Nu, pentru noi Radu Părpăuță nu a plecat, chiar dacă e pe undeva, printre îngeri, și le spune povești… Mai avem încă multe dintre gândurile lui de ieri și continuăm, o vreme, să vi le spunem… Cu un colț de lacrimă…
Am fost la casa de vară (de vacanță, mă rog) a fostului meu coleg de facultate, acum profesor: cu etaj, frumoasă, în gura unei păduri. În cea mai mare parte el a ridicat-o, cu puțini meșteri. A învățat tehnici de construcție, a muncit cu pasiune. Și-mi zice la un moment dat: „Casa asta m-a ajutat să nu-mi iau cîmpii în învățămînt”. Cîtă dreptate are, cît de mult îl înțeleg!
Cîinele nostru se plimbă pe zăpadă ca pe iarbă verde. Mai miroase ici, mai îngălbenește zăpada dincolo, sub o tufă, pe urmă iese la soare și își alege un loc. Se învîrte-se învîrte în jurul cozii, pînă ce se așează în sfîrșit pe covorul alb. Se uită calm la soare, la umbrele lungi ale pomilor întinse pe zăpadă, la mulțimea de steluțe lucitoare de nea, la vrăbiuțele și sticleții care cioc-cioc mănîncă mei pe pervaz: Ah, ce frumoasă-i viața pe zăpadă!
Romanul „1984”, de George Orwell, a devenit bestseller în 2017, pe Amazon, scriu ziarele. Prin ’90 noi citeam romanul acesta „în grilă” comunistă, ne explica foarte bine răul comunist. Iată că acum se potrivește foarte bine și cu Trump, ba și cu ideologia corectitudinii politice. Al dracu’ dom’ Georgică!
Mircea Eliade, împăcat de înţelepciunea senectuţii, conchide astfel despre „locul sfînt” – Iaşii: „Dar, mai ales, mă obsedează o frază a lui Ionel Teodoreanu (prin 1928?): „Sunt nişte nopţi de vară la Iaşi!…“ Rămâneau – el, soţia, Ibrăileanu, alţi prieteni – până foarte târziu în curte, bând cafele, discutând. Revăd parcă şi acum imaginile pe care le evoca Ionel Teodoreanu cum, sub bătaia lunii, casele deveneau de cretă, apoi de argint. (Aşa cum le-am văzut şi eu, de atâtea ori, la Calcutta, la Jaipur, la Fatehpur Sikhri). Dar mă întreb de ce mă obsedează fraza lui T.(eodoreanu), de ce mi-o tot repet. Cunosc prea puţin Iaşul, şi nu am petrecut niciodată, acolo, o noapte de vară. Să fie oare adânca, iremediabila părere de rău că n-am cunoscut unul din „locurile sfinte“ ale culturii româneşti, Iaşul lui Creangă şi Eminescu, al Junimii, al Vieţii Româneşti? (Mircea Eliade, Jurnal, II, Bucureşti: Ed. Humanitas, 1993, p. 69-70).
Am făcut o plimbare pe feisbuc și am dat de politică și politică, toată țara feisbuchistă e o mare berărie fără alcool, unde Lache și Mache discută „pe uscat” politică. Așa că atunci cînd am întîlnit o doamnă din Oradea, care întreabă ce fel de lapte praf să dea la doi purceluși de două luni, am intrat la bănuieli: oare nu e vreo aluzie politică?
Pe o chestie din plastic cu kefir (chefir, mă rog) „Panda” scrie: „pentru cei activi, energici și aventuroși”. De ce aventuroși? Nu înțeleg nici de ce „Panda”. E din lapte de ursoaică panda, te pomenești? Apoi aflu că e făcut din „lapte românesc” (că ăla chinezesc sau mongol e cîh, bag seamă) și e „infinit de bun”. Soția spune că ar fi preferat să fie măcar „un pic mai acrișor.” Ia uite, domnule, românul e născut și poet al kefirului!
Draga mea, data trecută ți-am vorbit despre spray-ul cu ulei de brusture, care întărește rădăcina părului și elimină mătreața, precum și despre cum mă pregătisem să nu ies din casă cel puțin trei săptămîni, dar, surprinzător, efectul spray-ului a fost vizibil aproape imediat!!! Cu toate că, în puii mei! mai am atîtea de povestit despre super-spray-ul acesta, care are și ulei de scorțișoară și extract organic de piper chili pentru trezirea foliculelor adormite ale părului și restabilirea pierderii pigmentației părului, astăzi am să-ți vorbesc de gătit. Trebuie să-ți spun că, în general, nu gătesc după rețete. Bugger! La dracu’ cu ele! De fapt, niciodată nu gătesc după rețete, nici măcar după Sanda Marin sau alți specialiști de cacamaca. Și nici nu-mi place să gătesc. Deci nu gătesc niciodată, după rețete sau nu, după Sanda Marin, Andreea Marin sau nea Mărin nu știu care, la dracu’ cu ei! Cînd totuși gătesc, las dracului rețetele, damn it, și gătesc așa, în puii mei. Dar mă enervez și nu mai gătesc nimic. Pe urmă mă gătesc, iar aici trebuie să spun că noul meu super spray este o soluție de milioane. Pînă acum foloseam un ulei scump marocan, dar comparativ cu acest spray e cacamaca. Părul meu a devenit ascultător, strălucitor, chiar și dacă înainte de aceasta a fost vopsit și decolorat (extractele de rădăcină de obligeană, de brusture, de salvie și stejar, care ameliorează circulația sangvină și elimină iritația, își spun cuvîntul). Așa că mă gătesc și merg în oraș, la restaurant, și mănînc ce gătesc specialiștii, nu după alde Marin, în puii mei!
Așa te sfătuiesc și pe tine, draga mea. Nu mai găti după rețete de cacamaca Damn it all! De fapt nu mai găti după rețetele altora, nici măcr după Marin aia, Andreea Marin, Marina Vlady sau Marin Cotoanță, damn it! Nu găti niciodat după rețete, în puii mei! Cînd totuși gătești… dar mai bine nu găti, lasă dracului toate, dod burn, și gătește-te cum știi tu, cu super-spray-ul nostru și mulțumește cerului că, după doar două aplicări, părul tău foarte ars și uscat încetează să mai cadă, iar peste încă o săptămînă observi că ți se văd rădăcinile, căci super-spray-ul îți stimulează adițional și creșterea părului datorită uleiului de argan, care activează creșterea părului și protejează de razele ultraviolete. În puii mei! Și mergi în oraș, la restaurant, să mănînci mîncare gătită, că ăia știu să gătească, nu Sanda Marin și alți specialiști de cacamaca Damn it! A ta Sandală… P.S. Ți-aș explica mai în amănunt, dar acum gătesc, în puii mei! Așa că mă gătesc să plec în oraș. Îți voi explica data viitoare mai pe larg cum să gătești. Și nu uita super-spray-ul nostru cu extracte multifuncționale, ți-am trimis lista componenților acestui spray, inclusiv extractul de brusture, cel mai important!!! Mulțumesc cerului că prietena mea, specialistă, mi-a explicat aceste lucruri. Bineînțeles nu le este convenabil să împărtășească aceste informații oamenilor simpli, dar eu am reușit să scot de la ea toată informația și am cerut imediat un super-spray. De asemenea, ea mi-a scris o instrucțiune de folosire a spray-ului, cum anume și în ce cantități trebuie aplicat acesta. Iar eu am pornit pe drumul lung și anevoios de tratare a părului meu deteriorat, însă fără uleiul acela scump marocan.
Radu PĂRPĂUȚĂ a fost (este…) un prozator rafinat și talentat, un traducător de mare valoare și un povestitor fără egal, mare iubitor de Ion CREANGĂ…