TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Alexandra NEAGU – Pietre și oameni

 

Sâmbăta e ziua lor, aici, la Gazeta Dâmboviței… Sunt elevii mei de azi sau de ieri, sensibili, inteligenți, preocupați de învălmășirile timpului pe care îl trăiesc, alături de noi. În ei cred că mai există  o speranță și pentru lumea de mâine… ( Ionuț  CRISTACHE)

Piatră – nume generic pentru orice rocă solidă, dură răspândită la suprafaţa sau în interiorul pământului… Acum înţelegi? Tu, eu şi restul lumii suntem oameni, doar nişte simplii oameni. Fărâme de pământ cu fărâme de pietre, ba înlăuntrul nostru, ba pe chip, în vorbe, în priviri. Sfidăm timpul, sfidăm cerul, sfidăm celelalte bucăţi de pământ, plămădite din acelaşi aluat ca cel din care, nu de mult, am fost ridicaţi şi noi.

Devenim mândrii, egocentrişti, mediocrii în gândire, grăbiţi în paşi şi decizii. Ne facem loc prin mulţime, aruncăm cu pietre neşlefuite în cei mai slabi; ne bolovănim în locuri ticsite de intrigi, de impertinenţă, de narcisism. Ne expunem impetuos trăirile, concepţiile şi hainele de la mall. Uităm să privim în lături, să înţelegem lacrimi, să citim pe feţe brăzdate mult prea timpuriu. Ne lăsăm conduşi de capricii, devenim insensibili, opaci, dureros de împietriţi în faţa realităţii lipsite de culoare a altora: oameni care au orizonturi de atins, dar mâini prea scurte, cu degete care tremură la o simplă adiere a destinului crud.

Suntem oameni, cu ochi de gheaţă, cu zâmbete perfide şi, uneori, cu un regret simbolic, care dispare de îndată ce mergem la shopping. Suntem oameni în emisiuni televizate, unde toţi donăm bunătate, fără să aşteptăm ceva în schimb. Să recunoaştem însă că aroganţa ne domină mai des decât sentimentul egalităţii. Tu, omule, să-ţi croieşti propriul drum levitând peste cei vulnerabili, nu mergând pe calea cea mai grea împreună cu ei, umăr la umăr.

Aroganţa nu este un moft, e un viciu cotidian. Reprezintă evadarea omului din anonimat, dintre miile de bulgări de pământ, prin rotunjirea propriei pietre, prin întărirea ei cu sedimente de nepăsare, de orgoliu, de egoism.

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro