Guillaume d’Occam a fost un teolog din secolul al XIV-lea care a adus în prim plan un principiu de parcimonie pe care îl regăsim în istorie sub denumirea de „briciul lui Occam”. Din acest principiu și-au făcut stindard adepții Cercului de la Viena (Rudolph Carnap în primul rând) prin secolul al XIX-lea, iar mai apoi a devenit literă de lege pentru întreaga știință exactă până în ziua de astăzi. Ce spune acest principiu sau brici al lui Occam? Spune ceva în sensul că „teoriile științifice nu trebuie să fie mai complexe decât este necesar”. Sau, altfel spus, „teoriile nu trebuie să se multiplice fără a fi necesară această multiplicare”. De aici s-a ajuns chiar la un principiu al simplificării până la bagatelizare, dar asta este o altă poveste. Explicația simplă și cât mai directă este cea care trebuie să fie adusă în prim planul preocupărilor științifice. E = mc2 al lui Einstein este poate cea mai cunoscută formulă științifică până astăzi și, deși pare simplă, mulți nu prea se pricep să o explice corect. Riscul de a ajunge la simplificări-simpliste este imens. „Simplu” nu este echivalent cu „simplist”! Dacă v-ați făcut o imagine generală cu privire la cum se prezintă briciul ăsta al lui Occam, acum să vă dau un exemplu concret, dar expus cât mai voalat și anesteziat, pentru a nu deranja pe cei care se inflamează ușor.
Într-o după amiază, un copil își întreabă tatăl: „Unde s-a dus mama?” „Mama s-a dus să se vaccineze, să mănânce un mic și să câștige la loto. Poate are șanse de la una dintre ele.” Copilul, pe moment satisfăcut de răspuns, își vede de-ale lui. Dar, după ce se gândește puțin, revine: „Spune-mi, tată, ce face mai exact mama la vaccinarea asta cu mici și cu loto? Care e legătura dintre ele?” Tatăl îi explică: „Guvernul României acceptă direct sau voalat asocierea dintre vaccinare și tot felul de câștiguri, dar cu scopul nobil de a face ca oamenii să se vaccineze cât mai mulți, ca să stimuleze mulțimea în acest sens și atrăgând indivizii cu diverse tehnici de publicitate. Astfel, a dat drumul la tot felul de maratoane de vaccinare cu premii! Te vaccinezi și câștigi! Și așa, dacă te vaccinezi primești un mic, doi, acolo, sau poți câștiga o mașină sau o sumă mare la o extragere loto special amenajată în acest sens. Ai șansa sigură – sau aproape sigură – să te imunizezi, să nu mori dacă faci boala, căci te vaccinezi și, în plus…. tadam, poți să mai câștigi și o masă gratis, căci bagi un mic cu muștar, și, culmea culmilor, dacă nu vrei chestia cu micii, poți să câștigi un loz imens printr-o tragere la sorți! Deci, oricum ai face, tot câștigi! Chiar dacă pierzi, tot câștigi ceva!”
„Nu, pe bune, tată, te întreb serios, unde s-a dus mama de fapt? Nu trebuie să mă păcălești așa!”
Briciul lui Occam este aplicat perfect de acest copil! Dacă învălui în asemenea forme complexe un fenomen oarecare, riști să îl transformi într-o situație ridicolă și, în loc să-și atingă ținta, o ratează cu brio! Pare de necrezut totul de la un capăt până la altul. Inclusiv oamenii de știință își manifestă neîncrederea în ceea ce spun și prezintă ca „date sigure”. La acest fenomen se adaugă și doza neinspirată – ca de fiecare dată – a politicienilor sau a celor care administrează situațiile critice. Rezultatul este hilar și trist în același timp.