    Incapabili să rezolvăm problemele prezentului și să ne pregătim un viitor mai de Doamne-ajută, deseori – aș spune chiar ciclic – recurgem la aromele unui trecut mitologizat până la absurd. S-ar putea să fie felul nostru de a spune: „Nu mai avem nimic de făcut. Le-am făcut pe toate, înaintea tuturor. Umanitatea trebuie să ne fie recunoscătoare – toată gloria ei de la noi se trage!“

   Așa aflăm (a câta oară?) că:

-Împăratul Traian se trage din hatmanul Arbore, fiul lui Menumorut și vărul lui Burebista;

-Sfinxul din Bucegi este un autoportret al lui Dumnezeu omologat de Iosif Constantin Drăgan, il tracologo di tutti tracologhi;

-Dunărea izvorăște la Chilia și se varsă în Munții Pădurea Neagră, ca să știe și neamțul ce e ăla un somotei autentic;

-Bricul Mircea a ajuns în Lumea Nouă înaintea caiacului lui Columb – Pinta, și a canoei lui Ivan Patzaichin – Mila 23;

-Limba latină se trage din limba română, prin bunicuța acesteia din urmă, limba tracă, sau, mai pe șleau spus, latina este un plagiat ordinar, à la Ponta i suoi accoliti, săvârșit de grupul infracțional Cicero-Cato-Tacit-Suetoniu-Ovidiu-Iuvenal-Horațiu și alții.

   Îmi amintesc o secvență de nici zece minute dintr-o emisiune dedicată tracomaniei, masă rotundă realizată de Monica Lovinescu pentru Europa liberă, la care au participat lingvistul Cicerone Poghirc și istoricii Mihnea Berindei și Matei Cazacu. O scurtă reîntâlnire „pe unde scurte” cu național-comunismul lui Ceaușescu și protocronismul slujit de „culturnicii” săi, cum îi numea istoricul Vlad Georgescu pe cei gata să cânte o partitură deseori ridicolă,

   Pentru alte semne ale unor tulburări, nu doar lingvistice, vă recomand volumul lui Dan Alexe „Dacopatia și alte rătăciri românești”, Humanitas, 2015. Este o carte „nesuferiă” – asemenea unui espresso fără pic de zahăr.

   Și două întrebări, în ordinea firescului proto-traco românesc: dacă tot s-a hotărât eliminarea latinei din școli, nu s-ar cuveni să renunțăm și la mama acesteia, româna? Dacă tot renunțăm la o limbă moartă, de ce să nu renunțăm la două limbi moarte? Nu de alta, dar să mai aerisim oleacă parcajul lingvistic național și să putem înțelege mai ușor ce scriu, ce spun și ce ciripesc în traco-daca lor „de firmă” marii jurnaliști români de ultimă oră și formatorii de opinie de o jumătate de oră. (6 ianuarie 2016)

 

  1. Amintiri din antichitate…
  2. 1990 Ne suim în mașină și mergem într-un loc care îmi este foarte drag și unde i-am dus pe mulți dintre cei care ne-au vizitat – Harpers Ferry, Shenandoah Valley, West Virginia. Suntem pe munte. La poalele lui – The Point, locul în care se întâlnesc râurile Potomac și Shenandoah. Primul desparte West Virginia de Maryland, cel de al doilea – West Virginia de Virginia. Privită de sus, confluența apelor oferă o perspectivă extraordinară. Am mâncat pe terasa istoricului hotel Hill Top House, astăzi închis – „And yet – up at Hill Top House, or up on Jefferson’s Rock, there are lookouts; There are the long curves of the meeting of the Potomac and the Shenandoah; There is the running water home of living fish and silver of the sun.” Carl Sandburg (1928) Ne-am oprit la Jefferson Rock – blocul de piatră unde în 1783 a poposit Thomas Jefferson care avea să mărturisească „This scene is worth the voyage across the Atlantic.” A meritat, Mircea?

 

3

 

  1. Amintiri din antichitate – un mare folclorist…

    Cum fostul președinte Traian Petrov-Basescu oferă și azi lecții de liniște socială și înțelepciune electorală, iată o amintire din 2017.

4

    Și când are dreptate… Aflăm că președintele Traian Băsescu a precizat pentru „Evenimentul zilei” că discursul președintelui Klaus Iohannis în Parlament a fost: „prea agresiv pentru a genera liniște și nu știu dacă într-un discurs ataci un partid. Eu când mă refeream la rău, mă refeream la tot Parlamentul, nu la un partid anume.” Așa este, domnule Băsescu! Generatorul de liniște care ați fost dumneavoastră timp de un deceniu cotrocenist a scos din farmacii Diazepanul și Lexotanul și a prăbușit piața neagră prin subminarea opiumului. Greu garant mai potrivit decât Domnia Voastră pentru liniște, echilibru și conviețuire pașnică. O întrebare: când vă refereați la tot Parlamentul, vă refereați și la dna Elena Udrea? Da? Aha, atunci de acolo o fi venit vorba „Rău cu rău, dar mai rău fără rău.” Mare folclorist mai sunteți, domnule președinte! Mai tare decât Grigore Tocilescu.

 

 

Dorin  TUDORAN este un mare poet, eseist, publicist și dizident politic român. Suntem onorați că Domnia Sa a acceptat să publicăm, în Gazeta DÂMBOVIȚEI, texte din ULTIMA PĂLĂRIE („poate că nu știu exact ce sunt, dar știu foarte bine cine nu sunt”…) și nu numai…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media