TABLETA DE MARȚI – Puiu JIPA – Unu Mai sirop ca mine nu a existat

   De 1 Mai și de 23 August tata mă lua la terasă. Defila el ce defila, împreună cu colegii dar apoi musai la terasă. Bere, șpriț, mititei, crenvurști cu muștar și sirop. Siropul numai pentru mine. Nu știu dacă la terasele alea se inventaseră limonada sau oranjada, sigur era că se găsea sirop, de obicei de vișine, cu sifon. Doamne, ce mai îmi plăcea siropul ăla! Mi se aducea, comandă specială, într-un țap de bere. Mai erau copii care beau sirop, dar ăia beau în pahare.. Cînd era sirop de portocale semăna cu berea, avea și spumă ca berea, cel puțin așa credeam eu și mă dădeam mare, la ceilalți țînci, că eu beau bere. 

   Tata rîdea împreună cu amicii. Mă punea să pup halba lui, cu spumă de două degete, regulamentar, ca să-mi facă mustăți de spumă. Rîdeam cu toții. Nu-mi plăcea berea, era amară. Normal, aveam patru, cinci ani. În schimb, eram în stare să beau multe siropuri. 

   Pe vremea aia defilarea era o treabă serioasă, care, musai, se termina la terasă. Mama defila cu colegele ei, apoi se strîngeau la o cofetărie. Se bea lichior de cireșe și de nuci și se mîncau prăjituri și pateuri. Eu începeam defilarea cu mama, apoi fugeam înapoi, la tata, care mă urca pe umerii lui. 

   Tata lucra la o intreprindere a cărei inițială era după inițiala intreprinderii unde lucra mama. De fapt, se defila în ordine alfabetică, dar eu nu știam asta, nu eram încă la școală. Ca să-l găsesc pe tata, eu fiind prea mic de înălțime și nevăzînd decît picioare și pantofi, inventasem un truc: lipeam o bucățică de ziar, cu scuipat, de bombeul pantofilor lui tata și așa îl găseam repede. 

   O dată, însă, n-am mai găsit peticul de ziar. M-am rătăcit, o luasem mult înapoi, apoi reveneam, am trecut de vreo cinci ori prin fața tribunei. Strigam și eu: „Trăiască 1 Mai!” și după aia „Tataaaaa, Mamaaaa!”. M-au găsit niște vecini și m-au dus să-mi încasez o mică chelfăneală de la ai mei, așa credeam eu. Dar ai mei erau atît de speriați, că m-au îndopat cu crenvurști și prăjituri (Ah, „Ora 12”!) și siropuri de nu mai știam de mine. 

   Am mai băut sirop cu sifon la o tarabă, în București, mult mai tîrziu, eram student și am șoptit „Tataaa, Mamaaa!”. Mama era cu mine atunci, ea m-a făcut atent la tarabă. Ne-am amintit și am zîmbit. „Trăiască 1 Mai! Tataaa, Mamaaa!” Tata nu mai avea cum să audă. Doar Mama

 

PUIU JIPA este actor la Teatrul Tony Bulandra, regizor și dramaturg; a devenit târgoviștean, de strada Liniștei, cu aerul lui republican de Ploiești…

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:



Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro