TABLETA DE MIERCURI: Pompiliu ALEXANDRU – La aniversară – Alexandr Soljenițîn

A avut loc luni, 10 decembrie, la Librăria Fragilistic din Târgoviște. A fost a doua ediție a aniversării lui Alexandr Soljenițîn (ar fi împlinit 99 de ani, fiind născut pe 11 decembrie 1918), cel mai ignorat și cel mai zguduitor scriitor al secolului al XX-lea. Și, ca la prima ediție, anul trecut, a avut un public numeros. Ales pe sprânceană. Adică am fost exact trei inși, mai puțini decât anul trecut, când am fost patru. Adică inițiatorul, Cosmin Busuioc, părintele Alin Pleșa și subsemnatul – care a și întârziat.

Am băut un ceai și am vorbit despre Soljenițîn, ca să nu uităm că a existat pe acest pământ. Nici măcar nu vreau să spun cine a fost el. Căci e clar că astăzi nu mai este cineva. Nici pentru elevi, nici pentru studenți sau tineri. Voiam să vă spun doar că a fost, așa cum spunea și Cosmin Busuioc, parafrazându-l chiar pe Soljenițîn, poate singurul scriitor care a primit Premiul Nobel pentru literatură și căruia i-a folosit efectiv acest premiu.


A folosit memoriei celor rămași în Siberia, a folosit că a atras atenția lumii față de ororile comunismului care nu sunt compabile cu altele în istoria omenirii. Vorba unui deținut care a avut deosebita șansă să guste regimul de viață dintr-un lagăr nazist și dintr-un lagăr comunist rusesc (Evgheni Ivanovici Divnici): „la nemți eram torturat, dar o făceau pentru că ei căutau adevărul, apoi mi-au dat drumul. La ruși, ăștia nu căutau deloc adevărul, căutau să aneantizeze ființa umană.

Așadar, bine că a existat un Soljenițîn, ca să nu uităm de ființele umane șterse din creație. Sau uităm…


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca