Mâine, de Sfântul Ilie, dâmboviţenii din mai multe localităţi vor petrece de zilele comunelor lor. Este vorba despre locuitorii din Găeşti, Bezdead, Vulcana Pandele, Pietrari şi Gura Ocniţei.
Obiceiurile româneşti de Sfântul Ilie, celebrat în ziua de 20 iulie, sunt variate şi diferă de la o regiune la alta. Unul dintre vechile obiceiuri este acela ca tinerele necăsătorite să se ducă, în noaptea din ajunul sărbătorii, pe câmpul de cânepă, să se dezbrace şi să se tăvălească prin cultura. Dacă noaptea visează cânepă verde înseamnă că se vor căsători cu feciori tineri, în anul care urmează, iar daca visează cânepa uscată, atunci se vor mărita cu bărbaţi bătrani.
În această sfântă sărbătoare creştină, românii culeg busuiocul pe care îl pun la uscat în podul casei, şi tot atunci se culeg şi plantele de leac care se duc la biserică pentru a fi sfinţite, după care se pun la păstrare şi se folosesc în scopuri farmaceutice.
Potrivit unei alte tradiţii, în această zi, apicultorii recoltează mierea de albine, operaţiune numita “retezatul stupilor”. Se spune că doar bărbaţii ajutaţi de câte un copil pot aduna mierea în această zi.
De Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindină). De asemenea, se crede că dacă tună, vor fi merele şi alunele viermănoase. Cu această ocazie, se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocos tăiat deasupra lor.