Tableta de miercuri – Pompiliu ALEXANDRU: Contrar firii lucrurilor

Tableta de luni ne-a prezentat – din nou – cazul extrem de revoltător al atacului clanului politic împotriva susținătorilor construirii unui spital pentru copii. Revin asupra acestui subiect, fără să-l dezbat mai mult în șirul evenimentelor sale. Mă interesează să subliniez „impactul” și „consecințele” care decurg logic din acest eveniment.

Nu reiau povestea, căci este extrem de bine știută. Sfidează realitatea, știm acest lucru. Drept să spun, este atât de revoltător și atât de contrar firii lucrurilor și atât de conform Firii imoralității cât mai apropiate de negrul absolut încât, inițial, am crezut că este vorba despre vreo răstălmăcire care merge spre vreo nouă teorie a conspirației. Dar nu, realitatea bate ficțiunea. Iar gravitatea nu se oprește la evenimentul respectiv. Acesta devine doar o speță, un exemplu care se prelungește și are efecte asupra corpului acțiunii politice înțelese din punct de vedere teoretic. Despre ce anume este vorba?

Avem următoarele fapte recognoscibile în spațiul public/politic:

  • Imaginarul social pune semnul egalității între partide. Apoi, între lideri ai acestora sau persoane din cadrul partidelor, oricât de diferite ar fi la nivel doctrinar, educativ etc. Acest lucru se întâmplă de mai mulți ani. Cunoașteți lozincile PSD = PNL= USL = etc. Grav este că de la a pune semnul egalității între partide/indivizi din partide se trece la o nivelare și egalizare a instituțiilor.
  • Acțiuni politice concrete sunt atât percepute, cât și dovedite a cauza efecte nocive pentru întreaga populație. Statul este asociat unui organism mafiot, o „instituție” care și-a pierdut sensul în a apăra, ajuta, contribui la dezvoltare, educa, îngriji societatea.
  • Pe lângă o ineficiență pandemică a actorilor politici, acțiunile concrete, susținute de legi, arată mai mult a lovituri date de clanuri interlope.
  • Societatea civilă își construiește în mod natural un sistem de apărare, căutând toate căile necesare pentru a supraviețui în aceste condiții de subminare.

Să le luăm pe rând:

  1. Imaginarul social este un instrument extrem de puternic. Războaiele pot pleca de la construcții ale acestui imaginar. Cândva evreii erau văzuți ca fiind cauza numărul unu pentru tot răul dintr-o societate. Legende urbane conform cărora aceștia furau copiii non-evrei pentru a-i ucide în cadrul unor ritualuri sângeroase închinate lui Satan sau unui Dumnezeu nerecunoscut de alte națiuni/etnii, declanșau revolte în masă sau linșaje/genocid. Acest imaginar social are o funcție extrem de concret măsurabilă în comportamentul social. Privită fiziologia acestuia într-un mod cât mai neutru-științific (sociologic/psihologic/cultural) poți doar să faci un inventar al acestor creații imaginare și să le observi efectele în timp. Cazul nostru, acela al egalizării, care se manifestă de fapt la toate nivelurile societății – dorim egalitate în tot și toate, considerăm chiar că esența democrației este egalitatea; de gen, etnică, socială etc. – conduce negreșit la efecte de respingere în timp. De așteptat, sociologic vorbind, este ca în viitor societatea să treacă într-o poziționare complet opusă, în care individul să primeze în mod absolut, respingând tot ceea ce ține de grup. Un exemplu care arată că acest proces a început deja este fenomenul publicității personalizate. Aceste fenomene s-au mai întâmplat în istorie. Anarhia în sensul său cât mai negativ este o posibilă pistă de declanșare; aici se ajunge într-un prim moment.
  2. Dincolo de acest imaginar, care proiectează în spațiul public construcțiile amintite, există și un sistem de fapte care susțin aceste construcții. Ele sunt interpretate într-un mod care alimentează coerența lumii sau a ceea ce noi numim „realitate”. Vorbim despre o „realitate românească”, ce are un specific propriu, de negăsit peste graniță, în Ungaria sau aiurea. Orice om de bună credință din această țară îți va arăta ca pe un fapt de netăgăduit că nu avem autostrăzi de 30 de ani, deși era la îndemână să fie așa. Că pădurile sunt defrișate cu legea în brațe. Că infractorii fac legi care să-i apere și care să-i scoată din pușcării. Că avem un nivel de trai extrem de scăzut. Că avem un nivel de educație extrem jos. Că îngrijirile medicale sunt în colaps. Toate acestea sunt fapte. Nu se pot decât comenta, în niciun caz nega. Doar o minte de politician poate să nege faptele. Asta nu înseamnă că 1 + 1 = 2 nu rămâne în continuare valabil, sau că mărul cade pe pământ!
  3. Există sute și probabil mii de acțiuni de genul acesta de la care am plecat – al „spitalului care strigă la cer” și care este contrar oricărei firi normale din toate timpurile istorice de pe planeta Terra! Acestea țin clar de imoralitatea cruntă. În timp va conduce la o subminare completă a oricărei forme de politică. Ne aflăm în plină utopie care e pe cale să devină distopie. Este vorba despre distopia comunistă, cea care vedea la capătul Epocii de Aur Comuniste o desființare a Statului. Omul Nou nu mai are nevoie de Stat pentru a exista! Singur se va ghida după propriile legi care vor fi universale! Comunismul vedea atingerea acestui scop într-un viitor nebulos, și printr-un proces de reeducare socială pozitivă. S-ar părea că proiectul nu a murit. Se poate ajunge la această dizolvare a Statului și pe calea aceasta negativă. Cum? Prin acțiuni susținute contra individului și a omului în general – adică vine cu acțiuni contra firii, ca în cazul nostru, care violentează complet orice sistem de norme morale vechi de când lumea, care au condus la ceea ce numim astăzi umanitate. Rezultatul? O dezumanizare completă care va culmina printr-o revoltă normală contra acestui factor dezumanizant. Omul politic este văzut astăzi ca un dușman absolut al umanului, umanității! Cândva se vorbea despre un „dușman de clasă” (se lua cazul cel mai negru de „burghez” și se transforma într-o bestie la nivelul imaginarului social, bestie care trebuie ucisă, normal! Nu conta că există nuanțe, funcții ale acestei clase sociale care nu sunt imorale sau complet condamnabile). Astăzi, termenul nu mai este atribuit ca atare, dar nu înseamnă că a dispărut. Politicianul este văzut ca un astfel de dușman al omului (sunt triate fapte care să „arate” această etichetare!, ca în cazul nostru); politicianul în general devine instrumentul răului. Dacă o acțiune bună – 250 000 de persoane au contribuit la ridicarea unui spital – arătând bunăvoință și încredere, contribuind și arătând că se poate face/realiza ceva mult mai ieftin decât orice acțiune politică, iar această acțiune este confiscată, terfelită, împiedicată etc. de o intervenție/intenție politică, atunci percepția este exact aceea a unui jaf la drumul mare. Și nu este un jaf oarecare, este un jaf care atentează la integritatea umană, căci așa poate fi perceput în dimensiunea sa (vorbim totuși despre un spital, și de copii!). Așa se ardeau sau trăgeau pe roată în spațiul public marii infractori în istorie! Să nu ne mirăm că reacția va fi una care trimite – metaforic sau nu – la această reprezentare istorică. Răul, mai ales când este văzut în starea sa pură, fără „nuanțe”, cere să fie pedepsit cumplit! Deci foarte ușor lucrurile pot derapa. Cum? Nesancționând imediat acest derapaj. Ignorând complet atacul politic asupra acestui spital înseamnă să alimentăm un butoi cu pulbere care într-o zi va exploda.
  4. Se va ajunge la a ocoli sau a ne elibera de orice ține de intervenția dăunătoare a statului. Exemplul celor care construiesc acest spital arată negru pe alb că se poate face ceva efectiv – și fără studii infinite și costisitoare, care durează zeci de ani. Dacă așa ceva este realizabil, prin imitație, indivizi din societate vor proceda la fel. Iar când conștiința colectivă va vedea că astfel stau lucrurile, neavând sau neașteptând ajutor (care este mai mult piedică) din partea unor instituții create pentru acest lucru, atunci este normal să ne debarasăm de aceste instituții, formând fie altele în loc, fie dizolvându-le, cu tot cu „reprezentanții” săi care, de fapt, nu reprezintă pe nimeni în afara de propriile lor interese.

Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro