TABLETA DE MARȚI – Puiu JIPA – FIORD XXV

Acum 16 ani am dat de Târgoviște. Mai jucasem în oraș, la Sindicate, pe vremea cînd eram actor la alte teatre, în turneu. Fusesem, în școala generală, la Turnul Chindiei, în excursie cu școala mea ploieșteană. Cam atît. A! Îmi cumpărasem două cămăși de pînză topită de la „Muntenia”, prin 1988, într-un turneu. 

În 2003 am început să joc aici, la „Tony Bulandra”. A doua „instituție” pe care am cunoscut-o a fost „Terasa Valahia”, la cîteva zeci de metri de teatru. Se mînca bine și ieftin. Se bea la fel de ieftin. Am întrebat colegii unde e un bar pe-aproape, să schimbăm mirosul de mititei cu mirosul de fum de țigară. „Păi, la FIORD!” Încă vreo cîteva zeci de metri. 

Nici o firmă (sau n-am văzut-o eu), pe o străduță, așa, cam după colț. Deschid ușa. Led Zeppelin. Stairway to Heaven. Bere ieftină. Lume pestriță. Am rămas pînă spre dimineață. A fost prima zi, sau… noapte. Mai avusesem baruri preferate, mai „locuisem” în astfel de locante, în alte orașe. Dar ca FIORD nu era nici unul. Era un amestec ciudat de mobilier, lumini și oameni, mai ales oameni. Se legau prietenii cu o rapiditate uluitoare (prietenii care rezistă și acum). În sărăcia noastră de actori beam și pe datorie. Nu eram dojeniți dacă mai întîrziam cu banii. Deveniserăm prieteni cu Neamțu și cu Doamna Mariana, cei care păstoreau locul. Dar de plătit, plăteam. 

Apoi, pentru o prea scurtă vreme, din păcate, au fost și spectacole de teatru, apoi au apărut concertele, apoi… nu mai conta. Am mai fost și prin alte baruri, n-a mers. M-am întors repede în FIORD. Am devenit „fiordean”. Și încă sînt. 

FIORD face 25 de ani. S-a schimbat mult în cei 16 ani de cînd îl „inspectez”. S-au schimbat și generațiile de clienți. Dar muzica bună este mereu acolo. Și oamenii buni. Cei mai vechi clienți aproape că nu-și vorbesc, se privesc, se salută scurt, zîmbesc. 

Într-un fel, la FIORD parcă sînt acasă. Acea „acasă” de care ai nevoie dacă ești un pic artist. 

La mulți ani!

P.S. Demult, prin 2004-2005, a existat o idee: „FIOR D`art”. Ideea încă plutește pe-acolo!

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro